Фасциолезбен ауырған сазқұндыз өнімдерінің санитарлық бағасы

Скачать


2-ші аралық рейтинге арналған тест сұрақтары

1. Бұғы етінің құрылымына, бұлшық ет талшығының қандай түрі тән.
А. ірі талшықты, қара қошқыл, кескен кезде майлы және борпылдақ талшықтар қабатының болуы, кесіндісі біркелкі
В. майда талшықты, нәзік, тез пісетін, мраморлығы нашар дамыған
С.талшық қалыңдығы орташа, майлы қабаты жоқ, талшықты қабаты өте нашар (ет мраморлығы жоқ)
Д. жіңішке талшықты, нәзік, бұлшық ет арасында майлы қабаты жоқ
Е. жіңішке талшықты, нәзік, майлы және дәнекер қабаты талшықтары нашар дамыған
2. Бұлан (лось) етінің құрылымына, бұлшық ет талшығының қандай түрі тән
А. ірі талшықты, қара қошқыл, кескен кезде майлы және борпылдақ талшықтар қабатының болуы, кесіндісі біркелкі
В. майда талшықты, нәзік, тез пісетін, мраморлығы нашар дамыған
С. талшық қалыңдығы орташа, майлы қабаты жоқ, талшықты қабаты өте нашар (ет мраморлығы жоқ)
Д. жіңішке талшықты, нәзік, бұлшық ет арасында майлы қабаты жоқ
Е.жіңішке талшықты, нәзік, майлы және дәнекер қабаты талшықтары нашар дамыған

3. Марал етінің құрылымына, бұлшық ет талшықтарының қандай түрі тән
А. ірі талшықты, қара қошқыл, кескен кезде майлы және борпылдақ талшықтар қабатының болуы, кесіндісі біркелкі
В. майда талшықты, нәзік, тез пісетін, мраморлығы нашар дамыған
С. талшық қалыңдығы орташа, майлы қабаты жоқ, талшықты қабаты өте нашар (ет мраморлығы жоқ)
Д. жіңішке талшықты, нәзік, бұлшық ет арасында майлы қабаты жоқ
Е. жіңішке талшықты, нәзік, майлы және дәнекер қабаты талшықтары нашар дамыған
4. Жабайы жануарлар мен қауырсынды құстар етін ветсансараптау қайда жүргізіледі
А. базарда немесе жаппай аулаған жерде
В жақын жердегі малдәрігерлік емханада
С. ауланатын жерде
Д. фитосанитариялық шекарадағы пункттте
Е. шекарада

5.Жабайы жануарлар мен қауырсынды құстар етін таңбалай ма?
А. егер сатуға шығаратын болса
В. егер тиместік қор ретрінде қалдырылса
С. консерві заутына жіберетін болса
Д. таңбалауға болмайды
Е. егер қайта өңдеуге жіберілсе

6.Сазқұнды ветсансараптауда не зерттеледі?
А. бүтін ұшасы
В. тек ішкі ағзаларын ғана
С. ішкі ағзалары мен басы
Д. артқы аяғы мен терісін
Е. басы мен терісі

7. Сазқұндыздың өзіндік белгілеріне не жатады
А. фасция астындағы 5-8 ші кеуде омыртқалары үсстіндегі майлы түйіншелер
В. мойын омыртқа үстіндегі майлы түйіншелер
С. терісінң түсі
Д. аяғының қысқалығы
Е. сыртқы денесінің теңбілдігі

7. Ветеринариялық қарауда қоянның қандай сойыс өнімдері тексеріледі
А. ішкі ағзараы мен, бас еті және ұшасы
В. тек қана ішкі мүшелері
С. ішкі ағзалары мен ұшасы
Д. артқы аяқтары мен ұшасы
Е. терісі

8. Жартылай ішкі ағзаларынан тазартудың толық тазартудан айырмашылығы қандай?
А.толық тазартылған ұша ішектерінен және ішкі ағзаларынан толық тазартылады, аяқтары тізе буынан ажыратылады, басы мен мойыны болмайды.
Б. толық тазартылған ұшада басы болмайды.
В. толық тазартылған ұшада ішектері болмайды.
Г. толық тазартылған ұшада аяқтары болмайды.
Д. толық тазартылған ішкі ағзалары болмайды.

9. Термиялық жағдайына байланысты құс еті қалай бөлінеді?
А. жаңа сойылған
Б. балауса емес
В.балауса
Г.мұздатылған
Д.жаңа сойылған, суыған, салқындатылған, мұдатылған және ерітілген болып бөлінеді

10. Жабайы құс етінің ақауларына не жатады?
А.сау құс еті
Б.қан иісті ет
В.дәрілік заттардың иісі бар ет
Г.сүрлем иісті ет
Д.құс етінің ақауларына өзіне тән емес иістер, жетілмеген балапапан, арық құс еті т.б.

11. Сазқұндыз етінің балаусалылығын зерттеудің қандай әдістері бар?
А. органолептикалық және зертханалық
Б.вирусологиялық, бактериологиялық
В.гистологиялық, патанатомиялық
Г.органолоептикалық, гистологиялық
Д.паразитологиялық, зертханалық

12.Трихинеллез ауруында сазқұндыз ұшасына қандай ветеринариялық-санитариялық баға беріледі?
А сазқұндыз ұшасын және субөнімдерін консерві дайындауға жібереді, ішкі және сыртқы майларын утильдейді
Б. сазқұндыз ұшасын және субөнімдерін шұжық цехтарына жібереді, ішкі және сыртқы майларын 1000С –5 мин.қайталап қайнатады.
В. сазқұндыз ұшасын және субөнімдерін, ішкі және сыртқы майларын, қайнату арқылы қолданатын қоғамдық тамақтану орындарына жібереді.
Г. сазқұндыз ұшасын және субөнімдерін, ішкі және сыртқы майларын шектеусіз қолданады
Д. сазқұндыз ұшасын және субөнімдерін утильдейді, ішкі және сыртқы майларын 1000С –5 мин.қайталап қайнатады

13. Шошқа, нутрий және жабайы аңдардан трихинеллез кездескенде сойыс өнімдеріне қандай малдәрігерлік санитарлық баға беріледі
A. тағамға етті бөгетсіз босата береді
B. шартты түрде жарамды
C. техникалық утилизацияға жатқызады
D. зақымданған ошақтарды аластаған соң тағамға жарамды
E. залалсыздандыруды қажет етеді

14.Бұғы цистицеркозының сойғаннан кейінгі диагностикасы?
А. компрессорлы әдіс
В. жақ еттері, жүрек пен ұша еттері мұқият тексеріледі
С. иммунологиялық және люминесценттік тексеріледі
D. микроскопиялық тескеру тіліп тексереді
Е. гельминтологиялық тексеру
15. Фасциолезбен ауырған сазқұндыз өнімдерінің санитарлық бағасы
А. шектеусіз
В. төменгі температурада зарарсыздандырады
С. зақымданған бауырды және дегенеративті өзгерген ағзаларды утилизацияға жатқызады, ұшаларда сарғаю байқалмаса шектеусіз босатылады.
D. шешім бак.тексерістің қорытындысына байланысты
Е. сойыс өнімі түгелімен утильге жіберіледі
16. Ет пен ет өнімдерін базарға апару үшін қандай құжаттар керек ?
А. жолдама қағаз
В. 2 формалы вет. куәлік не анықтама
С. 2 формалы вет. куәлік, табын тізімі, жолдама қағаз, анықтама
D. 1 форамалы вет куәлік, анықтама, жолдама қағаз, табын тізіміЕ. жолдама қағаз, табын тізімі
17. Аю майының еру температурасы қанша?
А. 32.2-36 º С
В. 27-32º С
C. 37-45º С
D. 40-45º С
E. 57-60º С

18. Сазқұндыздың арықтау мен ауырған өнімдерінің санитарлық бағасы
А. барлық сойыс өнімдері қайта өңдеуге жіберіледі
В. барлық сойыс өнімдері зарарсыздандырылады
С. ұшаларды және мүшелерді себебіне қарамастан, арық болса утилизациялайды
D. барлық сойыс өнімдері шектеусіз шығарылады
Е. барлық сойыс өнімдері бак.тексеруге жіберіледі

19. Жарақатпен зақымданулар кезінде сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы
А. барлық өнімдері шектеусіз шығарады
В. барлық өнімдер жоғары температурада зарарсыздандырылады
С. барлық өнімдер жойылады
D. зақымданған лимфа түйіні алып тасталады да басқа өнімдер шектеусіз шығарылады
Е. бак.тексеру нәтижесі бойынша шығарылады егер мүмкіндік болмаса жойылады.

20. Сазқұндыз өнімдерінің перитонит үрдісі кездескен кезіндегі санитарлық бағасы
А. шектеусіз
В. төменгі температурада зарарсыздандырады
С. өзгерістер бар ұлпаларды утилизациялайды, ал барлық сойыс өнімдерін бактериологилық зерттеудің нәтижесі бойынша қолданады.
D. шешім бак.тексерістің қорытындысына байланысты
Е. сойыс өнімі түгелімен утильге жіберіледі
21.Колибактериоз ауруында сазқұндыз ұшасына қандай ветеринариялық – санитариялық баға беріледі?
А. ұшаны техникалық қайта өңдеуге жіберіп, ішкі ағзаларын шектеусіз қолданады
Б. ішкі ағзаларын утильдеп, ұшаны қайнатып қолданады.
В. ұшаны техникалық қайта өңдеуге жібереді
Г. ұша мен ішкі ағзаларын техникалыққ қайта өңдеуге жібереді
Д. Ұшаны, бұлшық ет талшықтарында дегенеративті өзгерістер болмаса, қайнатады, ішкі ағзаларды жойып жібереді, бұлшық етте өзгерістер байқалса утилдейді.

22.Сазқұндыз туберкулезінде ветеринариялық – санитариялық бағалау қалай жүргізіледі?
А. ұша ішкі ағзаларымен бірге толық жойылады
Б.ұша шектеусіз шығарылады, ал ішкі ағзалары техникалық утилдеуге жіберіледі
В. ұша қоңды болса, онда 1000 С температурада 1 сағат қайнатып пайдаланылады, ал ішкі ағзалары жойылады. Ұша арық болса ішкі ағзаларымен түгел жояды
Г.сазқұндыз ұшасы мен ішкі ағзалары қайта утилдеуге жіберіледі

23. Сазқұндыз листериозы кезіндегі қойылатын ветеринариялы-санитариялық баға қандай
А. зақымдалған ағзалары утелденіп, ал ұша мен зақымданбаған ағзалар қайнатылып пайдаланылады
Б. Зақымдалған ағзалар мен басы утилизацияға жатқызады. Ұшаларды қайнатады.
В. ұша мен ішкі ағзалары қайта өңдеуге жіберіледі
Г. 1000С температурада қайнатылып пайдаланылады
Д. ұша шектеусіз шығарылады

24. Сазқұндыз сіреспі ауруы кезінде қойылатын ветеринариялы – санитариялық баға қандай?
А. союға жіберілмейді, сойылып кеткен жағдайда ұшаны ішкі ағзалармен өртейді.
Б. сазқұндыз ұшасы ішкі ағзалары қайта утилдеуге жіберіледі
В. ұшаны ішкі ағзаларымен қоса өртейді
Г . ұша ішкі ағзаларымен бірге түгелдей утилдеуге жіберіледі
Д. Сазқұндыз ұшасы қайнатылып пайдаланылады, ал ішкі ағзалары утилденеді не жойылады
25. Сазқұндыз құтыруы ауруы кезінде қойылатын ветеринариялы – санитариялық баға қандай?
А. союға жіберілмейді, сойылып кеткен жағдайда ұшаны ішкі ағзалармен бірге өртейді.
Б. сазқұндыз ұшасы ішкі ағзалары қайта утилдеуге жіберіледі
В. ұшаны ішкі ағзаларымен қоса өртейді
Г . ұша ішкі ағзаларымен бірге түгелдей утилдеуге жіберіледі
Д. Сазқұндыз ұшасы қайнатылып пайдаланылады, ал ішкі ағзалары утилденеді не жойылады
26.Сальмонеллез ауруында саз құндыз ұшасына қандай ветеринариялық – санитариялық баға беріледі?
А. ұшаны шектеусіз қолданып, ішкі ағзаларын утильдейді.
Б. ұшаны утильдейді және ішкі ағзаларын шектеусіз қолданады
В. ұшаны және ішкі ағзаларын техникалық өңдеуге жібереді
Г. ішкі ағзаларды утильдейді, ұшада өзгерістер болмаса, қайнатып барып пайдалануға болады.
Д. ұшаны және ішкі ағзаларын утильдейді


Скачать


zharar.kz