Топалаң ауруы кезінде сойыс өнімдерін ветеринариялық - санитариялық сараптау

Скачать

5В120100Ветеринариялық медицина мамандығының 4 курс студенттерінің Ветеринариялық-санитариялық сараптау пәнінен бірінші аралық бақылауға арналған сұрақтар тізімі.

1. Малды сояр алдында күтіп бағудың ет сапасына тигізер әсрі.
2. Малды сою және алғашқы өңдеу технологиясының қазіргі кездегі нобайы.
3. Үй жағдайында малды сою және оны ветеринариялық-санитариялық сараптаудың ерекшеліктері.
4. Еттің биологиялық және тағамдық құндылығы.Еттің жетілуі дешеніміз не?
5. Малды сойғаннан кейінгі етте жүретін биологиялық өзерістер.
6. Ұшалар мен ағзаларды малды сойғаннан кейін ветеринариялық-санитариялық сараптау.
7. Туберкулез ауруы кезінде сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау.
8. Бруцеллез ауруы кезінде сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау.
9. Аусыл ауруы кезінде сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау.
10. Топалаң ауруы кезінде сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау.
11. Лейкоз ауруы кезінде сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау.

$$$ 1
Қазақстанда малдәрігерлік санитариялық сараптау ғылымына жоғары үлес қосқан ғалымдарды көрсетіңіз?
А. Шур И.В., Федотов Б.Н., Колоболотский Г.В.
В. Шуклин Н.Ф., Кухарков Л.Л., Лукин А.Я.
С. Ряховский В.Н., Фролов В.П., Макаров В.П.
D. Телеугалиев Т.М., Горегляд Х.С., Шуклин Н.Ф.
Е. Шуклин Н.Ф., Ряховский В.И., Лукин А.Я.
$$$ 2
Мал етінің сапасы неге байланысты?
А. мал түріне, тұқымына, қоңдылығына, жасына, жынысына және физиологиялық жағдайына
В. түріне, тұқымына, қоңдылығына, жасына, жынысына және жыл кезеңіне сою гигиенасын сақтауға
С. мал түріне, тұқымына, қоңдылығына, жасына, жынысына және терінің тазалығына, тәулік мерзіміне
D. мал түріне, тұқымына, қоңдылығына, жасына, жынысына және аштық тәртібі 72 сағат кем емес
Е. мал түріне, тұқымына, қоңдылығына, жасына, жынысына және терінің түсіне
$$$3
Сиыр қоңдылығына қарай топтарға бөлінеді?
А. І және ІІ категорияларға
В. І-ІІ және ІІІ категорияға
С. жоғары және орта
D. жоғары, орта және ортадан төмен
Е. жоғары, орта, ортадан төмен және артық
$$$ 4
Жылқыны етке тапсырар алдында неше күн бұрын маңқаға тексереді?
А. 3 тәуліктен артық емес
В. 2 тәуліктен артық емес
С. 1 тәуліктен артық емес
D. 7 тәуліктен артық емес
Е. 10 тәуліктен артық емес
$$$ 5
Малды тапсырар алдында қанша күн бұрын малдәрігерлік тексеруден өткізіп, температурасын өлшейді ?
А. етке тапсырардан 1 күн бұрын
В. етке тапсырардан 2 күн бұрын
С. етке тапсырардан ең кемінде 3 күн бұрын
D. етке тапсырар күні
Е. кез келген уақытта
$$$ 6
Базардағы ВСС зертаханасының міндеті ?
А. сыртқы ортаны бақылау және қорғау
В. мал және өсімдік өнімдерінің тағамдық сапасын және қауіпсіздігін бақылау
С. азық-түлік арқылы малдардан адамдарға тарайтын аурулардан қорғау және бақылау жүргізу
D. сапалы азық-түлік шығару
Е. азық-түлікті зарарсыздандыру
$$$ 7
Ет пен ет өнімдерін базарға апару үшін қандай құжаттар керек ?
А. жолдама қағаз
В. 2 формалы вет. куәлік не анықтама
С. 2 формалы вет. куәлік, табын тізімі, жолдама қағаз, анықтама
D. 1 форамалы вет куәлік, анықтама, жолдама қағаз, табын тізіміЕ. жолдама қағаз, табын тізімі
$$$ 8
Еттің дәмденуі (жетілуі) дегеніміз не ?
А. ет ұлапасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және ет ферменттерінің әсерінен ақзаттың физикалық-каллойдтік құрылысының өзгеруі
В. ет ұлпасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және микробтар ферменттерінің әсерінен ақзаттың физика-каллоидтік құрылысының өзгеруі
С. еттің кепкен қабығының пайда болғаннан кейінгі жағдайы
D. еттің қаттылығының және кесуге қарсылығының ұлғаюы
Е. ақзаттың ыдырауына байланысты пептид және бос аминоқышқылдарының пайда болуы
$$$9
Мал дәрігерлік куәлік неше күнге жарайды?
А. 5 күн
В. 10 күн
С. 3 күн
D. 1 күн
Е. 1 ай
$$$10
Еттің дәмденуі неше сағаттан кейін пайда болады?
А. 3-8 сағаттан соң
В. 18-20 сағаттан соң
С. 24-72 сағаттан соң
D. 5-7 күннен кейін
Е. 7-10 күннен кейін
$$$ 11
1-категориялы ұшаға қандай пішіндегі таңба басылады?
А. төртбұрышты
В. үшбұрышты
С. домалақ
D. шаршы
Е. сопақ
$$$ 12
60. Шошқа ұшасы қанша категорияға бөлінеді?
А. үш
В. төрт
С. бес
D. алты
Е. Екі
$$$ 13
№ 1 формалы малдәрігерлік куәлікте не көрсетіледі
А. малдың реттік саны
В. қоңдылығы
С. малдың ауруы жок жерден шығуы
D. жолбасшылар саны
E. жемнің мөлшері
$$$ 14
Ет жетілгенде ең алғашқы өзгеріске ұшырайтын еттің кұрамындағы бөлігі
A. белок
В. май
С. көмірсулар
D. минеральды заттар
E. азотты экстрактивті заттар
$$$ 15
Жас еттің жұғын – таңбасының бактериоскопиясы нәтижесі қалай болады
А. микроспотың көру аймағындағы коккилер мен таяқшалар саны 10 ға дейін
В. микроспоты көру аймағындағы коккилер мен таяқшалар саны 20 ға дейін
С. микроспотың көру аймағындағы коккилер мен таяқшалар саны 30 ға дейін
D. микроспотың көру аймағындағы коккилер мен таяқшалар саны 40 ға дейін
E. микроспотың көру аймағындағы коккилер мен таяқшалар саны 45 ға дейін
$$$ 16
Қай малда 13 кабырға бар
A. ит
B. мысыкқ
C. жылкы
D. мүйізді ірі қара
E. қой
$$$ 17
Ұшпа май қышқылдарының жас, еттегі мөлшері қандай (ЛЖК)
A 9 мг-нан 11 мг-ға дейін
B 4,1мг-нан 9 мг-ға дейін
C 4 мг
D 11мг-нан 12 мг-ға дейін
E 12 мг-нан көп
$$$ 18
СuSO4 реакциясымен сорпада қай уакытта ет жас ет деп саналады
A. сорпа тұнык
B. сорпа бұлынғыр
C. ірі үлпек пайда болғанда
D. қою тұнба пайда болғанда
E. ұсақ үлпек түскенде
$$$ 19
Қай түлікте 18 қабырға бар
A. ит
B. мысық
C. жылқы
D. мүйізді ірі қара
E. қой
$$$ 20
Микробтың қатысуымен жүретін еттегі сойғаннан кейінгі өзгерістер
А. Күю
В. Жетілу
С. Ашу
D. Шіру
Е. Тотығу
$$$ 21
Аусылға қарсы егілген малды неше күннен кейін етке өткізуге болады ?
А. 21 күн
В. 14 күн
С. 30 күн
D. 2 ай
Е. 3 ай

$$$ 22
Топалаңға қарсы егілген малды неше күннен кейін етке өткізуге болады ?
А. 21 күн
В. 14 күн
С. 30 күн
D. 2 ай
Е. 3 ай

$$$ 23
Ет өңдеу кәсіпорындарының қандай түрлерін білесіз ?
А. ет коминаттары, ет өңдеу, шұжық, консерві заводтары, мұздатқышты қасапхана, мал сою пункті
В. ет комбинаты, ет өңдеу заводы, мал сою пункті, құс комбинаты, бордақылау комплексі
С. ет коминаты, шұжық, консерві заводтары, наубайхана
D. ет комбинаты, мұздатқышты қасапхана, сою , базар
Е ет, құс, сүт комбинаттары

$$$ 24
Еттің дәмденуі (жетілуі) дегеніміз не ?
А. ет ұлапасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және ет ферменттерінің әсерінен ақзаттың физикалық-каллойдтік құрылысының өзгеруі
В. ет ұлпасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және микробтар ферменттерінің әсерінен ақзаттың физика-каллоидтік құрылысының өзгеруі
С. еттің кепкен қабығының пайда болғаннан кейінгі жағдайы
D. еттің қаттылығының және кесуге қарсылығының ұлғаюы
Е. ақзаттың ыдырауына байланысты пептид және бос аминоқышқылдарының пайда болуы

$$$ 25
Малды сойғаннан кейінгі етте жүретін физико-химиялық процестер қандай фазалардан тұрады
А. сойғаннан кейінгі сіресу, аутолиз
В. сіресу, дәмдену, аутолиз
С. сіресу, аутолиз, дәмдену, шіру
D. сіресу, дәмдену, шіру
Е. аутолиз, дәмдену, шіру

$$$ 26
Еттің сіресу фазасында ет ұлпасында өгерістер болады? - ол:
А. ет ұлпасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және ет қатты болып, кесуі қиындауы әсерінен ақзаттың физикалық-каллойдтік құрлысының өзгеруі
В. ет ұлпасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және микробтар ферменттерінің әсерінен ақзаттың физикалық-каллойдтік құрлысының өзгеруі
С. еттің кепкен қабығының пайда болғаннан кейінгі жағдайы
D. ет қатайып және кесу микроб ферменттерінің әсерінен
Е. ақзаттың ыдырауына байланысты пептид және бос аминқышқылдарының пайда болуы

$$$ 27
Дәмденген еттегі рН төмендеуі неге байланысты ?
А. сүт, фосфор, АТФ, т.б. қышқылдарының жиналуы
В. сүт, фосфор, күкірт, тұз, т.б., қышқылдарының жиналуына
С. сүт, фосфор, АДФ, тұз, т.б., қышқылдарының жиналуына
D. етте гликогеннің жиналуына
Е. еттегі гликогеннің жойылуына

$$$ 28
"Аутолиз" фазасында ет ұлпасында қандай өзгерістер жүреді?- ол:
А. ет ұлпасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және ет ферменттерінің әсерінен ақзаттың физика-коллойдтік құрлысының өзгеруі
В. ет ұлпасындағы күрделі биохимиялық процесстердің жиынтығы және микробтар ферменттерінің әсері
С. еттің кепкен қабығының пайда болғаннан кейінгі еті жағдайы
D. ет қамайып кесуі қиындайды
Е. етті жоғарғы температурада ұстағанда ферменттердің әсерінен ыдыраған ақзаттын өнімдері қорланады

$$$ 29
Еттегі ақзатты анықтау әдісін көрсетіңіз
А. Сокслет әдісі
В. тұрақты массаға дейін кептіру
С. Кьельдаль әдісі
D. муфель пешінде күйдіру
Е. химиялы

$$$ 30
Еттегі майды анықтау әдісін көрсетіңіз ?
А. Сокслет әдісі
В. тұрақты массаға дейін кептіру
С. Кьельдаль әдісі
D. муфель пешінде күйдіру
Е. химиялық анализ

$$$ 31
Еттің ылғалдылығын анықтау әдісін көрсетіңіз ?
А. Сокслет әдісі
В. тұрақты массаға дейін кептіру
С. Кьельдаль әдісі
D. муфель пешінде күйдіру
Е. химиялық анализ

$$$ 32
Еттің күлділігін анықтау әдісін көрсетіңіз ?
А. Сокслет әдісі
В. тұрақты массаға дейін кептіру
С. Кьельдаль әдісі
D. муфель пешінде күйдіру
Е. химиялық анализ

$$$ 33
Егер, жауырын қыры мойыныда (акрамион) күшті дәнестенген, тіл ұшы үшкір және ортасына таман ісік тәріздес өсінді болып, бүйрегі 16-18 бөліктен тұратын болса ұша қай малға тән ?
А. жылқы
В. түйе
С. қой
D. шошқа
Е. сиыр
$$$ 34
Туберкуллезге оң реакция берген мал өнімдерінің санитарлық бағасы неге байланысты
A. туберкуллез ошактарының табылуына
B. мал түріне
C. мал жасына
D. организм төзімділігі
E. қоздырғыштың уыттылығына

$$$ 35
Бруцеллезге он реакция берген қой, ешкі ұшасына қандай санитарлық баға береді
A еш бөгетсіз босата береді
B пысырылылған шұжық жасауга жібереді
C тұздап залалсыздандырады
D мұздатып залалсыздандырады
E шикі қақталған шұжық жасау арқылы залалсыздандырады

$$$ 36
Пат.анатомиялық өзгерістеріне карап ірі кара сібір жарасын қандай аурулардан ажырату қажет
A. листериоз
B. лептоспироз
C. жаппай өкпенің қабынуы
D. пастеререллез
E. актиномикоз

$$$ 37
Сібір жарасымен ауырған мал терісімен бірге бір топта болған терілерді қандай әдіспен залалсыздандырады
A. Қышқыл ертіндісінде ұстау арқылы
B. сілті ертіндісінде ұстау арқылы
C. пикель ертіндісінде ұстау арқылы
D. ас тұзы ертіндісінде ұстау арқылы
E. жылы суда ұстау арқылы

$$$ 38
Лептоспироз кездескеніндегі сойыс өнімдерінде болатын патологиялық өзгерістер
A.өкпенің крупозды қабынуы
B. ағзалардың сарғюы
C. ішек қабынғанда түйіндер болуы
D. плеврит
E. перитонит

$$$ 39
Ауру мал етін бактериологиялық зерттеу жүргізгенде қандай
A. некробактериоз
B. сібір жарасы
C. аусыл
D. паратуберкуллез
E.сақау

$$$ 40
Ірі қара финозын қандай аурулардан ажырату кажет
A. дикроцелиоз
B. фасциолез
C. диктиокаулез
D. саркоцизтоз
E. эхинококкоз

$$$ 41
Тағамдық токсикоз тудыратын микроорганизмдерді атаңыз
A. салмонеллалар
B. ішек таяқшасы
C. Cl perfrindens
D. ботулизм қоздырғышы
E. протея таяқшасы

$$$ 42
Бруцеллезге оң реакция берген шошқа және сиыр етіне санитарлық баға бер (клиникалық белгілері жок)
А. пысырған соң босата береді
В. пысырылған шұжық дайындайды
С. еш бөгетсіз босата береді
D. ет консервісін дайындайды
E. шикі қақталған шұжық жасау арқылы залалсыздандырады

$$$ 43
Шошқа топалаңына тән мүшелер мен ағзаларда болатын патанатомиялық өзгерістерді атаңыз
A. ағзалардың сарғаюы
B. жақ асты бездерін тілгенде қызыл түсті ошақтар кездеседі
C. бұлшық еттің әр тұсында сықырлауык ісінулер бар
D. өкпенің круппозды қабынуы
E. веррукозды эндокардит
$$$ 44
Ауру малдан алынған еттің формалин реациясы калай сипатталады
A. қою тұнба түзіледі
B. үлпектер пайда болады
C. сұйык, тұнық, аздап бұлыңғыр
D. түсі өзгереді
E. консистенциясы өзгереді

$$$ 45
Еттің шикі сөлін дайындау үшін ет пен дистилденген судың ара қатынасы қандай
A. 1:10
B. 1:8
C. 1:4
D. 1:6
E .1:12

$$$ 46
Қай малдың етінде формалин реакциясы анық белгі береді
A. жылқы
B. мүйізді ірі қара
C. қой, ешкі
D. шошқа
E. түйе

$$$ 47
Пісіру сынамасында ет пен дистилденген судың арақатынасы қанша
A. 1:1
B. 1:5
C. 1:3
D. 1:6
E. 1:8
$$$ 48
Бұлшық ет ұлпасының қандай ақуызы толыққұнды емес?
А. Мехонобин
В. Миозин
С. Коллаген
D. Актомиозин
Е. Миоальбумин

$$$ 49
Компрессорлы әдіспен трихинеллезді анықтау үшін шошқа сойыс өнімінен қанша бұлшық ет жұғындыларын дайындау керек
А. 10
В. 16
С. 24
D. 30
Е. 36

$$$ 50
Қай түлікте 18 (17-19) арқа омыртқа бар?
A жылқы
B мысық
C ит
D мүйізді ірі қара
E қой


Скачать


zharar.kz