Тамақтану тәртібі

Скачать



Тамақтанудың негізгі ережелері
Мазмұны
Кіріспе 3
1 Тамақтану тәртібі 4
2 Тамақтанудың негізгі ережелері 5
3 Тамақтану процесінің принциптері 6
4 Тамақ ішу тәртібі 8
Қорытынды 13
Қолданылған әдебиеттер тізімі 14
Кіріспе
Балалар мен жасөспірімді дұрыс тамақтандыру олардың
Балалардың тамақтануының үлкендерге қарағанда, едәуір айырмасы
Тамақтану сауаттылығының бес негізі бар:
1) Тамақ құрамында негізгі оректік заттардың
2) Тамақ рационында қосымша заттардың болуы
3) Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық
4) Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің мөлшерін
5) Тамақтанудың санитарлық – гигиеналық нормаға
1 Тамақтану тәртібі
Тамақтану тәртібі дегеніміз – ас қабылдауда
Бірінші, тамақтану барысында тәуліктік кесте белгілеу.
Екінші, тәулігіне бір - екі рет
Үшінші, тамақ құнарлы болғаны жөн. Себебі,
Тәуліктік ас мәзірі әртүрлі болуы керек.
Тәбет дегеніміз – аштыққа қарсы тұратын
Тәбет кей ретте асқазанның шұрылдап, маза
Тамаққа деген тәбет сыр білдірмей де
2 Тамақтанудың негізгі ережелері
Аштық – «табиғаттың дауысы», немесе, асқазан
Тәбет дегеніміз – аштыққа қарсы тұратын
Тәбет кей ретте асқазанның шұрылдап, маза
Тамаққа деген тәбет сыр білдірмей де
Аш адам бір жапырақ нан мен
Асқазан өз қажетін алды делік. Бірақ,
Тойып тамақ ішуге болмайды. Тағамның мөлшері,
3 Тамақтану процесінің принциптері
Тамақтану режиміне мына төмендегі принциптер енеді.
Бірінші, тамақтану барысында тәуліктік кесте белгілеу.
Екінші, тәулігіне бір - екі рет
Үшінші, тамақ құнарлы болғаны жөн. Себебі,
Аштық – «табиғаттың дауысы», немесе, асқазан
Аш адам бір жапырақ нан мен
Асқазан өз қажетін алды делік. Бірақ,
Тойып тамақ ішуге болмайды. Тағамның мөлшері,
Асқазан ішілген тамақтан шамамен
4 Тамақ ішу тәртібі
Тамақ ішу тәртібін жүйелі
ТМД елдерінің жетекші
Белгілі бір сағаттарда
Тамақ ішудің жекелеген уақыттарды
Мектеп ыстық тамақтың
Қазіргі мектептерде оқушыларды ыстық тамақпен
Таңертеңгіліқ ас қою, тығыз
Дұрыс құрастырылған тамақтану рационының
Жоғарғы сынып оқушысынының тамақтану
Екінші таңертеңгілік асты оқушылар
Ет немесе балық, сүт,
Тамақ әр түрлі болуы үшін
Жалпы білім беретін мектеп оқушыларының тамақтану
Тамақтану режимінің маңызды элементтерінің
Әрбір оқушы тамақтану
Оқушылардың өздерінің белсенді
Балалар мен жасөспірімді дұрыс тамақтандыру олардың
Балалардың тамақтануының үлкендерге қарағанда, едәуір айырмасы
Тамақтану сауаттылығының бес негізі бар:
1) Тамақ құрамында негізгі оректік заттардың
2) Тамақ рационында қосымша заттардың болуы
3) Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық
4) Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің мөлшерін
5) Тамақтанудың санитарлық – гигиеналық нормаға
Тамақтану режимі және құрамы төмендегі проценттік
1 Таңертеңгілік ас 7.30 – 8.00
2 Таңертеңгілік ас 11.00 – 11.30
3 Түскі ас 14.00 – 14.30
4 Түстен кейінгі ас 16.30 –
5 Кешкі ас 19.00 – 20.00
Қарап отырсақ, таматанудың тәуліктік мөлшерінің 70%
Жасөспірімдердің тамақ нәрлігі мен құрамы нормаға
Қорытынды
Егер денсаулықты қалыптастыратын факторлар: қозғалыс белсенділігі,
Тамақтану тәртібі дегеніміз – ас қабылдауда
Бірінші, тамақтану барысында тәуліктік кесте белгілеу.
Екінші, тәулігіне бір - екі рет
Үшінші, тамақ құнарлы болғаны жөн. Себебі,
Тәуліктік ас мәзірі әртүрлі болуы керек.
Қолданылған әдебиеттер тізімі
Ордабеков С. Медициналық валеология. Тараз, 2005.
Брехман И. И. Валеология — наука
Вайнер Э. Н. Валеология: Учебник для
Дорошкевич М. П., Нашкевич М. А.,
Дыхан Л. Б., Кукушин В. С.,
Мохнач Н. Н. Валеология. Конспект лекций:
Қожанов В.В. Гигиена школьника. Алматы. 1981.
14





Скачать


zharar.kz