Диагноз қою жолдары

Скачать


Ветеринариялық микробиология және вирусология - 1 пәнінің зертханалық сабақтары 2014-2015 оқу жылы, 2-ші семестр

Апта және дата
Зертханалық сабақтардың тақырыптары
БОӨЖ
Әдебиеттер
1
2
3
4

Модуль 1 Микроорганизмдердің құрылысы мен морфологиясы


1
19-25.01.15
1.Микробиологиялық зертхананың жұмысы. Мақсаты. Микроскоптың иммерсиялық жүйесімен жұмыс істеу.
Биологиялық микроскоптың құрылысы. Иммерсиялық жүйенің ерекшеліктері. Суретінт салу
4. 3-9

19-25.01.15
2. Бояулар, ерітінділер. Бактериялардан препараттар жасау әдістері. Жай ( қарапайым ) бояу әдісі.
Бактериологиялық препараттарды дайындау және оларды бояу әдістерін меңгеру.Суретін салу1
4.10-15
2.
26-01.02.15
3. Бояудың күрделі әдістері: Грам және Циль- Нильсен әдісімен бояу, боялу механизмдері.
4.10-11555,2.21-28
4.15-20
1.34-40,55
26-01.02.15
4. Бактериялардың спорасын және капсуласын анықтау
Спораны Вирц әдісімен бояу, капсуланының дайын препаратын қарау, кескіндерін дәптерге салу 1
4. 17-20
3
02-08.02.15
5.Микроскопиялық саңырауқұлақтардың, актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың морфологиясы.
Саңырауқұлақтардың актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың дайын препараттарын қарап кескінін дәптерге салу
4.23-27
1.47-55

Модуль 2
Микроорганизмдердің физиологиясы

02-08.02.15
6. Стерилизациялау әдістері.Қоректік орталар, компоненттері, олардың жіктелуі
Дезинфекция, Пастеризация, Асептика, Антисептика ұғымдарына түсінік
4 27-33
2.6-14
1.56-60
4.
09-15.02.15
7. Микробтардың таза өсіндісін алу әдістері. Аэроб және анаэроб микроорганизмдерді өсіру.
Бактериялардың таза өсіндісін алу. Аэроб және анаэробтарды өсіру1
4.33-43
1.60-65
09-15.02.15
8. Микроорганизмдердің өсінділік қасиеттері
Ет пептонды сорпа, Ет пептонды агарда миробтардың өсу белгілерін анықтау
4.38-43
5
16-22.02.15
9. Микроорганизмдердің ферментативті қасиеттері.Микробтың түрін анықтау
Микробтардың протеолитикалық, сахаролитикалық қасиеттерін анықтау. Шұбарқатарға егу, Индол, күкіртті сутек түзуін анықтау
2.17-23
1.65-70

16-22.02.15
10. Антибиотиктер мен бактериофагтар, алу жолдары, жіктелуі.
Микробтардың антибиотиктерге сезімталдығын анықтау әдістерін қарастыру
2. 32-36
1.134
6
23-01.03.15
11.Микроорганизмдердің молекулярлы-гендік біркелкілігін анықтау әдістері (ПЦР)
Полимеразды тізбекті реакцияны практикада қолдану
1.223-227
23-01.03.15
12. Судың, ауаның және топырақтың микрофлорасы.
Қоршаған орта объектілерінен сынама алып ондағы микробтардың жалпы санын, коли-титр, коли-индекін анықтау
4.46-50
1.91-98
7
02-08.03.15
13. Бактериологияда зертханалық жануарларды пайдалану
Зертханалық жануарлармен танысу, оларды егу әдістері және өлекселерін сойып одан патматериал алу.
4.43-46
2.27-36
02-08.03.15
14. Межелік бақылау-1
1-6 апталарда өткен тақырыптар бойынша ауызша-практикалық-микроскопиялық бақылау

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

8
09-15.03.15
15. Агглютинация реакциясы (АР) Преципитация реакциясы (ПР)
Агглютинация, Преципитация реакцияларының компоненттерімен танысып оларды қою әдістерін үйрену
2.23-27, 41-42

09-15.03.15
16. Комплементті байланыстыру реакциясы(КБР)
Коплементті байланыстыру реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227
9
16-22.03.15
17. Иммунофлуоресценттік реакциясы ИФР, имммуноферменттік анализ реакциясы ИФА
ИФР реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227

Модуль 4 Жеке микробиология

16-22.03.15
18. Бактериалды індеттердің балау схемасы
Бактериялық инфекцияларды балаудың кестесі, әдістері. Сызбасын талдау
2.6-7
10
23-29.03.15
19. Патогенді коккалар
Сақау,Желінсау, Пневмококктар,Диплококтер, Энтерококтардың морфологиялық, культуральдік қасиеттерін қарастыру
2.183-212
1.232-244
23-29.03.15
20. Бруцеллезді балау әдістері
Бруцеллез қоздырғышы, биотиптері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.328-341
2.49-60
11
30-05.04.15
21. Колибактериоз қоздырушысы
Энтеробактериялар, Эшерихиялар- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.248-258
2.212-221
30-05.04.15
22. Сальмонеллез қоздырушылары
Сальмонеллалар морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.258-285
2.221-233
12
06-12.04.15
23. Шошқа тільмесі қоздырушысы. Листериялар
Эризипелотрикстер, Шошқа тілмесі, Листерийлер морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.306-319
2.168-183,98-109
06-12.04.15
24. Пастереллалар. Антропозооноз обасының қоздырушысы.
Пастереллалар, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.291-296
2.87-98
13
13-19.04.15
25. Топалаңды (сібір жарасы) балау әдістері
Сібір жарасының қоздырғышы, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.341-350
2.40-49

13-19.04.15
26. Патогенді анаэробтар. Қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.
Анаэробты жұқпалы аурулар- қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.350-380
2.109-158
14
20-26.04.15
27. Патогенді микобактериялар. Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары.
Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары. -морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.381-396
2.60-74
20-26.04.15
28. Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары.
Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары - морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары 1
1.404-420
2.74-87
15
27-03.05.15
29. Микоз және микотоксикоз қоздырушылары..
Микоз және микотоксикоз қоздырушылары –Трихофития, микроспория, фавус, аспергиллез қоздырғыштары. Диагноз қою жолдары.
1.420-441
27-03.05.15
30. Межелік бақылау-2
8-14 апталарда өткен материалдардан бақылау

Барлығы
30 сағ

ӘДЕБИЕТТЕР
1 Толысбаев Б.Т., Бияшев К.Б., Мықтыбаева Р.Ж. Ветеринариялық санитариялық микробиология. Оқулық.-Алматы-2008, 590 бет.
2 Кіркімбаева Ж.С., Орынтаев Қ.Б. Малдың жұқпалы ауруларын бактериологиялық балау. Оқу құралы.-Алматы, 2011, 245 бет.
3 Кіркімбаева Ж.С. Жекеше микробиология.Оқу құралы.-Алматы, 2010,178 бет.
4 Булашев А.Қ., Сураншиев Ж.Ә., Жумабаев Х.Ж. Жалпы микробиология. Әдістемелік нұсқау. Астана. 2005.50 бет.


Скачать


zharar.kz