Аннотация
Беттер кесте сурет
Түйінді сөздер: азықтық – ақуыз, концентрат,ашытқы, биомасса,
Ашытқы саңырауқұлақтарында ақуыз және витаминдер (В, Д, Е)
Қурстық жұмыста Азықтық-ақуыз алудың технологиясы қарастырылған.
Белгіленулер мен қысқартулар
АА- азықтық - ақуыз
ҚО - қоректік орта
ҚЖ - құрал-жабдық
МО -мироорганизам
МБ -микробиология
АС – ашытқы саңырауқұлақтар
ГКҚ-гидролизді концентрацияланған қышқыл
ГБС-гидролизаттың биологиялық сапасы
ГА-гидролиз аппарат
МБ – микробиология
БХ – биохимия
Д – дезинтеграция
ШЗ-шикізаттар
БТ-биотехнология
Б-биокатализатор
Анықтама терминдер
Ақуыздық – витаминді концентрат - өсімді
Сұйық Н – парафиндер – микроорганизмдердің өміршеңдігінің
Сепарирлеу – микроорганизмдер биомассасын концентрлеу
Формальдегид – метанолдың тотығуының аралық өнімі,
Азықтық ақуыз - микроорганизмдердің биомассасы
Егіс материалы - микроорганизмдер продуцентінің
Кіріспе
Жұмыстың өзектілігі: Азықтық ақуыз
1 Аналитикалық шолу
1.1.1 Өндірістің теориялық негіздері
Құрғақ азықтық ашытқылардың ең көп тараған түрлері: Candida
Ауамен қамтамасыз ету. Ақуыздарды алу үшін микроорганизмдердің аэробты
Микроорганизмдердің меншікті беті жақсы дамыған, ол арқылы газ
Абсолютті – құрғақ биомасса алу үшін V, кг,оттегі
Мұнда, 0,25 – биомассадағы құрғақ заттар, кг/кг
g – ішкі биомассаның өсуі, кг/сағ.
Кк – оттегінің жұмсалу коэффиценті,
кг/кг абс. құрғ. биомасса..
g = ДК.
Мұнда, Д – ашытқы өсіру аппаратындағы ішкі биомасса
К - өсу жылдамдығының константасы.
V = 0.25 ДККк.
Ашытқының түрінің өсу жылдамдығының константасын біле отырып, ауаның
Ауа ортаға енер алдында неғұрлым майда шашыратылған болса,
Аппаратта сұйық және газ тәрізді фазалардың байланысу беті
Қоректік ортадағы қанттың концентрациясының әсері.
Ашытқы өндірісінде жіберілетін гидролизаттар органикалық және минералды заттардың
Гидролизаттарда моносахаридтердің жалпы мөлшері 100 мл ерітіндіде 3,72
Гидролизатты спиртке алдын ала өңдеген кезде ерітіндіде моносахаридтердің
Целлюлозды зауытта шырша ағашын кальцийлі негізде қайнатудан алынатын
Қоректік ортада ашытқы биомассасының жиналу жылдамдығы ашытқы жасушасының
Өндіріс жағдайларында редуцирлеуші заттардың мөлшері жоғары болған жағдайда
Қоректік тұздардың маңызы. Ашытқы жасушасы барлық тірі организмдер
Фосфор қосылыстарын ашытқылар әртүрлі сіңіреді, ең жақсы сіңірілетіні
Нашар сіңірілетіндері – темір және аммонийдің фосфор қышқыл
Калий, хлорлы калий түрінде KCl, ал Mg
Кейбір гидролизаттарда және сульфидті сілтілерде біраз мөлшерде ашытқы
Соңғы жылдары химия өнеркәсібі дайын түрде аммофос қосылыстарын
Шикізаттардың әртүрлі түрлерін және ашытқыларды өсіру жағдайларын зерттегенде
Калийдің мөлшері ағашқа қарағанда, өсімдік ауылшаруашылық қалдықтарында 15
Ауыл шаруашылық қалдықтарын өңдеген кезде хлорлы калийдің қажеті
Орта температурасының әсері
Құрағақ азықтық ашытқыларды өсіруін 32-40°С температурада жүргізеді. Әр
МОВНИИГС температураның ашытқылардың тынысалу активтілігіне әсерін зерттеді. Нәтижесінде,
Егер технология жағдайлары мүмкіндік берсе, ашытқыларды өсіру процесін
Құрғақ азықтық ашытқыларды өсірген кезде біраз мөлшерде жылу
Ашыту аппаратының өнімділігі неғұрлым жоғары болса, соғұрлым жылу
Ортадағы зиянды қоспалардың жіберілетін мүмкіндік шектері және олардың
Құрғақ азықтық ашытқылар өсірілетін ортаның сапасы ашытқы жасушаларының
Ашытқы түрлерінің көбісін белгілі дәрежеде құрамында зиян қоспалары
Ашытқылардың тіршілігіне карамелизация, қанттардың ыдырау өнім
Бояғыш және каллоидты заттардан тазалау үшін ВНИИ гидролиз
ВНИИГС мәліметтері бойынша гидролизат және сульфитті сілтіде болатын
Сұйықтың циркуляциясы әлсіз ашытқы өсіру аппараттарында, әсіресе
Фурфурол - өсімдік материалдар гидролизінің және целлюлозаны қайнату
Ашытқылардың өсуіне берілетін суслодағы фурфуролдың мөлшерін төмендету үшін,
Ашытқыларды үздіксіз культивирленгенде хром мөлшері 0,004 г
1. 3 Ашытқының микробиологиялық әдістемесі
Ашытқы – бір клеткалы қозғалмайтын және бактериялардан шамамен
Ашытқы саңырауқұлақтарында ақуыз және витаминдер (В, Д, Е)
Ашытқы саңырауқұлақтары көбінесе бүршіктену арқылы көбейеді. Бұлар спора
Бүршіктеніп көбейгенде, алдымен аналық клеткадан төмпешік пайда болады
Спорамен көбею оларда жынысты және жыныссыз жолдармен жүреді.
Ашытқы саңырауқұлақтарының систематикасы көбею тәсілдері мен физиологиялық қасиеттеріне
Сахаромицеттер. Бұлар мәдени ашытқы саңырауқұлақтар жатады. Олар бүршіктену
Өндірісте, әсіресе олардың сахаромицес церевидзе және сахаромицес эллипсойдеус
Сахаромицес церевидзе клеткасы шар немесе жұмыртқа тәрізді. Олар
Ал сахаромицес эллипсойдеустің клеткасы эллипс тәрізді, шарап өнеркәсібінде
Сахаромицет емес ашытқы саңырауқұлақтар негізінен жалған ашытқы саңырауқұлақтар.
Құрамында спирті бар ішімдіктердің бетіне қонса, микодерма қатпарланған
Май және май тектес заттар негізінен бактерия клеткаларының
Сонымен қатар бактерия клеткаларында минерал заттар да бар.
Клеткадағы ақуыздар, көмірсулар және майлардың мөлшері бактериялардың түріне
Әр түрлі организмдер өздерінің тіршілігі және клеткада күрделі
С6Н12О6 + 6О2 = 6СО2 + 6Н2О +
қант оттегі көмір
қышқыл
газы
Сөйтіп реакция барысында көмір қышқыл газы мен
Тыныс алудың осындай түрі кейбір шіріту бактериялары мен
Кейде органикалық заттардың ыдырауы оттегінің қатысынсыз да жүре
Оттегіне қатысты жөнінен микроорганизмдер екі топқа бөлінеді: бірінші
С6Н12О6 = 2СН3СНОН ▪ СООН + 18 кал.
қант
ашытқы саңырауқұлақтардың көмегімен қанттан спирттің түзілуі де осы
С6Н12О6 = 2С2Н5ОН + 2СО2 + 27 кал.
қант
анаэробты жағдайда түзілген өнімдер құрамында біраз мөлшерде энергия
Микроорганизмдердің тыныс алуы және түрлі ашыту процестерін жүргізуге
Көптеген азықтық ашытқы саңырауқұлақтарында болатын декарбоксилаза ферменті. Бұл
Азықтық ашытқы саңырауқұлақтары мал шаруашылығын азықтармен қамтамасыз ету
Өндірістің микробиологиялық негіздері.
Өсімдік қалдықтарында, мелассалық қалдықтан кейінгі бардада, гидролизаттарда
Candida utilis. Жасушалары ірі , овал тәрізді, бір
Колония консистенциясы жұмсақ, паста тәрізді. Сұйық
сурет 2. Candida utilis Л – 35
( s – форма )
Candida utilis штамдары культивирлеу жағдайларына байланысты колонияның 2
сурет 3. Candida utilis
л – 35 ( R – форма )
Ассимляция типі негізінен тотықтырғыш. Candida utilis тек глюкозаны,
Азотты нитрат, мочевина, аммиак түрінде ассимляциялайды. Витаминдерге ауксотрофты,
Штамдар.
304
О-19
Л-22
Л-35
Қазіргі кезде Candida utilis Л-35 азықтық ашытқыларды
Torylopus pinus штамм Л-30. Культура 1971ж Лужанск спирт
Сусло – агардағы жасушалар өлшемі орташа (2 –
Сусло – агардағы үштәуліктік колониялар жалпақ, тегіс, жұмсақ
сурет 4. Torylopsis pinus.
( жасушалар )
Torilopsis pinus – ң Л – 30
сурет 5. torylopsis pinus
( колониялар )
Шарап және шавель қышқылдарын пайдаланбайды ( 5 ).
Бұл штаммның Candida utilis – н ерекшелігі
Trichosporon cutaneum Ota. Ашытқы тәрізді жасушалар әртүрлі формалы
сурет 6. Trichosporon cutaneum
( жасушалар )
Жасуша лицеийдің бөлінуімен көбейеді және бүршіктенумен. Солодты суслода
сурет 7. Trichosporon cutaneum
( мицелий )
Сусло – агарда үштәуліктік культура сфералық, дұрыс формалы,
ашытқы тәрізді саңырауқұлақтарының өсуін лиметтемейді .
БД – 2 штаммы 1967 ж Будинск спирт
сурет 9. Trichosporon cutaneum
БД – 2 ( колониялар )
Т – 51 штаммы 1969 ж. Трилесной спирт
Штамм А – 52. 1971 ж.
А-52 1971 ж ашытқылардың үздіксіз – культивирленетін популяциясынан
А-52 штаммы БД-2 және Т-51 штаммдарынан
Candida tropicalis. Бұл түр гидролиз өндіргеннен
Үздіксіз ағынды жағдайда культиверлегенде морфологиясы өзгереді. Колониялар өлшемі
Биотинге қатысты культура қатаң гемеротрофты, Candida utiliske
қарағанда бұл витаминді синтездеуге қабілеті жоқ, және өсуі
Құрғақ азықтық ашытқылар өндірісінде қолданылған Candida tropicalis штамм
1.1.2 Азықтық-ақуыз өндіруге мәліметтер
Мал шаруашылығының материалды-техникалық базаны дамыту үшін бізге азықтық
Мал шаруашылығын ақуыз азықтармен қамтамасыз етуде мал азықтық
Мал азықтық ашытқының бір килограммда 1,03 – 1,16
Сонымен қатар мұндай азықта В1, В2, В3, В7
Тиамина (В1) – 15-18;
Рибофлавина (В2) – 54-68;
Пантотен қышқылы (В3) – 130-160;
Холин (В4) – 2600,0;
Никотин қышқылы (В2 -РР) – 500-600;
Пиродоксин (В6) – 19-30;
Биотин (В7 Н) – 1,6-3,0;
Инозит (В8) - 500;
Фолив қышқылы (В9 , В10, В11 , Вс
Кобаламин (В12) - 0,08.
Азықтық ашытқы Д2 витаминіне де бай. Май ашытқының
Мал азықтық ашытқыны өсіру үшін әдетте ағаш ұнтақтары
Мал азықтық ашытқыларды көбінесе құрама азықтарға қосып малға,
Ашытқыны құрғақ күйінде де және шырынды немесе концентратты
Ашытқы азықтың дәмі жақсарады және түрлі витаминдерге байылады.
1.1.2 Азақтық ақуыз өнімдері
Микробиологиялық өндірістің негізгі бір мәселесі ауылшаруашылығын жарамды азықтық
Барлық елде азықтық ақуыз үлкен көлемде жетіспейді. Біздің
Азықтық ақуыз өндірісінде келесі шикізат тауарларының аттары қолданылады:
Бұл тарауда біз азықтық ақуыз өнімдерінің өндірістік қарастыруымыз,
1.1.3 Азықтық ашытқы өндірісі
Азықтық ашытқылар белгілі бір ылғалдылыққа дейін кептірілген микроорганизм
Азықтық ашытқылар құрамындағы амин қышқылдар жануарлардың ақуызына жақын
Азықтық ашытқы құрамында Втобының витаминдері болады. Олар жануар
Осындай әдіспен ақуыз сапасы, витаминдер комплексі, липидттер, микроэлементтер
Комбинирленген азықтық өндірісінде азықтық ашытқыға деген сұраныс өте
1.1.3 Азықтық витаминдер мен антибиотиктер
Малдар үшін қажетті азықтық биологиялық толықтығы оның құрамындағы
Азықтық препараттар витаминдер өндірісі.
Жандар организмінің қалыпты дамуы үшін қажетті биологиялық активті
Витаминдерді өнеркәсіпте өндіру ұзақ уақыт бойы оларды табиғи
Витаминдерді мал азығына қоспа ретінде қолдану алып масштабты
Жануарлар мен құстар организмінің қалыпты жұмыс жасуы
М.О-ң құрамында көбінесе ферменттер құрамына кіретін витаминдер кіреді.
Тиамин (В1)
Рибофловин(В2)
Биотин
Қоректік орта құрамын өзгерту арқылы, жеке бір витаминнің
В2 витамині (рибофлавин) – көптеген ферменттердің құрамына кіреді,
В2 витаминінің жеткілікті мөлшері кейбір ашытқы түрлерін,
В2 витаминінің азықтық препаратын алу технологиясының
Егіс материалдарын алу
Ферментация
Култьуралды сұйықтықты булау
Концентратты кептіру
М.О.-продуцент ретінде Eremothecium ashbyii микроскопиялық саңырауқұлағын қолданады. Қоректік
3-8 % жүгері экстрактарын не ашытқы автолизатын, азот
Культивирлеу түптік әдіспен фермантаторда 28-300 С температуда және
В12 (цианкобаламин) витамині витминдердің арасында ерекше орын
Организмде В12 витаминнің жетіспеушілігі малдың өсуін тежеп, ауруға
Өндіріс масштабында В12 витаминін алудың жалғыз әдісі
Көптеген шетелдік өндірістер В12 витаминін таза кристалл
В12 витаминінің азықтық концентратын алуда шикізат
В12 витаминінің азықтық концентратын өндірудің технологиялық процесі
Аценобутилді барданың ашуы;
Метанды алуды тұрақтандыру
Ашытқыш қоюлату
Қоюланған ашытқыш кептіру
КМБ-12 буып-түю
Термофильді метанды ашу анаэробты бактериялардың аралас культурасының көмегімен
Аралас культураның үздіксіз термофильді метанды ашуын фермантаторда залалсызданбаған
Ферментаторда метанды ашу 2 фазада жүреді : Бірінші
Метанды ашу сілтілі ортада жүреді (рн 7,5-8,0 ),
Окситетрацикменді алудың технологиялық процесі келесі негізгі бөлімдерден тұрады:
1. Егіс материалын алу;
2. ферлинтация;
3. культуралды сұйықтықты булау;
4. Кептіру және препаратты стандартизациялау;
Егіс материалы ретінде продуцент спораларын қолданады, оны колбада
Одан кейін егіс материалын өндіріс ферментаторының жұмыс көлемінің
Жүгері ұны-
Жүгері экстракті 1,5
Аммоний сульфаты 0,6
(көбіксөндіргіш)
Өндірістік ферминтация 26-28°с температурада, 4-5 тәулік бойы
Ферминтация процесі аяқталған соң культуралды сұйықтықты құрамындағы құрғақ
Культуралды сұйықтықты фильтрлеуге жібереді. Фильтратты желмен кептіргіште кептіреді
Хлортетрациклин препараты- биовиттер- антибиотикалық заттардың құрамы бойынша бөлінеді
Хлортетрациклиннің микроорганизм-продуценті болып Actimuces auzeofaciens актиномицеті табылады.
Хлортетракцеклин өндірісінің технологиялық процесі окситетракцеклин өндірісінің процесі тәрізді
егіс материалын алу;
ферментация;
Культуралды сұйықтықты булау;
Кептіру және препаратты стандартизациялау.
Егіс материалы ретінде бидай ұнында өсірілген продуцент спорасын
Бидай-картопты
немесе жүгері экстракті
(көбіксөндіргіш) 0,5-1,0
Егіс материалын залалсыздандырылған күйде қоректік орта көлемінің 10%
NH4NO3 0.7 CaCl2
CaCO3 0.5 C6H5CH2SCN 0.0001
NaCl 0.3 (бензилроданиді)
Орта рН оптимальді мәні 6,6-6,7 болуы керек. Өсіру
Ферментация процесі аяқталғаннан кейін культуралды сұйықтықты құрамындағы құрғақ
Құрғақ препараттағы антибиотиктің құрамы продуцент активтілігі мен культивирлеу
Бацитрацин препараты. Бацитрацин – полипептидті антибиотиктер. Қазіргі уақытта
Бацитрацин препараты ақ-сұр түсті гигроскопиялы ұнтақ, дәмі ащы
Бацитрацин продуценті болып Bacillus licheniformis культурасының штаммы қолданылады.
Бацинді өндіру технологиясының көптеген азықтық антибиотиктерді алу технологиясынан
1) егіс материалын алу;
2) ферментация;
3) Культуралды сұйықтықты булау;
4)Кептіру және препаратты стандартизациялау.
Егіс маиериалын бактерия спорасынан құрамы күрделі қоректік ортада
Крахмал 1,8-2,0 аммоний сульфаты 0,2
Соя ұны 7,2 кашолот майы
Калий карбоксиді 0,2-1,0 (көбіксөндіргіш)
Культивирлеу температурасы егіс аппараиында 30-32˚С, ферменттаторда 37˚С. Бацитацит
Ферменттация процесі аяқталғаннан соң культуралды сұйықтықтың құрамындағы бацитрацинді
Мал шаруашылығына арналған бацитрацин препараты – бацилихиндер –
Азықтық ақуыз алуда биомассаның көбеюіне ықпал жасйтын аппараттың,
болуы шартты және қажет. Бұлардың әр қайсысы азықтық
Дайын болған азықтық ашытқы мынадай талаптарға сай келуі
1.2 Патенттік ізденіс
Биотехнология өндірісіне байланысты шикізатты майдалап және сулы ерітінді
Азықтық ашытқыны өсіруге арналған қоректік орта ретінде бидайлы
Клиникалық дені сау бұзау мен қозының ағзасынан бифидобактерияны
Сол себепті қосымша азық ретінде бұзаулар мен қозыларға
Әртүрлі азықтарды зеңдену жайлы дамыған және кең қолданылған
Азықтық Т-2 токсин контаминация мониторингі Тюменск облысындағы ауылшаруашылық
Әртүрлі азықтан алынған микотоксиндердің экстракция продуцентінің унифицирленуіне негізделген
Құрамында алоясында қоректенетін Sebastes schegeli специкалық ауруларға қарсы
Сиыр тұқымында азықтардың радионуклеидпен ластанғаны жайлы ережелер берілген.
Күріш гидролизатын алынған белотинді шошқалар үшін жоғары ақуыз
Зерттеулер ауылшаруашылығына жатады және КРС, шошқа және құстар
Бұл әдіс азықтық қосымшалардың сипаттамасын жақсартады және қоректік
Ақуыз-витаминінің қосымшасын алудың бір нұсқасы болып әр түрлі
шығынды культураға қатысаты, тек нативті ферментті қолданумен автолиз
Шығынды шикізат ретінде сыра заводында өңделген ашытқыларды қолдану.
Тамақ өндірісінің ашытқы технологиялық автолизімен және глюкоза
Азықтардағы ақуыз компонентінің жетіспеушілігі басқа протейн көзін іздестіруге
Инкуббация қалдықтарын қолана отырып шашыраңқы немесе ұнтақты азықтық
Броилерсерді жаңа ақықпен қоректендіру экономика және экология жағынан
Азот атмосферасын фиксирлеуге қабілетті бар 21. Bacillus cytasus
Азықтарды залалсыздандыруға арналған Фоберг жүйесі екі білікті
Жануар және құстар ауылшаруашылығындақолданатын көптеген азықтық ақуыздардың жаңа
Сұйық компоненттерді комбинирленген азықтықтыр өндірісінде олардың жоғарғы қоректенуіне,
3 Дипломдық жобаға жолдама
Патенттік ізденіспен әдебиеттердегі мәліметтерді аналитикалық шолудың нәтижесінде «Азықтық
1. Азықтық ақуыз өндірісіндегі екіншілік ресурстарды өңдеудің техника-экономикалық
Азықтық ақуыз алу процесінде екіншілік шикізат ресурстары түзіледі:
Берілген технология екіншілік шикізат ресурстарын қолдануға мүмкіндік береді,
Азықтық ақуыздан кейінгі затты қолдану
Азықтық ақуыз басты фракциясын және сивуш майын қолдану
тұнбалар мен және активті илдегі заттарды қоспасын қолдану
көмірқышқыл газын қолдану
өңделген ашытқы актиномицеттерді қолдану.
2. Азықтық ақуыздан кейінгі заттарды өңдеудің технологиясы. Қазіргі
Азықтық ақуыздан кейінгі азықтықты кептірудің көрсеткіштерінің жоғары болуы
Зерттеулердің нәтижесінде антибиотиктен кейінгі биовитті өңдеудің технологиялық сызығының
3. Азықтық шикізатының азықтық ақуыз өндірісіндегі экологиялық аспектісі.
Құрамында жоғарғы ақуызы бар соңғы өнім алудың және
Азықтық ақуыз әртүрлі миниралды заттармен байыту және араластыруға
Микроорганизм концорциумы 2 продуцент штаммынан тұрады, Saccharomucopsis fubuligera
Ұсынылған нұсқау актиномицет шикізаты өндірісінде энергия жинау және
4. СТОК-тарды тазалау және антибиотиктерден кейін мелассаны утилизациялау.
Медициналық биологиялық зерттеулер жүргізудің арқасында продуцентті патогенді емес
5. Азықтық ақуыздан кейінгі азықтық биовиттің өңдеудегі комплексті
Өндірісте азықтықты кептіру процесін екі тұрлі технолгиясын енгізуге
Биотехнология өндірісінің микробиологиялық және санитарлық
бақылауы
І. Жалпы жағдай
1. Бұзылған қондырғымен, құрал-жабдықпен жұмыс істейміз.
2. Берілген жұмысты ғана орындаңыз.
3. Жұмыс уақытында сақ болыңыз, бөгде жұмыстарға көңіл
4. Жұмыс орын таза ұстаңыз.
5. Жарақат алған кезде міндетті түрде медпунктке қаралыңыз,
ІІ Жұмыс алдында
Жұмыс алдында өзіңіздің жұмыс орныңзды міндетті түрде қарап
Қоңдырғылардың, клапондардың, приборлардың, крандардың бұзылмағынын тексеру керек.
Егер жетіспеушілікті байқасыңыз мастерге немесе бригадирге айту керек,
ІІІ Жұмыс уақытында
Танкінің люкін аша салып басты сұғуға болмайды-өте қауіпті.
Ашыту танкілерінен сыраны айдан болғаннан соң СО2 сумен
Газдың бар болуын газоанализатор немесе жағылған шаммен танканың
Ашыту танкасына сусланы айдау алдында ауаны атмосфераға шығарып
Ашыту танкасына сусланы айдау кезінде танкідегі қысымды байқап
Толу деңгейін қадағалап отырамыз.
Активті ашудың екінші күнінде аммиякты-компрессорлы цехындағы СО2 бөліміне
СО2 атмосферадағы және цех ішіне таралмауын қадағалаңыз, периодты
Электр сымдарын ұстамаңыз, бұзылған жағдайда электрикті шақырыңыз.
ІV Жұмыс аяқталған соң
Жұмыс аяқталған соң жұмыс орнын ретке келтіріңіз, қорғану
МБ лабороторияға тек халатпен кіруге және жұмыс істеуге
Бөгде заттарда алып кіруге тиым салынады.
Қызметтердің бекітіліп берілген өз орны болуы тиіс, ол
Жұмыс істеу барысында тазалық міндеті түрде сақталуы керек.
Жұмыс үстінде тек жұмысқа керекті құрал-жабдықтар болуы тиіс.
Жұмыс кезінде темекі шегуге, тамақ ішуге тиым саланады.
Жұмысты аяқтап болған соң, жұмыс орнын жинастырып тәртіпке
Спиртовканы тек сіріңкемен жағу керек. Оның ішінде спирт
Электор тогына сақ болуы қажет.
Бөлмедегі электр жабдықтарын топқа лаборотория қызметкерінің көмегімен қосу
Химиялық және басұа да реактивтер мен жұмыс жасаудың
Лабороторияда жұмыс біткен соң ыдыстарды тазалап жуып, орнына
Лабороториядан шығарда қолды сабындап жуу керек.
Лабараторияның еденін әлсін -әлсін ылғалды шүберекпен сүртіп алуы
Лабороторияда жұмыс жасап болған соң приборларды жуып орнына
Қорытынды
Биотехнологиялық өнеркәсіптің өнімдері халықшаруашылығында, ауыл шаруашылығының дамуында кең
Клеткадағы ақуыздар, көмірсулар және майлардың мөлшері бактериялардың түріне
Әр түрлі организмдер өздерінің тіршілігі және клеткада күрделі
Азықтық ашытқылар өндірісінде жұмысшылар қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін
Гидролиз зауыты электр энергиясын, суды және жылуды тұтынатындардың
Курстық жұмыста жергілікті шикізаттарды қолданумен және жаңалықтарды енгізумен
Қолданылған әдебиеттер
Андреев А.А, Брызголов Л.И. Производства кормавых дрожжей –
01.07-04Р1. 692. Өндірістік биотехнологияда бидай шикізатынан азықтық қоспасын
\ Винаров Л.Ю., сидоренко Т.Е., Рордеева Е.И.,//Докл. и
01.05-04Р1. 194. Біржасушалы микроорганизм ақуыз шикізатының құрамындағы крахмалдың
01.07-0452. 107. Бұзау және қозы ағзасынан ағзасынан бифидобактерияны
01.12-04.Б4. 167. ауылшаруашылығындағы жануарларды микотоксинмен профилактикалау. Ауылшаруашылық тауарларды
01.10-04Р4. 57. азықтардың Тк токсинмен комтаминациясы және фузориямен
/ Павлова Н.С.// Проба вет. сан. гигиены и
01.10-04. Б4. 34. азықтағы микотоксиндерді анықтау үшін ”ИФА“
01.04-04.Б4. 198. Құрамында әртүрлі алоэ vibrio alqinolytises у
01.04-Б3. 284К. Лактирлеуші сиыр ағзасынан ауыр металдар мен
01.04-04. Б3. 285. Шошқаларға арналған комбиазықтар бидай гидролизатында
01.04-04 Б3. 287. Азықтық қосымшадағы органикалық қалдықтарды байыту
05.09-04Р1. 256. Ақуыз-витминді автолизаттар және азықтық ашытқылар /Луканин
05.09-04.Р1. 611. Жаңа ақуыз препаратының технологиялық өндірісі. /
01.12-04. Р1. 227. Жаңа азықтық ақуыздарды өндіру /Пецарушка
01.12-04. Р1. 750. Дөрекі азықтарды ақуызбен байытуға арналған
01.06-04Р1. 166. Азықтарды залалсыздандыруға арналған жаңа жүйе. /
01.06-04.Р1. 167. Ауылшарушылығына қажетті азықтық қоспа мен комбиазықтарды
01.06-04. Р1. 168. Жаңа құрылымдар азықтық ақуыздар үшін
Забродский А.Г. Технология и контроль производства кормавых дрожжей
Боборенко Э.А. Получения и выделения дрожжей-М: Лесная промышленность,
Бочярова. Н.Н. Микрофлора дрожжевого производства-М: Пищевая промышленость, 1991г
Воробьева Л.И. Промышленная микробиология –М:Лесная промышленость 1993г
Калунянс К.А. Микробные ферментные препораты – М: Пищевая
Жвирблянская А.Ю. Основы микробиологий, санитарии и гигиены пищевой
Семихатова Н.М. Производство хлебопекарных дрожжей – М:ВО Агропромиздат,
Букин В.Н. Микробиологический синтез витаминов. М.: Наука, 1992.
Беккер М.Е. Биотехнология микробиологического синтеза. –Рига:
Знание, 1980.
Перт С. Дж. Основы культивирования микроорганизмов и клеток