№2 Практикалық сабақ
Тақырыбы:Макарон өнімдерінің ассортиментін таңдау. Макарон фабрикасының тәуліктік өндірістік қуаттылығын анықтау.
Сабақ мақсаты: Макарон өнімдерінің ассортиментін таңдау және макарон фабрикасының тәуліктік өндірістік қуаттылығын анықтауды үйрету.
Макарон өнімдерінің ассортименті (%)
Фигуралық макарон өнімдерінің атаулары
Макарон өнімдерінің проценттік көрсеткіші
Рожок
20
Колечка
20
Завиток
20
Улитка
20
Вермишель
20
Барлығы
100(%)
Макарон фабрикасын жобалау мақсатында мен 5 түрлі өнім ассортиментін таңдап алдым. Олардың әрқайсысы 20 проценттен шығарылады.
Ассортимент таңдаудағы фабриканың тәуліктік қуатын анықтау
Жобалау кезінде берілген тапсырмадан макарон фабрикасының жылдық қуатымен жылдық жұмысшы уақыты қорын есепке алып, фабриканың тәуліктік қуатын мына формула бойынша есептейді:
Р жыл
Р тәу = ——— ( 1 )
Т
Р тәу – тәуліктегі өнлірістік қуат, ттәу;
Р жыл - жылдық өндірістік қуат, тжыл;
Т – жылдық жұмыс уақытының қоры (2 – қосымшаны қара)
Фабриканың жұмыс уақытының. Қосымша №2 1 жылдық қоры желілер әр 12 тәулік жұмыс істеп, 2 күн тоқтайды дегеннен белгіленеді
Фабриканың жұмыс істемейтін күндері
Күн саны
Күнделікті жөндеуге тоқтау
Мейрам күндеріне тоқтау
Профилактикаға тоқтау
20
5
4
Барлығы
29
Бұл тәртіп бойынша жұмыс уақытының жылдық қоры:
Т = 365 - 29 = 336 күн
8064000
Р тәу = ———— = 24000 ттәу
336
Жобалау тапсырмасымен анықталған және де топтық кескіндегі проценттік қатынастағы фабриканың ( күндік ) тәуліктік қуатын анықтағаннан кейін, әр түрлі топ өнімдері бойынша фабриканың тәуліктік қуаты есептелінеді.
Содан кейін ассортимент түрі бойынша таңдалады, әр түрдің меншікті салмағы белгіленеді де, фабриканың тәуліктік қуаты өнімнің түрі бойынша есептелінеді.
24*100
Р тәу = ———————— = 24 т тәу
100
24 *20
Рожок ———————— = 4,8 т тәу
100
24 * 20
Колечка ———————— = 4,8 т тәу
100
24 * 20
Завиток ————— = 4,8 т тәу
100
24 * 20
Улитка ————— = 4,8 ттәу
100
24 * 15
Вермишель —————— = 4,8 ттәу
100
Өнімнің әртүрлі ассортиментін шығаудағы фабриканың тәуліктік өндіріс қуатының көрсеткіштері 2 – кестеде көрсетілген.
2 – кесте
Ассортимент таңдаудағы фабриканың тәуліктік өндіріс қуаты
Өнімдердің аталуы
Өндірістік қуаты
Рожок
Колечка
Завиток
Улитка
Вермишель
т тәул
4,8
4,8
4,8
4,8
4,8
%
20
20
20
20
20
Барлығы:
24
100
Фабриканың әр өнімді өндіруге арналған тәуліктік өндірістік қуаты 4,8 ттәул.
Сұрақтар:
1. Макарон өнімдерінің ассортименттері
2. Фабриканың тәуліктік қуатын қандай формула бойынша есептейді
Әдебиеттер:
1. Н.М. Личко Технология переработки продукции растениеводства Москва Колос 2000 г.
2. Жумабекова З., Отыншиев Б. Макарон өнімдерінің технологиясы. Алматы, 1997 ж.
3. Буров, Л. А. Проектирование макаронных фабрик Л. А. Буров. – М. : Пищевая промышленность, 1972. – 286 с.