Жеңіл иондардың ауыр иондарға қатынасы

Скачать

Ветеринариялық гигиена пәнінен 2 аралық бақылау сұрақтары
Мамандық - 5В120200– Ветеринариялық санитария

1)Униполярлық коэфициент деп нені айтамыз:
1.Ауадағы иондардың мөлшері
2.Жеңіл иондардың ауыр иондарға қатынасы
3.Ауыр иондардың жеңіл иондарға қатынасы
4.Теріс иондардың оң таңбалы иондарға қатынасы
5.оң иондардың мөлшері.
2)Ультракүлгін сәулесінің А аймағының мына шамның көмегімен алуға болады:
1.Бактерициттік
2.Люминоцеттік
3.Жылу шығарғыш
4.Эритемді эффлювиальдық
5.Электірлі.
3)Күйзелудің бірінші сатысы былай аталады:
1.Резистенттік
2.Жүдеу
3.Жинақтау
4.Активті
5.Иммунды
4)Судың зарарсыздандыру тәсілі:
1.Тұңдыру
2.Сүзу
3.Озандау
4.Ұйыту
5.Салқындату
5) Су көздерінің санитарлық қорғау аймағының үшінші белдеуі:
1.Бақылау
2.Анықтау
3.Қатаң тәртіп
4.Шектеу
5.Бақылау және анықтау
6)Аммиаутің Н3салмағы ауадан:
1.Ауыр
2.Жеңіл
3.Тең
4.Тең емес
5.Жоғары
7)Күкіртті сутегі газыеың қалыптан артық мөлшері денеден мынандай өзгерістер тудырады:
1.Газ алмасу жылдамдайды
2.Жүрек соғысы тезейді
3.Нерв жүйесі паралич болады
4.Іш бұзылады
5.Көз көрмейді
8)Мал қоралардың ауасында аэрозольдың қандай түрлері көп кездеседі?
1.Механикалық
2.Минералдық
3.Силикатты
4.Органикалық
5.Биологиялық
9)Ірі қара малының әр басына шаққанда ауа шығатын каналдың бетінің ауданы мынадай болады см 2:
1.50
2.100
3.80
4.250
5.500
10)Аралас ауа алмастыру жүйесіне мыналар жатады:
1.Механикалық жүйе
2.Табиғм жүйе
3.Жылу алмастыру
4.Каналды секциялы жүйе
5.Сорып кіргізіп шығару жүйе
11)Мал қоралардың тұрғызу типі мынандай болады:
1.Жекелеме
2.Павильонды
3.Ізденіс жобалау
4.Аралас
5.Уақытша
12)Жобаның түрлері қандай болады:
1.Коллективті
2.Біріктірілген
3.Типті
4.Аралас
5.Неше түрлі
13)Құрылысты индустрализациялаудың негізгі принципі мынада:
1.Механизациялау
2.Автоматизациялау
3.Типизациялау
4.Электрлеу
5.Құбырлау
14)Мал қораларын салудың мынандай жолдары болады:
1.Көтермелі
2.Тәжірибелі
3.Салыстырмалы
4.Павильонды
5.Аралас
15)Мал қоралардың жобалаудың негізгі құжаты:
1.Чертеж
2.Көрініс
3.Катологтар
4.Жобалар
5.Қыйық
16)Қораның ішкі өлшемдері мына сызбадан көрінеді:
1.Планнан
2.Тіліктен
3.Қыйықтан
4.Бейнеден
5.Кесіндіден
17)Қораның аралығы деп пландағы мыналардың ортасынан өтетін білікті белгіш сызықтардың аралығын айтады:
1.Төбе - шатыр аралығында
2.Есік- терезе жақтаулардың ортасынан
3.Бағана- көтерме қабырғалардың ортасынан
4.Ішкі- бөлме қабырғалардың ортасынан
5.Азық- науа жолдар аралығынан
18)Құрылысты индустрализациялаудың негізгі принципі мынандай:
1.Нормалау
2.Стандарттау
3.Көркемдеу
4.Механикаландыру
5.Көгалдандыру
19)Цементтің негізінің құрамында кальций тотығы мына проценттері кем болмауға тиіс:
1.15
2.30
3.50
4.60
5.80
20)Деготты байланыстырғыш заттарды мынадан ыстық пен өңдеу арқылы алады:
1.Әкі тасынан
2.Саздан
3.Көмірден
4.Құмнан
5.Топрақтан
21)Құрлыс материалдардың рұқсат етілетін суда ергіштік коэффициент мынадан төмен болмауы тиіс:
1.0,3
2.0,5
3.0,7
4.1,0
5.1,5
22)Күннің құрамындағы ультракүлгін сәулесінің С аймағының мынандай әсері болады:
1.Қан айналасына
2.Ас қорту процесіне
3.Тыныс алуға
4.Микроорганизмге
5.Нерв жүйесіне
23)Торайлы мегежіндерді ұстайтын қораның температурасы мынадан төмен болмауы керек:
1.10
2.12
3.18
4.25
5.30
24)Буаз мегежіндерді рационның қай процентінен азықтың мөлшері аспауға керек:
1.50
2.60
3.75
4.90
5.95
25)Топрақта молибденнің қалыптан тыс артық болуы қандай органдардың бұзылуына соғады:
1.Тыныс органы
2.Ас қорту органы
3.Қан айналыс
4.Тері
5.Буын
26)Ірі қара малын бос еркін ұстауға арналған қораның ауасының температурасы мына мөлшерден төмен болмауға тиіс:
1.5
2.6
3.8
4.10
5.15
27)Биенің буаздық уақыты неше күнге созылады:
1. 260
2. 286
3. 335
4. 350
5. 380
28)Қоянның келесі шағылысқа келу күйіті неше күннен кейін қайталанады:
1. туғаннан кейін
2. 13
3. 15
4. 26
5. 37
29)Жұмыртқалайтын тауықтарға арналған қораны жарықтандыру тәулігіне неше сағаттан кем болмауы керек:
1. 6
2. 10
3. 15
4. 18
5. 20
30)Азықтың құрамында йод жетіспесе малдар қандай ауруға шалдығады?
1.Тері
2.Буын
3.Көз
4.Тамақ безі
5.Асқазан
31)Сапалы сүрлемнің құрамында мына қышқылдың болуы керек:
1.Май қышқылы
2.Тұз қышқылы
3.Сірке қышқылы
4.Май және сірке қышқылы
5.Азот қышқылы
32)Ауаның қысымының өзгерісін жазуға арналған құрал:
1.Гигрограф
2.Термограф
3.Барограф
4.Термобарограф
5.Кататермометр
33)Термографтың сезгіш бөлігі:
1.Қабатты қораб
2.Металл пластика
3.Барабан
4.Рычаг қалам
5.Қыл шаш тобы
34)Денедегі жылудың сыртқы ортаға таралу жолдары:
1.Өткізу арқылы
2.Зәр арқылы
3.Конвекция
4.Бауыр арқылы
35)Теңіздің деңгейінен жоғарлаған сайын ауаның қысымының өзгеруі:
1.Жоғарлайды
2.Төмендейді
3.Кебеді
4.Өзгермейді
5.Буланады
36)Ауаның жоғарғы қозғалысының төменгі температурадағы денеге әсері:
1.Газ алмасуды жоғарлатады.
2.Жылу түзілуді төмендетеді
3.Жылу таратуды жоғарлатады
4.Жылудың таралуын арттырады
5.Газ алмасуды төмендетеді
37)Күн құрамындағы ультракүлгін сәуленің жер бетіне жететін мөлшері:
1. 40
2. 60
3. 53
4. 5
5. 1
38)Ультракүлгін сәулесінің А аймағының толқынының ұзындығы мынадай манометрге тең болады:
1. 180-280
2.320-280
3. 400-320
4. 400-760
5. 400-800
39)Ірі қара малын байлап ұстауға арналған қорада жасанды жарық мөлшері м кв едеңге шаққанда неше ВТ болу керек:
1. 2
2. 4
3. 6
4. 10
5. 15
40)Қораның жарықтану шамасын мынадай құралмен анықтайды:
1.Гигрометр
2.Психрометр
3.Люксметрмен
4.Катотермотрмен
5.Барографпен
41)Буаздықтың екінші жартысында ұрғашы малды сою:
1.Рұқсат етіледі
2.Рұқсат етілмейді
3.Салмағына шығым мен рұқсат етіледі
4.Жас малға рұқсат етіледі
5.Кәрі малға рұқсат етіледі
42)Электр тоғы мен малды талықсыту мынаған апарып соғады:
1.Өнімнің Рн жоғарлайды
2.Өнімнің Рн төмендейді
3.Өнімнің Рн бейтараптанады
4.Өнімнің сулылығы артады
5.Өнім құрғайды
43)Шошқа малының қанын былай шығарады:
1.Оң жақ жүрек құлағына пышық салып
2.Бірінші омыртқы тұсынан қан тамырын кесіп
3.Ақырғы мойын омыртқа тұсынан қан тамырын кесіп
4.Ортаңғы омыртқа тұсынан қан тамырын кесіп
5.Кейдесіне пышақ тығып
44)Шошқа малын қаның ыдысқа жайнаудың мынандай жолдары бар:
1.Жекелемелеп
2. 5-6 бастан біріктіріп
3. 10-20 бастан біріктіріп
4. 20 оданда көп бастан біріктіріп
5.Барлық мал басынан бір ыдысқа
45)Бірінші категориялы етке мынандай таңба басады:
1.Төрт бұрыш
2.Дөңгелек
3.Сопақша
4.Үш бұрыш
5.Көп бұрыш
46)Еттің санитарлық бағасын мынандай белгімен көрсетеді:
1.Таңба салу
2.Мөр басу
3.Таңба және мөр басу
4.Бояу
5.Күйдіру
47)Финоз ауыруына санитарлық малдәрігерлік бақылау жасау үшін шошқаның мына жерлерінен сынама алады:
1.Диафрагмадан
2.Жақ асты безінен
3.мойын еттен
4.Бел еттен
5.Сан еттен
48)Арнайы ферментті препараттарды алатын шиуі затқа мыналар жатады:
1.Бауыр
2.Ішек кілегей қабаты
3.Гипофиз
4.Жүрек
5.Бүйрек
49)Жатыр орынның қабырғасының бұлшық еттерінің жұмысын арттыратын препарат болып мынау саналады:
1.Питуитрин
2.Окситоцин
3.Вазопресин
4.Инсулин
5.Адреналин
50)Қалқанша бездің жұмысын жақсарту үшін мына препаратты пайдаланады:
1.Адреналин
2.Инсулин
3.Тиреодин
4.Пепсин
5.Кортин
51)Қалқанша карбалас безден нерв жүйесінің ауруына қарсы мынандай препарат алады:
1.Паратреодин
2.Инсулин
3.Липокаин
4.Кортин
5.Панкреотин
52)Малдың ұйқы безінен ішек қарынның секрециясын жақсартатын мына препаратты алады:
1.Панкреотин
2.Тестостерон
3.Фолликулин
4.Кортин
5.Инсулин
53)Малдың мына терісін тақыр деп атайды:
1.Жүні алты см
2.Жүні ойық
3.Жүні екі см
4.Кесілген
5.Ұйысқан
54)Ірі қара малының қанынң мөлшері өз салмағының мынадай процентіне шамалас болады:
1. 4,5%
2. 8,5%
3.10%
4. 12%
5. 15%
55)Мана малдың ұлтабары ұйытқы фермент алуға пайдаланады:
1.Ірі қара
2.Қой
3.Бұзау
4.Тайынша
5.Шошқа
56) Жиын мойынның қышқылдық саны мына мөлшерден артық болмауы керек:
1. 0,5
2. 1
3. 2
4. 3,5
5. 5
57)Шошқа майының денеге сіңімділігі %
1. 50
2. 80
3. 95
4. 105
5. 120
58)Майды сүйектен алу тәсілдері мыналар:
1.Гидромеханикалық
2.Консервациялық
3.Моблизациялық
4.Хлорлау
5.Булау
59)Пысқан колбаса дайындаған етті тұздау мына уақытта жасаған дұрыс:
1.Суытудан соң
2.Жас кезінде
3.Ұзақ ұстаудан соң
4.Жас кезінде және суытудан кейін
5.Тоңазытқаннан
60)Ливерлі колбаса өңдеуде мына шикізат алынады:
1.Конфескат
2.Субпродукты
3.ет
4.Ет және ішек қарын
5.Ет және май


Скачать


zharar.kz