ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ ЖӘНЕ БІЛІМ
Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия Ұлттық Университеті.
Экономикалық факультет
Менеджмент кафедрасы
Тақырыбы:Кәсіпорындағы сапаны басқару.
Астана - 2006.
Мазмұны.
I.Кіріспе.
Өнім сапасының реттеушілік рөлі.
II.Негізгі бөлім.
1.Сапа көрсеткіштерінің мәні мен қызметі.
2.Тауарлардың бәсекеге жарамдылығының көрсеткіші.
3.Стандарт және стандарттау ұғымы.
4.Өнім сапасының басқару жүйесінің дамуы.
III.Қорытынды.
Қолданылған әдебиет тізімі.
Сапа дегеніміз−тұтыну қажеттілігін қанағаттандырудағы өнімнің қасиеттерінің
Өнімнің сапасы еңбектің, еңбек заттарының, еңбек
− сапа кәспорынның барлық функцияларын қамтитын
− өнімнің сапасын арттыру фирманың барлық
− сапа өнімнің өзіндік құнын арзандатуға
− сапаны ,тікелей басқару керек, өндірісті,
1.Қазіргі нарықтық экономика негізінде шығарылған өнімнің
Өз кезегінде бәсекеге жарамдылық екі көрсеткішке
Өнімнің сапасы−бұл белгілі мұқтаждылықты қанағаттандыруға үлкен
Өнімнің сапа деңгейі оның салалық көрсеткіштері
Сапаның көсеткішін анықтау оның сандық маңызын
өлшеуші әдіс (аспаптар, приборлардың көмегімен);
тіркеу әдісі − бұл тіркеуге және
есептеу әдісі − өнімнің сапасы жөніндегі
органолептік әдіс − адам мүшесін сезу−көру,
социологиялық әдіс − өнім, оны нақты
сарапшылық әдіс − мамандар тобы арқылы
Практикада өнімнің сапа деңгейін бағалау үшін
Сапаны жинақтап қорыту көсеткіштері жалпы салада
сұрыптылығы;
маркасы;
жүктелімі;
пайдалы заттың мазмұны;
өнімнің дүниежүзілік стандартына сай үлесі, т.б.
Жеке көрсеткіштер тым әр түрлі және
2.Нарықтық жағдайда тұтынушының қанағаттануы тауарға деген
Өнімнің бәсекеге жарамдылығы ерекше жағдайын қанағаттандыруына
тауарды ғана алады. Жалпы алғанда, сатып
Сонымен, тауарға бәсекенің жарамдылығын, оның сапалық
Бұл маңызды көрсеткішті анықтаудың бірнеше тәсілдері
Бірінші тәсіл. Техника бәсекенің жарамдылығын анықтайтын
Бт = Бс +
мұнда, Бс − тұтыну бағасы
Бт − сатылу бағасы
Шт − бұл өнімді тұтынушылардың шығындары
Екінші тәсіл. Тауардың бәсекелестік жарамдылығын анықтағанда
Үшінші тәсіл. Бұл тәсіл техникалық деңгейін
КК = ККә
мұнда, КК − тауар деңгейінің кешенді
ККә − эстетико−эргономикалық деңгейінің кешенді
ККТ − техникалық деңгейдің кешенді көрсеткіші;
ККС − көрсеткіш кешенінің сенімділігі.
Төртінші тәсіл. Бұл тәсілде бәсекеге жарамдылықтың
Қорыта айтқанда біздің республикада өткізіліп жатқан
3. Стандарт − бұл қағида бойынша
Республикада қолданылып жүрген стандарттық жүйе құқықтық
Мемлекеттік стандартта, сонымен қатар барлық жұмыс
Стандарттау − бұл ең ұтымды нормаларды
Қазақстан Республикасында стандарттау жөнінде мынадай нормативтік
Қазақстан Республикасы мемлекетінің стандарттары (ГОСТ);
салалық стандарттар (ССТ);
техникалық жағдайлар (ТЖ);
кәсіпорындар, бірлестіктер, қауымдастықтар, концерндер стандарттары;
ғылыми техникалық қоғамдар, инженерлік одақтар және
4.Өнімнің сапасын басқару − бұл белгілеу,
Соңғы кездерге дейін кәсіпорындарда сапа проблемасын
Өнімнің сапасын басқаруды жетілдіру отандық өндірушілердің
өнімнің сапалылығын басқару жүйесіне маркетинг қыметі
тұтынушыға және барлық өндірістік қызметтерде сапаны
өнімнің өмірлік кезеңінің барлық белестеріндегі сапаны
Сапаны басқару жүйесін енгізу кәсіпорында мынадай
мүмкіндік береді:
жоғары сапалы өнімнің тұрақтылығын қамтамассыз ету;
өнім көлемін ұлғайту және оны сататын
жоғары бағада сататын өнімді көбейту мүмкіндігін
өнімнің бәсекеге жарамдылығы және қаржы жағдайының
Сонымен, өнімнің сапасын басқару әрбір кәсіпорындарда
іске асқан жөн.
Қорытынды.
Кәсіпорындарда шығарылған өнімдердің сапасы − нарықтық
Халықаралық тәжірибе көрсеткндей, сапалылықты арттыру қызметі
Өнімнің сапасын басқару стандарттауға негізделеді. Ол
Дайындалған өнімнің сапасының түпкілікті сапалылығы сертификат
Өнімнің сапасын басқаруды нормативтік актілерді іске
Қолданылған әдебиет тізімі.
«Кәсіпкерлік негіздері»/М.Б.Бисенғазиев,Н.Ш.Хамитов. Орал: Батыс Қазақстан мемлекеттік
«Кәсіпорын экономикасы»/Мейірбеков А.Қ., Әлімбетов Қ.Ә. Оқу
«Менеджмент негіздері»/Ахметов Қ.Ғ., Сағындықов Е.Н., Байжомартов