Ұн тарту мен жарма кәсіпорындары өндірісін жобалау
1 аралық бақылау
$$$1
Астықтың атқаратын қызметін толық сипаттау
А. мал жемі
В. тұқым
С. мал жемі, тұқым, тағам өнімі, өңдеу шикізаты
D. құрама жем
Е. өңдеу шикізаты
$$$ 2
Толық жетілмеген астықтың себебін анықтаңдар
А. механикалық зақымдалуы
В. ауыруы
С. табиғи жағдайы
D. ору жағдайы
Е. механикалық зақымдалуы, ауыру, табиғи жағдайы, ору жағдайы, тасымалдау жағдайы
$$$ 3
Қандай зақымдалған астықты бірінші рет есепке алуы қажет
А. пісіп жетілмеген астық
В. құрғақталған
С. суықталған
D. кенелермен зарарланған
Е. фузариоз, головнямен зарарланған
$$$ 4
Астық массасының жағдайын анықтайтын негізгі факторлар
А. ылғалдылық
В. температура және арам шөп қоспасы
С. микрофлора
D. астық қорының зиянкестері
Е. ылғалдылық, температура және қоспасы
$$$ 5
Астық массасының қандай қасиеті оның қозғалғыштық мүмкіншілігін анықтайды
А. қуыстылығы
В. сырғыштығы
С. жылу физикалық
D. гигроскопиялық
Е. сорбциялық
$$$ 6
Астық массасының қандай қасиеті кептіруді сипаттайды
А. сырғыштығы
В. қуыстығы
С. жылу физикалық
D. өзінше сұрыпталуы
Е. аэродинамикалығы
$$$ 7
Астық массасының ылғалдану үрдісі қалай түсіндіріледі
А. аэродинамикалық
В. күштік
С. үйкелістік
D. гигроскопиялық, сіңіргіштік
Е. өзінше сұрыпталуы
$$$ 8
Астық массасының жеке фракцияларға бөлінуі қандай қасиетпенен түсіндіріледі
А. сырғыштық
В. өзінше сұрыпталуы
С. гигроскопиялығы
D. сіңіргіштігі
Е. үйкелгіштігі
$$$ 9
Құрама жем астығы қандай мақсатта қолданылады
А. қоғамдық тамақтандыру және сауда-саттық
В. армия
С. әртүрлі саладағы өндірістер
D. мемлекеттік қор
Е. мал шаруашылығы, құрама жем өндірісі
$$$ 10
Бидай дәнінің морфологиялық сипаттамасы
А. ұзынша-сопақ, тұқымға ұқсас, беті жазық, кең сақалды, түсі сарыдан қызылға дейін
В. ұзындау көктеу
С. дөңгелектеу сарылау
D. ұзын ақтау
Е. үшбұрышты қоңырлау
$$$ 11
ТМД елдеріндегі астық қоймаларының дамуы қанша этаптан тұрады
А. 2 этап
В. 3 этап
С. 8 этап
D. 5 этап
Е. 6 этап
$$$ 12
Астық қоймаларының негізгі даму этаптарының қайсысында Қазақстан Республикасы астық қоймасының дамуы басталды
А. Бірінші этап- өткен жүзжылдықтың 80 жылдарының аяғынан 1991 жылға дейін
В. Екінші этап 1911 жылдан Ұлы Октябрь революциясына дейін
С. Үшінші этап Азамат соғысы жылдары (19181921 жж) және орнына келтіру периоды (19221928жж)
D. Төртінші этап Ұсақ шаруашылықтардың бірігуі және колхоздар құрыла бастаған кезден (1928 1929 жж) Ұлы Отан соғысы басталғанға дейін элеваторлы- қоймалық шаруашылық 1932ж Астық дайындауда құрылған бір мемлекеттік астық дайындау жүйесіне бірігеді
Е. Бесінші этап соғыстан кейінгі бесжылдықтың бірінші жылдары (1946-1950 жж)
$$$ 13
Аралық элеватор дегеніміз:
А. Астық өндірісі аудандарында орналасқан, Астық өткізгіштерден дәнді қабылдайды
В. Астық өңдейтін мекеме–ұн жарма зауыттарын дәнмен қамтамысыз етуге арналған элеваторлар
С. Астықтың оперативті қорын сақтауға арналған, дәнді темір жол және су транспорттарынан қабылдап, тазалайды, кептіреді, ұзақ уақыт сақтайды және дәнді темір жол? су транспорттарына жібереді
D. Экспортқа жіберілетін астықты теңіз кемелерін және жол траспорпортына тиеуге арналған элеваторлар
Е. Сауда орындарын дәнмен және оның өнімдерімен қамтамасыз ететін элеваторлар
$$$ 14
Астық қоймасының дамуының бесінші кезеңін сипатталынуы
А. 1951-1971 жж элеватор өндірісінің одан да жоғары техникалық базаға өтуі Мынадай мәселе қойылды—астықпен жүргізілген барлық операцияларды толық механикаландыру
В, 1971ж Бастап элеватор өндірісінің дамуы Астық қоймалардың, соның ішінде элеватордың қүрылысының үлкен программасы жасалынды
С. Бірінші соғыстан кейінгі бесжылдықтың (1946-1950 жж) ішінде қираған астық қоймалар қайтара салынды
D. 1928-1929 жж Одақ-нан біртүтас мемлекгтік дайындау жүйесіне элеватор-қойма шаруашылығы бірігеді
Е. 1911-1918 жж элеваторлар Мемлекеттік банктың қаржысымен салынды Барлық қираған астық қоймаларды біріктіретін элеваторлар желісі туды
$$$ 15
Элеватор және қоймалардың қүрылысымен көптеген мемлекеттік жэне j кооперативтік (дайындау)
үйымдары астық қоймаларының дамуы қай кезеңде отті
А. V
В. VІ
С. III
D. IV
Е. V
$$$ 16
Дайыңдау кәсіпорындардағы элеваторлық жөне қоймалық
сыйымдылықтардың қатынасы мынадай
А. 15-тен 1:20-ға дейін
В. 55-тен 1:70-ке дейін
С. 80-нен 1:60-қа дейін
D. 55-тен 1:35-ке дейін
Е. 1:8-ден 1:4-ке дейін
$$$ 17
Дайындау кәсіпорындарында дайындау көлемі өскен сайын
А. Дәнді орудан кейінгі өндеумен байланысты жалпы шығындар қысқарады
В. Дәнді орудан кейінгі өндеумен байланысты жалпы шығындар өседі
С. Дайындау уақытында лабораториялардың санын көбейтеді
D. Астық тазалау машиналарының саны өседі
Е. Технологиялық жабдықтарды қолдану коэффициенті кемиді
$$$ 18
Ұлы Отан соғысы кезінде Қазақстанда қандай дайындау элеваторларының типтері салынды
А. Л-2х100
В. Л-75; Л-5500
С. Л-3х100
D. Л-66
Е. Л-3х175
$$$ 19
Элеватор, мұнара, зауыттық технологиялық желілерді өндеуде қандай жіктелу белгілерін қолданады
А. Функциональды мәні
В. Өңдеудің өндіріс орталығы
С. Механикалық жэне автоматтық дәрежесі
D. Арнайы дәреже
Е. Үзіліссіз процесс дәрежесі
$$$ 20
Астық қоймларын қандай көрсеткіштермен сипаттауға болады
А. Айналым коэфициенті, пайдалану коэффициенте
В. Норманы пайдалану коэффициенте
С. Жүк айналым коэффициенте
D. Силос сыйымдылық коэффициенте
Е. Астық қоймасының жалпы сыйымдылқ коэффициенте
$$$ 21
Бac жобаның негізгі өндірістік объектілеріне не жатады
А. Элеваторлар, астық қоймалары, астық кептіргіштер, негізгі
және көмекші лабораториялық ғимараттар
В. Элеваторлар, астық қоймалар, трансформаторлы кіші станция, өтетін
жолдар
С. Насосты станциялар, улы-химикат қоймалары
D. Отын және жанармай қоймалары, насосты станциялар
Е. Өрт сөндіру депосы, отын жоне жанармай қоймалары, насосты станциялар
$$$ 22
Кәсіпорын территориясындағы жүмысшы теміржолдар неге арналған
А. Вагондарды босатуға дайывдау үшін
В. Вагондарды біржолдан екенші жолға ауыстыру үшін
С. Вагодардан астықты тиеу-түсіру жүмыстарын орындау
үшін
D. Астықтан босатылған вагондарды қою үшін
Е. Толтырылған вагондарды кәсіпорын территориясынан шығару үшін
$$$ 23
Элеватор өнеркәсібінің мекемелері үшін технологиялық көзқараспен қарағанда дөнді өңцеуге қосымша болып қандай белгі саналады
А. Сақтау әдісі
В. Сақтау үзақтығы
С. Дәнді өңдеу опреацияларының механизациялануы
D. Кептіру үзақтығы
Е. Тазалау сапасы
$$$ 24
Бас жобада, автомобиль жолдарын жобалау кезінде қойылатын негізгі талаптарды көрсетіндер
А. Жергілікті жолдардың жүйемен байланысы, автожолдардың жабылуын
қамтамасыз ету, шығудың алдындағы ауданның жеткілікті өлшемі
В. Лабораторияның орналасуы
С. Тж транспортында дәннің орналасуы
D. Контормен байланысы
Е. Аэротранспортпен байланысы
$$$ 25
Жердің беткі жоспарлы белгілермен салыстырғанда бірінші қабаттың
еденінің терендігі нег байланысты?
А. Гаражбен байланысының қажеттілігімен
В. Қоймлармен байланысының қажеттілігімен
С. Орналастырудың қажеттгімен
D. Элеватордың жумыс үйімен кептіргіштердің байланысының қажеттігімен
Е. Автокөлік және темір жолдан қабылдау қондыргыларың
байланыстырумен, сонымен қатар қабылдау нориясының табандарының
орналасуының қажеттілігімен
$$$ 26
Бөлек ғимарат үйлерді не үшін біріктіреді лабораторияның контормен қосымша корпуспен
А. Ыңгайлы болу үшін
В. Тез кептіру үшін
С. Құрылыстың бағасын түсіру үшін
D. Астықты тазалауга ыңғайлы болу үшін
Е. Нория өнімділігін арттыру үшін
$$$ 27
Кәсіпорынның қүрылыс алаңын мынаған байланысты тандап алады:
А. Өңдеуге түсетін дәннің қажетті мөлшеріне
В. Климат жағдайларына
С. Норияның тәуліктік өнімділігіне
D. Дән сапасына
Е. Сыйымдылықтың шамасын дұрыс тандауға
$$$ 28
Құрылатын элеваторды мына жағдайда орналастырады
А. Жақынжердегі немесе қүлатуға дайындалған территориядағы қүрылыс
В. Аурухана госпитальға жақын
С. Тұрғын үйлерге жақын, жарық, канализация жөне жүмыс істейтін
мамандар
D. Химиялық зауыттардың қасына
Е. Тұрғын үйлерден алыс
$$$ 29
Солтүстіктегі астық өңцейтн кәсіпорындардың бас жобасын жобалағанда желбағытын қалай қояды
А. Көп соғатын бағыттағы жел қоймаларға көлденең болуы керек
В. Көп соғатын бағыттағы жел сол көлемді қаддықтардан тазалай өтіп, қүрылыстың жанына өтуі керек
С. Жел астық шаңын түрғын үйлерге қарсы жаққа үшыруы керек
D. Жел құрылыс алаңынан түрғын үйлерге қарай согуы керек
Е. Жел құрылысқа көлденең де, тік те соғуы керек
$$$ 30
Бас жоспарды жобалағанда астығы бар автокөліктерді кәсіпорын территориясында өлшейтін
таразыны орналастырады, ал екінші таразыны не үшін қойылады?
А. Дайындау кезінде астықпен көп келген автокөліктерді тез өлшеу үшін
В. Қарама-қарсы жақтан кезіккен автокөліктердің кездесуін болдырмау үшін С. Астықтан босатылған автокөлігін өлшеу үшін
D. Басқа кәсіпорынға жіберілген атсығы бар автокелікті өлшеу үшін
Е. Кәсіпорынның жүк айналымын өсіру үшін
$$$ 31
Элеваторлық, мүнаралық, зауыттық өнеркәсіптерді қүрастыруда қандай жікгеу белгілері қолданынады
А. Энергетикалық
В. Өңдеудің өндірістік орталығы
С. Механикаландыру және автоматтандыру дэрежесі
D. Мамандандыру дәрежесі
Е. Процестің үздіксіздік дәрежесі
$$$ 32
Астық қоймаларын салуда қүрылыс алаңын тандау кезінде алаңның көлбеулігінің мөні қандай болу керек
А. 0,003-0,03
В. 2-2,5
С. 5-10
D. 0-20
Е. 45-60
$$$ 33
Вагондардың өздігінен қозғалып кетуін бодырмау үшін темір жолдарды қандай көлбеулікпен жобалайды
А. 0,002
В. 6,02
С. 0,2
D. 0,1
Е. 1,0
$$$ 34
Бac жоспардың қосымша-өндірістік қүрылыстарына қандайлары жатады
А. Астық сақтайтын қоймалар астық кептіргіштер
В. Элеваторлар өшпейтін лабораториялар
С. Отын және жанармай қоймалары трансформаторлы кіші станциялар
автокөлік гаржы
D. Жарма зауыттар диірмендер
Е. Дайын өнім қоймалары
$$$ 35
Дайындау мекемелерінің техника-экономкалық көрсеткіштері неге байланысты
А. Дайындау көлеміне
В. Кептірілген дәннің санына
С. Тазалау сапасына
D. Дәнді тзалаудың сандық сипаттамасына
Е. Мекеменің тэуліктік өнімділігіне
$$$ 36
Астықтың беткі қабатының сапа күйін бақылау қүрама гемірбетоннан жасалған силостардағы астықты сақтау кезінде қалай жүргізіледі
А. Жылына 1 рет
В. Үш жылда 1 рет
С. 15 жылда 1 рет
D. айына 1 рет
Е. ауысымда 1 рет
$$$ 37
Дайындау элеваторы үшін айналым кожэффициенті (Ко) қандай параметрге байланысты
А. Мекеменің 1 айлық өнімділігіне
В. Сорттың түріне
С. Келіп түсетін дәннің көлеміне және кәсіпорынның сыйымдылығына
D. Жабдықтарға
Е. Норияның өнімділігіне
$$$ 38
Өндірістік кәсіпорындардың (элеватордың) айналым коэффициенті
А. 2-8
В. 1-4
С. 5-10
D. 0,2-0,4
Е. 1+2
$$$ 39
Дайындау элеваторы дегеніміз
А. Астықтың оперативті қорларын сақтау элеваторлары
В. Астық өндіретін аудандарда орналасқан элеваторлар олар астықты
қабылдайды орудан кейінгі бірінші өндеуден өткізеді сақтайды және берілген
тапсырма бойынша тиейді
С. Астық өндейтін мекемлер үн жарма және тб зауыттарды астықпен қамтаамсыз ету функцияларын орындайтын элеваторлар
D. 3—4 жылға арналған элеваторлар
Е. Сауда орындарын дәнмен және оның өнделуге өнімдерімен қаматамсыз
ететін элеваторлар
$$$ 40
Порттық элеватордың негізгі операцияларын көрсетіндер
А. Қабылдау өндеу партия дайындау және экспортқа теңіз кемелеріне және темір жол транспортына жіберу
В. Сақтау
С. Гидротермиялық өндеу
D. Күрекпен қозғау
Е. Газациялау
$$$ 41
Өндірістік мекемеге қандай элеватор жатады
А. Аудару
В. Фондалық
С. Аудару жөне фондалық
D. Порттық және реал базалар
Е. Реал базалар
$$$ 42
Базисті элеватор оның орындалуы
А. Транспорттың бір түрінен екінші түріне өткізу
В. Темір жол жэне су транспортынан астықты қабылдау
С. Үн тарту зауыттардың сапасына сай астықпен
қамтамасыздандыру
D. Ірі партияларды қүру жэне оны сақтау
Е. Сауда желілеріне астықты үсақ партиялармен жіберу
$$$ 43
Астық массасының құрамы қанша компаненттен тұрады
А. 2
В. 6
С. 8
D. 3
Е. 5
$$$ 44
Астық массасының ішкі ауа кеңістігі қандай көрсеткішпен сипатталады
А. ылғалдылық
В. сырғыштығы
С. температура
D. қуыстығы
Е. қоспасы
$$$ 45
Қандай астық дақылында ауа кеңістігі аз болады
А. жүгері
В. бидай
С. тары
D. арпа
Е. сұлы
$$$ 46
Қандай астық дақылының 1000 дәнінің салмағы үлкен
А. тары
В. рапс
С. сұлы
D. жүгері
Е. бидай
$$$ 47
Қай астық дақылының сыртқы қабығы ядромен бірге байланысқан
А. жүгері
В. бидай
С. тары
D. күріш
Е. сұлы, арпа
$$$ 48
Астықты өңдеуде қандай технологиялық операциялар болады
А. тазарту
В. кептіру
С. салқындату
D. тазарту, кептіру, салқындату, газациялау, дегазациялау, жарқылдату, желдету партияларын қалыптастыру
Е. газация
$$$ 49
Бидай дәнін қандай интервалда ылғалдылық жағдайын қалыптастыруға болады
А. 15,5-17
В. 12-13
С. 14-15
D. 18-20
Е. 9-11
$$$ 50
Жүгері собығын ылғалды күйде қандай интервалда қалыптастырады
А. 13-14
В. 18-20
С. 10-13
D. 14-16
Е. 9-12
$$$ 51
Бұршақ дәнәнің ылғалдылық күйін қандай интервалда қалыптастырады
А. 16-20
В. 10-13
С. 12-15
D. 20-22
Е. 8-10
$$$ 52
Астық дақылдарының орташа тазалығы қандай интервалда қалыптастырылады
А. 1-3
В. 2-5
С. 3-6
D. 4-8
Е. 6-9
$$$ 53
Сусымалды материал дегеніміз не
А. қатты дене
В. газ
С. түтін
D. сорбент
Е. екі фазалы система (қатты дене+газ)
$$$ 54
Қатты дененің өлшемдері
А. геометриялық өлшемі
В. құрылымдық өлшемі
С. үйкелістік өлшемі
D. жылу-физикалық, аэродинамикалық
Е. геометриялық, құрылымдық, үйкелістік, жылу-физикалық, аэродинамикалық және электро-фихикалық
$$$ 55
Сусымал материалда жүретін процесстерді сипаттайтын қасиеттерді көрсетіндер
А. Желдік
В. Энергетикалық
С. Атомдық
D. Күндік
Е. Теплофизикалық, электрофизикалық жөне аэродинамикалық
$$$ 56
Сусымалы материалдың фракциялық қасиеті
А. Бөлшектерінің қозғалғыштығы
В. Ыдыстың қатырғысына көлбеу қысымы
С. Жатық көлемде энергия беру
D. Беріктіктің эквивалента модулы
Е. Өздігінен қүлау бүрышы сусымалы материалдың бір қабатының екінші қабатымен қозғалғанда қарсыласу коэффициенті
$$$ 57
Сусымалы материалдың бөлшектерінің орналасу тығыздығын не сипаттайды
А. Гравитациялық күштің мәні
В. Потенциалдық энергияның кіші кванты
С. Қайта туу энегриясының шамасы
D. Бөлшектерінің қозғалғыштығы
Е. А+С
$$$ 58
Сусымалы материалдың физикалық моделін қандай шарттар көрсетеді
А. Ең кіші көлем
В. Элементарлық ең кіші колем, ең үлкен колем, элементарлық қабаттағы бөлшектердің саны, потенциалдық энергияның ең кіші айырымы, дискретті сипаттама
С. Қатты сипаттама
D. Ең кіші көлемдік айырым
Е. С+Д
$$$ 59
Сусымалы материалдың гранулометриясы және грануломорфо-логиясы нені сипаттайды
А. Атом энергиясының шамасын
В. Ауырлық күшін
С. Потенциаддық энергияның ең үлкен квантын
D. Қалықтау жылдамдығы
Е. Қүлау күші
$$$ 60
Элеватордың жүмысшы үйін бірдей отырғызу қандай мақсат үшін керек
А. Топырақты серпіммен сығу
В. Отыруын қадағалау
С. Топырақтың көтеру шамасын анықтау
D. Жұмысшы үй мен силостың корпустың салғаннен кейін отыру дәрежесін анықтау
Е. Норияның қалыпты жұмысы үшін
$$$ 61
Физикалық тұрғыдан сусымалды материал дегеніміз не
А. Түтін-қатты дене
В. Сорбенттер-қатты дене
С. Дисперсті екі фазалы жүйе қатты дене—газ (сүйық)
D. Түтін—сорбенттер
Е. Ұшпалы қалықтаған қабат-газ
$$$ 62
Сусымалы материалдың меншікті салмағы нені сипаттайды
А. Граватациялық күштің шамасын
В. Қуыстылық
С. Энергияның.ең кіші шығыны
D. Төгілу шамасы
Е. Аудан шамасы
$$$ 63
Тұрақты температурада газды фазаның өздік параметрлеріне
А. Реакция жылдамдығының константасы
В. Активация энергиясы, реакция жыльшығы
С. Газ беті
D. Тығыздық
Е. Газ тығыздығы
$$$ 64
Пуассон коэффициенті сусымалы материалдың қай қасиетіне критерий болып табылады
А. Күштік
В. Структуралы-механикалық
С. Аэродинамикалық
D. Жылуфизикалық
Е. Электрофизикалық
$$$ 65
Сусымалы материалдың стурктура-механикалық қасиеті дегеніміз:
А. Күш жүмсау механизмімен анықталады
В. Оның бөлшектерінің бірігуі
С. Дән көлеміне тәуелділігі
D. Сусымалы материалдың бөлшектерінің орналасуы, тығыздығының оның салыстырамлы жылжуына тәуелділігі
Е. Ауаның салыстырмалы ылғалдығына төуелділігі
$$$ 66
Сусымалы материал қандай қасиеттерді сипаттайды
А. Энергетикалық
В. Структуралы-механикалық, күштік жене функционалды
С. Күн әсері
D. Жел әсері
Е. Қардың әсері
@@@ Астықты тазалау және ұн тартуға дайындау тәсілдерінің технологиялық жүйелері
$$$ 67
Элеватор қүрылысы біткеннен кейін үш зона (аймақ) бойынша жерді деңгейін басқару үшін силостарды толтыру қалай жүргізіледі
А. Әр аймақты біртіндеп толтырады. Толтыру арасында кем дегенде 1 апта үзіліс береді.
В. Барлық аймақты параллель толтырады. Толтыру арасында эр аймақта 2 күн үзіліс береді.
С. Әр аймақты біртіндеп толтырады. Арасындағы үзіліс 1 ай беріледі
D. Барлық аймақты бірден толтырады. Толтыру кезінде ешқандай үзіліс болмайды
Е. Барлық аймақты параллель толтырады. Әр аймақты толтыру кезінде 2 сағ. үзіліс беріледі.
$$$ 68
Сусымалы материалды бөлігінің тығыздығын есептеу коэффициентінің дүрыс формуласын көрсетіңіз
А.
В.
С.
D.
мұндагы, VT-қатты фаза көлемі, Vг—газ күйіндегі фаза көлемі Vo—сусьшалы материал көлемі
$$$ 69
Tік ыдыстағы сусымалы матиериалдың ағын бұзылысы қандай жағдайда өтеді
А. Vkp=B
В. Vkp B
С. VkpB
D. VkpB
Е. Vkp≤B
Мұндағы,В-тұрақты, материалдың қасиетіне байланысты Кг-ыдыстың
гидравикалық радиусы
$$$ 70
Бөлшектердің бетінің жөне формасын сипттайтын бөлшек формасы Ф коэффициентінің дұрыс формуласын көрсетіңіз
А.
В.
С.
D.
Е.
$$$ 71
Бидай дәні үшін транпортердің көтерілу бұрышы қандай
А. 16-20
В. 20-30
С. 20-38
D. 14-16
Е. 18-20
$$$ 72
Дәннің микрокапилляр диаметрі қандай шамада болады
А. 10-7
В. 10-8
С. 10-9
D. 10-6
Е. 10-11
$$$ 73
Дәннің макрокапилляр диаметрі қаншаға тең
А. 10-5
В. 10-6
С. 10-3 10-4
D. 10-7
Е. 10-9
$$$ 74
Дәннің ауа дан ылғалданғанда ең жоғарғы ылғалдылығы бидай үшін неге тең
А. 34,6
В. 30,5
С. 25,8
D. 29,6
Е. 30,9
$$$ 75
Дәннің ауадан ылғалданғанда ең жоғарғы ылғалдылығы жүгері үшін неге тең
А. 28,5
В. 29,0
С. 29,8
D. 27,6
Е. 27,0
$$$ 76
Дәннің ауадан ылғалданғанда ең жоғарғы ылғалдылығы күнбағыс үшін неге тең
А. 22,5
В. 23,5
С. 23,0
D. 22,0
Е. 24,0
$$$ 77
Бидан дәнінің тепе-теңдік ылғалдылығы а у а ның температурасы 200С және қатынасты ылғалдылығы 75% болғанда неге тең
А. 15,1
В. 15,3
С. 15,5
D. 15,9
Е. 15,8
$$$ 78
Жүгері дәнінің тепе-теңдік ылғалдылығы а у а ның температурасы 200С және қатынасты ылғалдылығы 75% болғанда неге тең
А. 14,9
В. 15,9
С. 14,8
D. 15,5
Е. 15,7
$$$ 79
Бұршақ дәнінің тепе-теңдік ылғалдылығы а у а ның температурасы 200С және қатынасты ылғалдылығы 75% болғанда неге тең
А. 13,5
В. 13,1
С. 13,0
D. 12,9
Е. 12,5
$$$ 80
Күнбағыс дәнінің тепе-теңдік ылғалдылығы а у а ның температурасы 200С және қатынасты ылғалдылығы 75% болғанда неге тең
А. 8,2
В. 8,5
С. 8,4
D. 8,3
Е. 8,6
$$$ 81
Ақуыз затының денатурация дәрежесі неге байланысты
А. температура
В. ылғалдылық
С. қыздыру ұзақтығы
D. ауа ылғалдылығы
Е. температуры, ылғалдылық, қыздыру ұзақтығы
$$$ 82
Жылу өткізгіштік коэффициенті қандай өлшеммен өлшенеді
А. Вт(м·к)
В. кДж
С. м2
D. Вт
Е. м
$$$ 83
Температура өткізгіштік коэффициентінің өлшемі қандай
А. Втм
В. м2с
С. Джкг
D. кгм3
Е. секм
$$$ 84
Астық массасында өтетін физиологиялық үрдістерге не жатады
А. демалуы, орудан кейін пісіп жетілу және ұрықтанып өсуі.
В. демалуы
С. пісіп жетілуі
D. ұрықтануы
Е. оруы
$$$ 85
Жаңа орылған астақтың орудан кейінгі пісуі қандай уақытта және жағдайдайда өтеді
А. 10 күн ішінде
В. жоғарғы ылғалдылықта
С. салқындату жағдайында
D. 1,5-2 ай ішінде, дәнді 450С температурада кептіріп және жылы а уамен желдетеді
Е. газдың құрамын реттеу жағдайында
$$$ 86
Астықты сақтауда қандай әдістер қолданылады
А. үлкен ылғалдылықжағдайында
В. жоғарғы температурада
С. құрғақ жағдайда 100-қа салқындатып, а уа қуысында СО2, Ν газдармен толтырады
D. төменгі температурада
Е. жоғарғы қоспалары болғанда
$$$ 87
Астық қорының зиянкестерімен күресуде қандай физика-механикалық шаралар қолданылады
А. сепараторда тазарту
В. тездеп желдету
С. кептіру
D. тазалау, кептіру 50-550С, салқындату 100С СВЧ, ИҚ сәулені, озон және ионоозонды қолдану
Е. астықты қозғалту
$$$ 88
Бір сортты ұнға қайсысы жатады
А. 75% шығымы
В. 78% шығымы
С. 72%, 63%, 87% шығымы
D. 65% шығымы
Е. 87% шығымы
$$$ 89
Екінші сортты ұнның күлділігі қанша, %
А. 1,56
В. 0,65
С. 2,1
D. 1,25
Е. 0,35
$$$ 90
Жоғарғы сұрыпты ұнның сағыздығы неге тең, %
А. 25
В. 26
С. 35
D. 27
Е. 28,0
$$$ 91
Бірінші сұрыпты ұнның ірілігі неге тең
А. 35-тордан өтуі -25%
В. 35-тордан өтуі -75%
С. 35-тордан өтуі -50%
D. 35-тордан өтуі -45%
Е. 35-тордан өтуі -55%
$$$ 92
Геркулес жармасы қай дақылдан өндіріледі
А. тары
В. жүгері
С. сұлы
D. арпа
Е. бидай
$$$ 93
Қант қызылшасының қант құрамының орташа шамасы қаншаға тең, %
А. 12
В. 17,5
С. 14
D. 20
Е. 22
$$$ 94
Қант қызылшасының құрғақ заты қаншаға тең, %
А. 10
В. 12
С. 25
D. 15
Е. 20
$$$ 95
Қант қызылшасын 10 0С кезінде табиғи шығымының шамасы, %
А. 0,006
В. 0,007
С. 0,008
D. 0,013
Е. 0,019
$$$ 96
Қант қызылшасын ұзақ сақтағанда оның енінің шамасы қай шамада
А. 5-6
В. 7-8
С. 9-10
D. 15-17
Е. 22-25
$$$ 97
Картофельдің үйкеліс бұрышы транспортер лентамен сырғанағанда қаншаға тең, 0
А. 22-26 0
В. 18-20 0
С. 15-18 0
D. 12-14 0
Е. 28-30 0
$$$ 98
картофелдің қуыстылығы қай шамада өзгереді, %
А. 20-30
В. 37-44
С. 15-19
D. 50-55
Е. 25-35
$$$ 99
Картофелдің демалу коэффициенті
А. 0,7
В. 0,4
С. 1,14
D. 1,20
Е. 1,50
$$$ 100
Қоректік минералдың жетіспеуінен қандай белгілері байқалады
А. аналогиялық
В. биологиялық
С. химиялық
D. физикалық
Е. метафизикалық