Спораның бактерия тіршілігіндегі ролі

Скачать


1. Бактериологиялық лабораторияда жұмыс істеу ережесі. Негізгі принциптері.

2. Иммерсиялық жүйемен жұмыс істеу тәртібі.
3. Микроорганизмдердің классификациясы неге негізделген. Таксономиялық белгілерге не жатады?
4. Бактериялардың морфологиялық формасы және олардың бір-бірінен айырмашылықтары.
5. Бактерия жасушасының анатомиясы. Бактерияның тұрақты және тұрақсыз элементтеріне не жатады?
6. Капсуланың (шырышты қабат) бактерия тіршілігіндегі ролі қандай. Химиялық құрамын айтыңыз.
7. Спораның бактерия тіршілігіндегі ролі. Химиялық құрамы қандай. Бактериялардың спора мөлшері, орналасуы бойынша қандай түрлерге бөлінеді?
8. Цитоплазмалық мембрананың атқаратын қызметін атаңыз.
9. Сферопласт, протопластидегеніміз не? Қандай жағдайда пайда болады және олар тіршілігін сақтап қалады.
10. Бактерия ядросының химиялық құрамы және функциясы.
11. Бактерия клеткасы цитоплазмасының қай органоидында белок синтезделеді және энергетикалық процесс атқарылады.
12. Бактерия жіпшелері, түкшелері және олардың химиялық құрамы мен атқаратын қызметі. Бактерия қозғалысын анықтау.
13. Бактерия клеткасы цитоплазмасында қандай қоспалар болуы мүмкін және олар қандай қызмет атқарады.
14. Бактерия клеткасының қабырғасы қандай функция атқарады. Грам оң және теріс бактериялар. Клетка қабырғасы бойынша қандай айырмашылықтар бар?
15. Грам әдісімен бояудың механизмі неде?
16. Циль-Нильсен әдісімен бояудың механизмі.
17. Саңырауқұлақтар. Сипаттамасы. Ерекшеліктері.
18. Микробиолог ғалымдардың еңбектерін (Левенгук, Пастер, Кох, Ивановский ж.т.б.) атап өт.
19. Түр, штамм, клон, таза өсіндісі (культура) деген терминдерді түсіндіріңіз.
20. Бактериологиялық препаратты дайындау техникасы. Мақсаты.
21. Mucor, Aspergillus және Penicillium саңырауқұлақтарының морфологиялық айырмашылықтары.
22. Дрожжылардың (ашытқы саңырауқұлақтар) морфологиялық ерекшеліктері қандай?
23. Мына терминдерге түсініктеме беріңіз: мицелий, псевдомицелий, гифтер,спорангиялар, конидиялар, споралар.
24. Зең саңырауқұлақтар, дрожжылар қалай көбейеді?
25. Z-формалы бактериялардың тұрақты және тұрақсыз түрлері немен сипатталады.
26. Риккетсиялар және хламидиялар туралы сипаттама беріңіз.
27. Жағынды (мазок) фиксациялау не мақсатта жүргізіледі және қандай әдістері бар.
28. Шар тәрізділерді атаңыз (Латыннан)
29. Таяқша тәрізділерді атаңыз (Латыннан)
30. Ирек формалыларды сипаттаңыз (Латыннан)


Скачать


zharar.kz