Жылкы сүтінің құрамында сиыр сүтімен салыстырғанда қаит мөлшері

Скачать

Ветеринариялық гигиена пәнінен 2 межелік бақылауға арналған сұрақтар тізімі
1. Қандай ретте азықтандырған дұрыс:
1) Жем, соңынан су
2) Су соңынан жем
3) Қатаң азық, су соңынан жем
2. Асылтұқымды малдарды ұстау тәсілі:
1) Жайып ұстау
2) Байлап ұстау
3) Денникте ұстау
3. Жылқы сүтінің құрамында сиыр сүтімен салыстырғанда витамие С:
1) 5-10 есе аз
2) 5-10 есе көп
3) Бірдей
4. Жылкы сүтінің құрамында сиыр сүтімен салыстырғанда қаит мөлшері:
1) 10 % аз
2) 20 % көп
3) Бірдей
5. Биенің буаздығы мұнша тәулікке созылады:
1) 250 тәулік
2) 335 тэулік
3) 400тәулік
6. Құлындарды енесінен мұнша жасында айырған жөн:
1) 4 ай
2) байлық
3) 1 жас
7. Түйе малы жылқыға қарағанда шық үнемдеу әр 1 кг салмаққа мұнша пайызға артық болады:
1) 18%
2) 38%
3) 58%
8. Інгендердің буаздығы мұнша күнге созылады; тәулік:
Нар түйелерде: 1) 350 - 360 тәулік
2.380 - 390 тәулік
3) 400-410 тзулік
9. Егіз туған бұзаудың бір жынысты болуы неге байланысты:
1) Бір клеткалы
2) Екі клеткалы
3) Әртүрлі клеткалы
10. Бұзау туғаннан кейін алғашқы 2 сағатта ауыздағы глобулиннің қанша мөлшері сіңіріледі:
1) 10%
2) 20%
3) 50%
11. Ет бағытындағы сиырларға мына тұқымдар жатады:
1) Герефорд
2) Сигменталды
3) Холмагор тұқымды
12. Буаз сиыр ұзақ уақыт азық тапшылығын көрсе, бұзаудың мындай ауруға ұшырауы мүмкін:
1) Бас сүйегі үлкейеді
2) Денесі іседі
3) Аяқтары дұрыс өспейді
13. Жас бұзауды туғаннан соң неше сағаттан кешіктірмей уыз беру қажет:
1) 40-60 сағат
2) 80 - 90 сағат
3) 120 сағат
14. Ірі қара малдарының анатомиялық ерекшелігі мынада:
1) Мүйізінің өсуі
2) Клетчатканы қорта алмауы
3) Қарынында микрофлораның болуы
15. Жас туғандағы бұзаудың тірі салмағы енесінің салмағының мұнша пайызын құрайды:
1) 2-4%
2) 5-7%
3) 8 - 11 %
16. Туғаннан соң алғашқы 10 күн аралығында торайларда өлім мұнша % кездеседі:
1) 30%
2) 60%
3) 75%
17. Физиологиялық шағылыс жылқыда мына жасында туады:
1) 9-12 жас
2) 15- 18жас
3) 30 - 36 жас
18. Мегежіндерді күтіп-бағуда буаздықтың бірінші шерігінің маңызы:
1) Азыққа сұранысында
2) Шуының түзілмеуінде
3) Қозғалысында
19. Жасы ұлғайған сайын шошқа малының денесіндегі май ұлпасы бұлай өзгереді:
1) 1,5 - 2 есс азайады
2) 1,5-2 есе көбейеді
3) Өзгермейді
20. Физиологиялық шағылыс шошқада мына жасында туады:
1) 9-12 жас
2) 15-18 жас
3) 30-36 жас
21. Мегежіндердің торайлауына қанша күн қалғанда рацион мөлшерінің 2 есеге дейін азайтады:
1)10- 15 кү
2)20 - 30 күн
3)3-4 күн
22. Құстарды еденде ұстаудың мынандай түрлері болады:
1) Бетонды еденде
2) Сырықты едснде
3) Керамзитті еденде
23. Балапандарды алғашқы 11 күндігінен 30 күндігінде мынандай температурада ұстау қажет:
1) 28- 22
2) 22
3) 32-28
24. Қалыпты жағдайда кұсқа әр кг салмағына шаққанда отгегіні басқа малдарға қарағанда мұнша артық қажет етеді:
1) 0,5-4 есе
2) 2 - 3 есе
3) 5 - 6 есе
25. Күйзеліс туғызатын жағдайлар құстардың өнімін мұнша пайызға дейін төмендетеді:
1) 20-30%
2) 40-50%
3) 60-70%
26. Құс етіндегі белоктың мөлшері мұнша болады:
1) 5-8%
2) 19-22%
3) 20-30%
27. Қозылатудың қандай мезгілі болады:
1) Қысқы
2) Жазғы
3) Аралас
28. Қыста қоздатудың маңызы мынада:
1) Қозылар жетілмей туады
2) Қозылар әлді болып туады
3) Аналықтар әлсіз болады
29. Ақ мамық тұқымды қояннан жыл ішінде орта есеппен мұнша кг мамық алады:
1) 0,5 кг дейін
2) 1 кг дейін
3) 2кг дейін
30. Қояндарды сыртқы клеткаларда ұстатапның кемшілігі мынада:
1) Қозғалысының шектелмеуінде
2) Микроклиматының қалыптаспауында
3) Механикаландырмауында
31. Қояндардан қарын сөлін қай мезгілде бөлінеді:
1) Тыныштықта
2) Толассыз
3) Тек ас қабылдағанда
32. Қояндардың рациондарында қатаң азықтың бөлігі мұнша болуы қажет:
1)40 %
2)20%
3) 10%
33. Басқа шаруашылықтан алынған малды карантиндеу мұнша күнге жүреді:
1) 15күнге
2) 30 күнге
3) 45 күнге
35. Қоянның қарнынан мынаны алуға болады:
1) витамин
2) Ашытқы ферменті
3) Клей
36. Қоянның сүтінде белоктың мөлшері мынандай:
1) 3,5%
2) 15%
3) 2%
37. Қалқанша безінің кызметі төмендесе:
1) Организмнен минералды заттар жоғалады
2) Өсу - жетілуі нашарлайды
3) Жүнінің түсі оңады
38. Коянның сүтінің кұрамында судың мөлшері мұнша болады:
1) 83%
2) 90%
3) 70%
39. Қояндардың 1ОО г майының құрамында мұнша холестерин болады:
1) 15 мг
2) 25 мг
3) 100 мг
40. Қоян аналығының буаздығы мұнша уақытқа созылады:
1) 50 - 52
2) 30 - 32
3) 60 - 62
41. Қояннық лимфоидты мүшесі болып:
1) Бездері
2) Сүйек майы
3) Соқыр ішегі
42. Биенің сүтінің құрамында сүттің мөлшері:
1) 83%
2) 90%
3) 70%
43. Қоянның көжегі туғаннан соң неше күннен кейін азықпен қоректене бастайды:
1) 7-10 күннен кейін
2) 15- 20 күннен кейін
3) 20 - 25 күннен кейін
44. Сиыр сүтінде белоктың мөлшері:
1) 3,5%
2) 15%
3) 2%
45. Кеміргіштерге жататын
1) Күзен
2) Ондатра
3) Бұлғын
46. Норканың күшігінің бірінші түлеуі:
1) 20 25 күндігінде
2) 40 - 45 күндігінде
3) 60 - 65 күндігінде
47. Аңдарды қолда клеткаларда ұстау мынаған мүмкіндік туғызады:
1) Азықтандыру мерзімін белгілеуге
2) Тиімді шағылыстыру мерзімін белгілеу
3) Мезгілді серуендетуді белгілеу
48. Күйлеуі норканың мұнша күнге созылалы:
1) 10-15 кун
2) 20 - 25 күн
3) 30-35 күн
49. Аңдарды қолда клеткаларда ұстау мынаған мүмкіндік туғызады:
1) Күту мерзімін өзгертуге
2) Жунінің өсу мерзімін өзгерту
3) Рационды азайтуға
50. Норканың күшігі туғаннан кейін канша күнге дейін дәретін сұйылтатын бездері жұмыс жасамайды:
1) 10
2) 20
3) 30

51. Бұлғындарды клеткада ұстап өсіргенде қай жасынан бастап өсім әкеле бастайды:
1) 1 жасында
2) 2 жасында
3) 3 жасында
52. Бұлғындардың буаздығы орташа есеппен мұнша күнге созылады:
1) 45 50
2) 100- 150
3) 250-295
53. Бұлғындардың әр туғандағы күшігінің орташа саны:
1) 2-3
2) 5-6
3) 8-10
54. Бұлғындардың шағылысу мерзімі мына айларда болады:
1) Наурыз
2) Шілде-тамыз
3) Қазан - қараша
55. Бұлғындардың күшіктері туғанда мұнша салмақта болады:
1) 25-35 гр
2) 60 -70 гр
3) 80 - 90 гр


Скачать


zharar.kz