Ұн тарту мен жарма кәсіпорындары өндірісін жобалау
2 аралық бақылау
$$$ 101
Ауа райында зақымданған жемістерде шіріктік микрофлора пайда болады
А. суық
В. ыстық
С. салқын
D. құрғақ
Е. дымқыл
$$$ 102
Жидектің қоректенетін құрт, оның өсуін тоқтатады
А. сабағымен
В. өзімен
С. жасыл шырынымен
D. дәндерімен
Е. жасыл жапырағымен
$$$ 103
Саңырауқұлақтың көбеюі неден басталады
А. тканьде сұр секпіл пайда болады
В. тканьде қоңыр секпіл пайда болады
С. жемісте сары дақ пайда болады
D. сабақта балалайды
Е. мықты тканьде сұр секпіл пайда болады
$$$ 104
Саңырауқұлақ аурудан алдын алуда қолданылатын әдіс
А. биологиялық
В. регенерациялық
С. физикалық
D. химиялық
Е. санитарлық
$$$ 105
Өңдеу уақытын ұшып жүрген...форомондық және тағамдық қармақтармен ұстауына байланысты есептейді
А. торғайларды
В. көбелектерді
С. бүркіттерді
D. шағалаларды
Е. үйректерді
$$$ 106
Жүзімнің қай жерінде бір мезгілде сортталуы мен қапталуы халықтың қалауынан шықты
А. жүзім сақталатын жерінде
В. ел жоқ жерде
С. жүзім өсетін жерінде
D. күн түспейтін жерінде
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 107
Атмосфераның құрамы
А. жүзімнің негізгі сақталу факторы
В. жүзімнің қосымша сақталу факторы
С. жүзімнің бұзылу факторы
D. жүзімнің гүлдеу факторы
Е. жүзімнің негізгі сорттау факторы
$$$ 108
Жүзімді сақтаудың негізгі міндеті
А. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін өртеу
В. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін жою
С. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін қысқарту
D. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін ұзарту
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 109
Жүзімнің бұтақтары
А. тірі организм болып саналмайды
В.тірі организм болып саналады
С. тірі организм болып саналады да саналмайды да
D. өлі организмге сай келеді
Е. дұрыс жауап жоқ
@@@ Астық түйірлерін зақымдауыштар, микроорганизмдер
$$$ 110
Жүзімнің негізгі сақталу факторлары болып саналады
А. ауаның дымқылдылығына сәйкес 15 температура
В. ауаның дымқылдылығына сәйкес 20 температура
С. ауаның дымқылдылығына сәйкес 10 температура
D. ауаның дымқылдылығына сәйкес 0 температура
Е. ауаның дымқылдылығына сәйкес 5 температура
$$$ 111
Жүзімнің қасиеті сақталады
А. минималдық мөлшерде, бірақ аз күш жұмсау есесінде
В. максималдық мөлшерде, бірақ көп күш жұмсау есесінде
С. максималдық мөлшерде, бірақ аз күш жұмсау есесінде
D. минималдық мөлшерде, бірақ көп күш жұмсау есесінде
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 112
Жүзімді сақтаудың негізгі міндеті
А. минималды түрде физио-биохимиялық процессін қамтамасыз етуі
В. максималды түрде физио-биохимиялық процессін қамтамасыз ету
С.максималды түрде физико-химиялық процессін қамтамасыз етуі
D. минималды түрде физио-биохимиялық процессін қамтамасыз етуі
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 113
Қандай әрекет жидектің қасиетін жақсы сақтауға және шығынның азаюына әкеледі
А. жүзімнің ең алдымен сортталуы
В. жүзімнің ең алдымен қапталуы
С. жүзімнің ең алдымен жиналуы
D. дұрыс жауап доқ
Е. жүзімнің бір мезгілде сортталуы мен қапталуы
$$$ 114
Қандай бұтақты сақтауға болмайды
А. топырақпен жанасқан
В. топырақпен жанаспаған
С. күн сәулесі тиген
D. күн сәулесі тимеген
Е. жаңбырдың астында көп қалып қойған
$$$ 115
Жүзімнің бұтақтары аналық өсімдіктен ажырағаннан кейін
А. өмір сүрулерін мүлдем тоқтатады
В. өмір сүрулерін бірден тоқтатады
С. бір-екі күннен кейін өмір сүрулерін тоқтатады
D. дұрыс жауап жоқ
Е. өмір сүрулерін жалғастыра береді
$$$ 116
Камераларды қандай ангидридпен дезинфекциялайды
А. күкіртті
В. калийді
С. сынапты
D. натрийлі
Е. азотты
$$$ 117
Оксидифенолятты натрийдің препараты
А. препарат Ф-4
В. препарат Р-6
С. препарат Ф-5
D. препарат С-3
Е. препарат Д-5
$$$ 118
Күкіртті ангидридтің мөлшері 80-100 гр.
А. 60-70гр
В. 70-80гр.
С. 50-60гр.
D. 30-50гр.
Е. 80-100гр.
$$$ 119
Батареялық салқындатуы бар камерадағы кереге мен штабельдің арасы 50-60см
А. 30-40см
В. 50-60см
С. 60-70см
D. 40-50см
Е. 45-55см
$$$ 120
Көптеген зерттеушілер жүзімнің негіздейді
А. тез ысуын
В. тез қатуын
С. баяу салқындауын
D. тез салқындалуын
Е. жылдам қызуын
$$$ 121
Қандай температурада жүзім тез қартейіп кетеді
А. 250С
В. 150С
С. 350С
D. 450С
Е. 550С
$$$ 122
Препарат Ф-5
А. оксидифенолятты кальций
В. оксидифенолятты натрий
С. күкіртті қышқыл
D. амфотерлі
Е. темірлі қосылыс
$$$ 123
Жүзім қоймаға қандай температурада түседі
А. 00С
В. төмен 100С
С. төмен
D. жоғары
Е. жоғары 100С
$$$ 124
Жүзім 250С температурада қартейіп кетеді
А. екі тәуліктің ішінде
В. бір тәуліктің ішінде
С. төрт тәуліктің ішінде
D. жарты тәуліктің ішінде
Е. 48 сағаттың ішінде
$$$ 125
Жүзім жидектерінің тыныс интенсивтілігі 25 0С қа қарағанда
А. 00С та 15есе баяу
В. 00С та 15 есе тез
С. 00С та 5 есе баяу
D. 00С та 5 есе тез
Е. 00С та 20 есе баяу
$$$ 126
Жүзім сақтаудағы ең негізгі фактор
А. температура
В. қысым
С. интенсивтілік
D. көлемі
Е.салмағы
$$$ 127
Жүзім жидектерінің қату нүктесі болып табылады
А. -2,4 тен-4,40С
В. +2,5тен-2,50С
С. +3,0ден-4,20С
D. -2,6дан-4,20С
Е. +1,7ден+1,20С
$$$ 128
Температура жүзімде болатын қандай өзгерулерге әсер етеді
А. микрофизикалық
В. микрохимиялық
С. физиологиялық
D. метафизикалық
Е. агротехникалық
$$$ 129
Сақтау температурасы
А. неғұрлым жоғары болса, жүзім соғұрлым шірікке аз ұшырайды
В. орташа болса, жүзім шірікке аз ұшырайды
С. неғұрлым төмен болса, жүзім соғұрлым шірікке көп ұшырайды
D. дұрыс жауап жоқ
Е. неғұрлым төмен болса, жүзім соғұрлым шірікке аз ұшырайды
$$$ 130
SO2 өңдеуі
А. тыныстың интесивтілігін жояды
В. тыныстың жоюлуын ингибирлейді
С. тыныстың интесивтілігін ингибирлейді
D. тыныстың интесивтілігін көбейтеді
Е. тыныстың интесивтілігін азайтады
$$$ 131
Жүзім жидектерінің қату нүктесі
А. температурасына байланысты
В. жиналған уақытына байланысты
С. сақтау мерзіміне байланысты
D. сортына және қанттың құрамына байланысты
Е. сортына және шырынның мөлшеріне байланысты
$$$ 132
Жүзімнің ұзақ сақталуы тек немен фульмигациялау барысында ғана бола алады
А. натрий ферментімен
В. күкіртті ангидридпен
С. кадмий қосылысымен
D. бор қышқылымен
Е. жүзім қышқылымен
$$$ 133
Жүзім жидектерінің қандай нүктесі сортына және қанттың құрамына байланысты
А. қату нүктесі
В. жылу нүктесі
С. суу нүктесі
D. қайнау нүктесі
Е. бұзылу нүктесі
$$$ 134
SO2 өңдеуі
А. күкіртті ангидрид
В. күкіртті қышқыл
С. күміс ангидрид
D. азотты ангидрид
Е. құмырсқа қышқылы
$$$ 135
Жүзім саңырауқұлақ шірігіне өте бейім болып келеді
А. жай атмосфера мен төменгі дымқылдық ауа шартында
В. күрделі атмосфера шартында
С. дұрыс жауап жоқ
D. жоғары құрғақтық ауа шартында
Е. жай атмосфера мен жоғары дымқылдық ауа шартында
$$$ 136
Бір сортты ұнға қайсысы жатады
А. 75% шығымы
В. 78% шығымы
С. 72%, 63%, 87% шығымы
D. 65% шығымы
Е. 87% шығымы
@@@ Жарма алудың жеке технологиясы
$$$ 137
Екінші сортты ұнның күлділігі қанша, %
А. 1,56
В. 0,65
С. 2,1
D. 1,25
Е. 0,35
$$$ 138
Жоғарғы сұрыпты ұнның сағыздығы неге тең, %
А. 25
В. 26
С. 35
D. 27
Е. 28,0
$$$ 139
Бірінші сұрыпты ұнның ірілігі неге тең
А. 35-тордан өтуі -25%
В. 35-тордан өтуі -75%
С. 35-тордан өтуі -50%
D. 35-тордан өтуі -45%
Е. 35-тордан өтуі -55%
$$$ 140
Геркулес жармасы қай дақылдан өндіріледі
А. тары
В. жүгері
С. сұлы
D. арпа
Е. бидай
$$$ 141
Қант қызылшасының қант құрамының орташа шамасы қаншаға тең, %
А. 12
В. 17,5
С. 14
D. ]20
Е. 22
$$$ 142
Қант қызылшасының құрғақ заты қаншаға тең, %
А. 10
В. 12
С. 25
D. 15
Е. 20
$$$ 143
Қант қызылшасын 10 0С кезінде табиғи шығымының шамасы, %
А. 0,006
В. 0,007
С. 0,008
D. 0,013
Е. 0,019
$$$ 144
Қант қызылшасын ұзақ сақтағанда оның енінің шамасы қай шамада
А. 5-6
В. 7-8
С. 9-10
D. 15-17
Е. 22-25
$$$ 145
Картофельдің үйкеліс бұрышы транспортер лентамен сырғанағанда қаншаға тең, 0
А. 22-26 0
В. 18-20 0
С. 15-18 0
D. 12-14 0
Е. 28-30 0
$$$ 146
картофелдің қуыстылығы қай шамада өзгереді, %
А. 20-30
В. 37-44
С. 15-19
D. 50-55
Е. 25-35
$$$ 147
Картофелдің демалу коэффициенті
А. 0,7
В. 0,4
С. 1,14
D. 1,20
Е. 1,50
$$$ 148
Қоректік минералдың жетіспеуінен қандай белгілері байқалады
А. аналогиялық
В. биологиялық
С. химиялық
D. физикалық
Е. метафизикалық
$$$ 149
Ф.Ф.Давитайдың ойынша
А. Жүзім–ішкі ортаның өзгеру шартына өте сезімтал өсімдік
В. Жүзім-өте маңызды өсімдік
С. Жүзім–адам өмірін ұзартады
D. Жүзім–сыртқы ортаның өзгеру шартына өте сезімтал келетін азғантай ғана ауылшаруашылық өсімдіктертің бірі
Е. Жүзім – адамға ешқандай әсер етпейді
$$$ 150
Сақтау мерзімінде сабақтары
А. бастапқы салмағын жоғалпайды
В. бастапқы салмағын жоғалтады
С. жасыл түсі қызыл түске өзгереді
D. түсі өзгермейді
Е. бастапқы салмағына тағы салмақ қосады
$$$ 151
Аналогиялық белгілері-жетіспеуінен байқалады
А. қоректік минералдың
В. витаминнің
С. судың
D. жылудың
Е. топырақтың
$$$ 152
Мерзімінен ерте жиналған жеміс қандай сабақтан тұрады
А. піскен қоңыр сабақтан
В. піспеген қоңыр сабақтан
С. піспеген көк сабақтан
D. піскен көк сабақтан
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 153
Жүзім–сыртқы ортаның өзгеру шартына өте сезімтал келетін азғантай ғана ауылшаруашылық өсімдіктертің бірі деген кім
А. А.Тойнби
В. Ж. Руссо
С. С.Кьеркегор
D. О.Шпенглер
Е. Ф.Ф.Давитай
$$$ 154
Агротехникалық факторлар
А. күміс
В. қорғасын
С. кадмий
D. азот
Е. сынап
$$$ 155
Жүзімнің жемістері қандай құрылыстан құралған
А. физико-химиялық
В. биолгиялық
С. физико-механикалық
D. морфологиялық
Е. анатоморфологиялық
$$$ 156
Бастапқы салмағын жоғалта бастайды
А. сабағы
В. жемісі
С. сабағы мен жемісі
D. дәндері мен сабағы
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 157
Құнарлы топырақ
А. агромеханикалық фактор
В. агротехникалық фактор
С. астрономиялық фактор
D. агрофизикалық фактор
Е. агрономиялық фактор
$$$ 158
Жүзім көбінесе қандай ауруға шалдығады
А. кереңқұлақ
В. саңырауқұлақ
С. бүркек
D. марипоса
Е. секпіл
$$$ 159
Жүзімді құртатын саңырауқұлақтар қандай температурада дами алады
А. 20,+30С
В. 20,-30С
С. 40,-50С
D. -20,-30С
Е. -40,+50С
$$$ 160
Сақталатын жүзімнің ең көп тараған ауруына.жатады
А. сұр шірік
В. ақ шірік
С. қара шірік
D. қоңыр шірік
Е. жасыл шірік
$$$ 161
Вегетация үшін гүлдену зонасына және бұтақтарына неше рет инсектицидтер-мен өңдеу жүргізеді
А. бір-екі рет
В. екі-үш рет
С. төрт-бес рет
D. бес-алты рет
Е. үш-төрт рет
$$$ 162
Бір жүзім құрты 40-60 бұтақтарға әсер етеді
А. 10-20
В. 20-30
С. 40-60
D. 30-40
Е. 10-30
$$$ 163
Ауа райында зақымданған жемістерде шіріктік микрофлора пайда болады
А. суық
В. ыстық
С. салқын
D. құрғақ
Е. дымқыл
$$$ 164
Жидектің қоректенетін құрт, оның өсуін тоқтатады
А. сабағымен
В. өзімен
С. жасыл шырынымен
D. дәндерімен
Е. жасыл жапырағымен
$$$ 165
Саңырауқұлақтың көбеюі неден басталады
А. тканьде сұр секпіл пайда болады
В. тканьде қоңыр секпіл пайда болады
С. жемісте сары дақ пайда болады
D. сабақта балалайды
Е. мықты тканьде сұр секпіл пайда болады
$$$ 166
Саңырауқұлақ аурудан алдын алуда қолданылатын әдіс
А. биологиялық
В. регенерациялық
С. физикалық
D. химиялық
Е. санитарлық
$$$ 167
Өңдеу уақытын ұшып жүрген...форомондық және тағамдық қармақтармен ұстауына байланысты есептейді
А. торғайларды
В. көбелектерді
С. бүркіттерді
D. шағалаларды
Е. үйректерді
$$$ 168
Жүзімнің қай жерінде бір мезгілде сортталуы мен қапталуы халықтың қалауынан шықты
А. жүзім сақталатын жерінде
В. ел жоқ жерде
С. жүзім өсетін жерінде
D. күн түспейтін жерінде
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 169
Атмосфераның құрамы
А. жүзімнің негізгі сақталу факторы
В. жүзімнің қосымша сақталу факторы
С. жүзімнің бұзылу факторы
D. жүзімнің гүлдеу факторы
Е. жүзімнің негізгі сорттау факторы
$$$ 170
Жүзімді сақтаудың негізгі міндеті
А. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін өртеу
В. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін жою
С. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін қысқарту
D. оның өмір сүруін жинап алғаннан кейін ұзарту
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 171
Жүзімнің бұтақтары
А. тірі организм болып саналмайды
В. тірі организм болып саналады
С. тірі организм болып саналады да саналмайды да
D. өлі организмге сай келеді
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 172
Жүзімнің негізгі сақталу факторлары болып саналады
А. ауаның дымқылдылығына сәйкес 15 температура
В. ауаның дымқылдылығына сәйкес 20 температура
С. ауаның дымқылдылығына сәйкес 10 температура
D. ауаның дымқылдылығына сәйкес 0 температура
Е. ауаның дымқылдылығына сәйкес 5 температура
$$$ 173
Жүзімнің қасиеті сақталады
А. минималдық мөлшерде, бірақ аз күш жұмсау есесінде
В. максималдық мөлшерде, бірақ көп күш жұмсау есесінде
С. максималдық мөлшерде, бірақ аз күш жұмсау есесінде
D. минималдық мөлшерде, бірақ көп күш жұмсау есесінде
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 174
Жүзімді сақтаудың негізгі міндеті
А. минималды түрде физио-биохимиялық процессін қамтамасыз етуі
В. максималды түрде физио-биохимиялық процессін қамтамасыз ету
С. максималды түрде физико-химиялық процессін қамтамасыз етуі
D. минималды түрде физио-биохимиялық процессін қамтамасыз етуі
Е. дұрыс жауап жоқ
$$$ 175
Қандай әрекет жидектің қасиетін жақсы сақтауға және шығынның азаюына әкеледі
А. жүзімнің ең алдымен сортталуы
В. жүзімнің ең алдымен қапталуы
С. жүзімнің ең алдымен жиналуы
D. дұрыс жауап доқ
Е. жүзімнің бір мезгілде сортталуы мен қапталуы
$$$ 176
Қандай бұтақты сақтауға болмайды
А. топырақпен жанасқан
В. топырақпен жанаспаған
С. күн сәулесі тиген
D. күн сәулесі тимеген
Е. жаңбырдың астында көп қалып қойған
$$$ 177
Жүзімнің бұтақтары аналық өсімдіктен ажырағаннан кейін
А. өмір сүрулерін мүлдем тоқтатады
В. өмір сүрулерін бірден тоқтатады
С. бір-екі күннен кейін өмір сүрулерін тоқтатады
D. дұрыс жауап жоқ
Е. өмір сүрулерін жалғастыра береді
$$$ 178
Камераларды қандай ангидридпен дезинфекциялайды
А. күкіртті
В. калийді
С. сынапты
D. натрийлі
Е. азотты
$$$ 179
Оксидифенолятты натрийдің препараты
А. препарат Ф-4
В. препарат Р-6
С. препарат Ф-5
D. препарат С-3
Е. препарат Д-5
$$$ 180
Күкіртті ангидридтің мөлшері 80-100 гр.
А. 60-70гр
В. 70-80гр.
С. 50-60гр.
D. 30-50гр.
Е. 80-100гр.
$$$ 181
Батареялық салқындатуы бар камерадағы кереге мен штабельдің арасы 50-60см
А. 30-40см
В. 50-60см
С. 60-70см
D. 40-50см
Е. 45-55см
$$$ 182
Көптеген зерттеушілер жүзімнің негіздейді
А. тез ысуын
В. тез қатуын
С. баяу салқындауын
D. тез салқындалуын
Е. жылдам қызуын
$$$ 183
Қандай температурада жүзім тез қартейіп кетеді
А. 250С
В. 150С
С. 350С
D. 450С
Е. 550С
$$$ 184
Препарат Ф-5
А. оксидифенолятты кальций
В. оксидифенолятты натрий
С. күкіртті қышқыл
D. амфотерлі
Е. темірлі қосылыс
@@@ Астықтың технологиялық қасиеттері
$$$ 185
Жүзім қоймаға қандай температурада түседі
А. 00С
В. төмен 100С
С. төмен
D. жоғары
Е. жоғары 100С
$$$ 186
Жүзім 250С температурада қартейіп кетеді
А. екі тәуліктің ішінде
В. бір тәуліктің ішінде
С. төрт тәуліктің ішінде
D. жарты тәуліктің ішінде
Е. 48 сағаттың ішінде
$$$ 187
Жүзім жидектерінің тыныс интенсивтілігі 25 0С қа қарағанда
А. 00С та 15есе баяу
В. 00С та 15 есе тез
С. 00С та 5 есе баяу
D. 00С та 5 есе тез
Е. 00С та 20 есе баяу
$$$ 188
Жүзім жидектерінің қату нүктесі болып табылады
А. -2,4 тен-4,40С
В. +2,5тен-2,50С
С. +3,0ден-4,20С
D. -2,6дан-4,20С
Е. +1,7ден+1,20С
$$$ 189
Температура жүзімде болатын қандай өзгерулерге әсер етеді
А. микрофизикалық
В. микрохимиялық
С. физиологиялық
D. метафизикалық
Е. агротехникалық
$$$ 190
Сақтау температурасы
А. неғұрлым жоғары болса, жүзім соғұрлым шірікке аз ұшырайды
В. орташа болса, жүзім шірікке аз ұшырайды
С. неғұрлым төмен болса, жүзім соғұрлым шірікке көп ұшырайды
D. дұрыс жауап жоқ
Е. неғұрлым төмен болса, жүзім соғұрлым шірікке аз ұшырайды
$$$ 191
SO2 өңдеуі
А. тыныстың интесивтілігін жояды
В. тыныстың жоюлуын ингибирлейді
С. тыныстың интесивтілігін ингибирлейді
D. тыныстың интесивтілігін көбейтеді
Е. тыныстың интесивтілігін азайтады
$$$ 192
Жүзім жидектерінің қату нүктесі
А. температурасына байланысты
В. жиналған уақытына байланысты
С. сақтау мерзіміне байланысты
D. сортына және қанттың құрамына байланысты
Е. сортына және шырынның мөлшеріне байланысты
$$$ 193
Жүзімнің ұзақ сақталуы тек немен фульмигациялау барысында ғана бола алады
А. натрий ферментімен
В. күкіртті ангидридпен
С. кадмий қосылысымен
D. бор қышқылымен
Е. жүзім қышқылымен
$$$ 194
Жүзім жидектерінің қандай нүктесі сортына және қанттың құрамына байланысты
А. қату нүктесі
В. жылу нүктесі
С. суу нүктесі
D. қайнау нүктесі
Е. бұзылу нүктесі
$$$ 195
SO2 өңдеуі
А. күкіртті ангидрид
В. күкіртті қышқыл
С. күміс ангидрид
D. азотты ангидрид
Е. құмырсқа қышқылы
$$$ 196
Жүзім саңырауқұлақ шірігіне өте бейім болып келеді
А. жай атмосфера мен төменгі дымқылдық ауа шартында
В. күрделі атмосфера шартында
С. дұрыс жауап жоқ
D. жоғары құрғақтық ауа шартында
Е. жай атмосфера мен жоғары дымқылдық ауа шартында
$$$ 197
Бір сортты ұнға қайсысы жатады
А. 75% шығымы
В. 78% шығымы
С. 72%, 63%, 87% шығымы
D. 65% шығымы
Е. 87% шығымы
$$$ 198
Екінші сортты ұнның күлділігі қанша, %
А. 1,56
В. 0,65
С. 2,1
D. 1,25
Е. 0,35
$$$ 199
Жоғарғы сұрыпты ұнның сағыздығы неге тең, %
А. 25
В. 26
С. 35
D. 27
Е. 28,0
$$$ 200
Бірінші сұрыпты ұнның ірілігі неге тең
А. 35-тордан өтуі -25%
В. 35-тордан өтуі -75%
С. 35-тордан өтуі -50%
D. 35-тордан өтуі -45%
Е. 35-тордан өтуі -55%