1-нұсқа
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық негіздері
$$$ 1
Астық массасын тасымалдау кезінде біркелкілігі бойынша біркелкілі жоғалтуларды қандай физикалық қасиеттер сипаттайды?
А. сусымалылығы;
В. өздігінен реттелуі;
С. қуыстылығы;
D. жылу физикалық құрамы.
Е. жылу өткізгіштік.
$$$ 2
Астық сақтау кезінде қандай жоғалтулар ақталады?
А. тыныс алу; өнуі;
В. өздігінен қызу;
С. зиянкестердің жайылуы.
D. кесел жағдайда;
Е. шашылу
$$$ 3
Қандай жағдайда астық массасының жылу өткізгіштігі өседі?
А. астық ылғалдылығының өсуімен;
В. астық размерінің өсуімен;
С. сақтау мерзімінің өсуімен;
D. жинақталған астық биіктігінің өсуімен;
Е. астық массасының көбеюімен.
$$$ 4
Дәннің қандай температурасында бидайдың тыныс алуы ең жоғары қарқындалықта болады?
А. 80-900С;
В. 7 0-800С;
С. 10-150С;
D. 30-400С;
Е. 5-100С.
$$$ 5
Сақтау кезінде егетін дәннің қандай сапалық көрсеткішін міндетті түрде бақылайды?
А. температура.
В. ылғалдылық;
С. қоспалар;
D. өніп шығуы;
Е. қышқылдық
$$$ 6
Силос қоймасында сақталып жатқан астықтың қай бөлімінде ылғалдылығы ең жоғары?
А. ортасында;
В. қабырға бөлігінде;
С. астыңғы бөлігінде;
D. үстіңгі бөлігінде.
$$$ 7
Нан қорының зиянкестерімен күресуде күресудің қай шаралары ең тиімді
А. салқындату;
В. желдету;
С. тазалау;
D. кептіру;
Е. химиялық газация
$$$ 8
Астықтың өздігінен қызу периоды қай температурадан басталады?
А. 15-200С;
В. 32-400С;
С. 40-450С;
D. 15-230С;
Е. 24-300С.
$$$ 9
Бидайдың құрғақ дәні ылғалдығы?
А. 15,8%;
В. 16,8%;
С. 18,0%;
D. 20,1%;
Е. 14,0%
$$$ 10
Сақтау кезінде дәннің қарқынды демалуы кезінде қандай процестер туады?
А. сусымалылығы
В. өздігінен қызу;
С. жинаудан кейінгі өңдеу;
D. өздігінен қызу;
Е. өздігінен консервация
$$$ 11
Дәннің дистанционды бақылаудың және сақтаудың негізгі көрсеткіштері?
А. шөп-шалаң қоспа;
В. температура;
С. дәндік қоспа;
D. шынылығы;
Е. көлемдік масса
$$$ 12
Дәнде және тұқымда ылғалдылықтың әр жерінде ылғалдылығы біркелкі
емес. Дәннің қай бөлігінде гигроскопиялық болады?
А. тұқым бүршігі;
В. эндосперм;
С. қабық;
D. қабықшасы;
Е. ядро.
$$$ 13
Тағамдық бидайды кептіру кезінде дәннің қызу температурасы қай сапа көрсеткіштерінен кему және арту байқалады?
А. өлшем мен пішіндер;
В. дәннің бастапқы ылғалдығы және сағыз сапасы;
С. қоспа құрамы;
D. дәннің көлемдік массасы және шынылығы;
Е. нан қорының зиянкестері
$$$ 14
Ылғалды дәннің кептіру режимі қай параметрлермен сипатталады?
А. кептіру агентінің фильтрация жылдамдығының температурасы және қыздыру темпеғратурасы;
В. атмосфералық ауаның температурасы және оның салыстырмалы ылғалдығы;
С. кептірудің өңделген агентінің температурасы;
D. Жану конструкциясы;
Е. кептіргіштің конструкциясы және типтері
$$$ 15
Дайындау кәсіпорындардағы элеваторлық және қоймалық сыйымдылықтардың қатынасы мынадай:
А. 1:15-тен 1:20-ға дейін
В. 1:55-тен 1:70-ке дейін
С. 1:80-тен 1:60-қа дейін
D. 1:55-тен 1:35-ке дейін
Е, 1:8-тен 1:4-ке дейін
$$$ 16
Дайындау кәсіпорындарда дайындау көлемі өскен сайын:
А. Дәнді орудан кейінгі өңдеумен байланысты жалпы шығындар қысқарады.
В. Дәнді орудан кейінгі өңдеумен байланысты жалпы шығындар өседі.
С. Дайындау уақытында лабораториялардың санын көбейтеді.
D. Астық тазалау машинасының саны өседі.
Е. Технологиялықжабдықтарды қолдану коэффиценті кемиді.
$$$ 17
Бас жобаның өндірістік объектілеріне не жатады?
А. Элеваторлар, астық қоймалары, астық кептіргіштер, негізгі және көмекші лабораториялық ғимараттар.
В. Элеваторлар, астық қоймалар, трансформаторлы кіші станция, өтетін жолдар.
С. Насосты станциялар, улы-химикат қоймалар.
D. Отын және жанармай қоймалары, насосты станциялар.
Е. Өрт сөндіру депосы, отын және жанармай қоймалары, насосты станциялар.
$$$ 18
Кәсіпорын территориясындағы жұмысшы теміржол неге арналған?
А. Вагондарды босатуға дайындау үшін
В. Вагондарды біржолдан екінші жолға ауыстыру үшін
С. Вагондардан астықты тиеу-түсіру жұмыстарын орындау үшін
D. Астықтан босатылған вагондарды қою үшін
Е. Толтырылған вагондарды кәсіпорын территориясынан шығару үшін
$$$ 19
Дайындау мекемелерінің техника-экономикалық көрсеткіштері неге байланысты?
А. Дайындау көлеміне
В. Кептірілген дәннің санына
С. Тазалау санына
D. Дәнді тазалаудың сандық сипаттамасына
Е. Мекеменің тәуліктік өнімділігіне
$$$ 20
Дайындау элеваторы үшін айналым коэффиценті қандай параметрге байланысты?
А. Мекеменің 1 айлық өнімділігіне
В. Сорттың түріне
С. Келіп түсетін дәннің көлеміне және кәсіпорынның сыйымдылығына.
D. Жабдықтарға
Е. Норяның өнімділігіне
$$$ 21
Порттық элеватордың норияларының жылдық жұмыс көлемі
А. 0,8Ах
В. 1,2 Ах
С. 3,6 Ах
D. 5,0 Ах
Е. 2,5 Ах
$$$ 22
Қанша тірі кенелер бірінші сатыдағы зиянкестермен зақымдалғанға жатады?
А. 40 дана
В. 25 дана
С. 19 дана
D. 28дана
Е. 22 дана
$$$ 23
Сыйымдылық коэффиценті қай факторға байланысты?
А. Орта айлық қалдық
В. Сақтау мерзімі
С. Силос саны
D. Вагон сыйымдылығы
Е. Автотранспорттан тәуліктік қабылдау
$$$ 24
Дәннің жүру схемасын қолданудың тиімділігі неден байқалады?
А. Бір мезгілде операцияның барлық түрін ретімен орындауға мүмкіндік береді
В. Престеуге мүмкіндік береді
С. Ұзын мұрындардың санын тез анықтауға мүмкіндік береді
D. Газация жүргізуге мүмкіндік береді
Е. Бір мезгілде қабылдау, кептіру және термиялық өңдеу жүргізуге мүмкіндік береді.
$$$ 25
Дәнді тазалау жабдықтарының орналасуы мынаған байланысты болады?
А. Транспорт механизмдерінің өнімділіген
В. Қоаптар санына
С. Автоұнтасығыштың өнімділігіне
D. Силостар санына
Е. Дән массасына
$$$ 26
Диаметрі 6-7 м. Дөңгелек силостардың биіктігі 30 м болса, онда оған өлшемі қандай бөлек партияны орналастыруға болады?
А. 10-50 т
В. 100-200 т
С. 200-400 т
D. 700-800 т
Е. 500-600 т
$$$ 27
Силоста сақталатын дәннің биіктігі:
А. 120 м
В. 40 м
С. 135 м
D. 130 м
Е. 1000 м
$$$ 28
Астық кептіргіштің орнын мынаған байланысты анықтайды:
А. Жергілікті жағдайға, негізгі жабдықтың өнімділігіне және кептіру ұзақтығына
В. Элеватордың тәуліктік өнімділігіне
С. Силос корпусының сыйымдылығына
D. Астық тазалау жабдығының өнімділігіне
Е. Элеватордың орналасуына
$$$ 29
Сусымал материалда жүретін процесстерді сипаттайтын қасиеттерді көрсетіңдер.
А. Желдік
В. Энергетикалық
С. Атомдық
D. Күндік
Е. Теплофизикалық, электрофизикалық және аэродинамикалық
$$$ 30
Сусымал материалдардың фракциялық қасиеті:
А. Бөлшектердің қозғалғыштығы
В. Ыдыстың қатырғысына көлбеу қысымы
С. Жатық көлемде энергия беру
D. Беріктіктің эквивалентті модулы
Е. Өздігінен құлау бұрышы, сусымалы материалдың бір қабатының екінші қабатымен қозғалғанда қарсыласу коэффиценті
2-нұсқа
$$$ 31
Сусымалы материалдың гранулометриясы және грануломорфологиясы нені сипаттайды?
А. Атом энергиясының шамасын
В. Ауырлық күшін
С. Потенциалдық энергияның ең үлкен квантын
D. Қалықтау жылдамдығын
Е. Құлау күшін
$$$ 32
Сусымалы материалдардың меншікті салмағы нені сипаттайды?
А. Гравитациялық күштің шамасы
В. Қуыстық
С. Энергияның ең кіші шығыны
D. Төгілу шамасы
Е. Аудан шамасы
$$$ 33
Бөлік бетінің ауданы қай формуламен анықталады?
А.;
В. ;
С. ;
D. ;
Е. ,
$$$ 34
Тұрақты температурада газды фазаның өздік параметрлеріне:
А. Реакция жылдамдығының константасы
В. Активация энергиясы, реакция жылылығы
С. Газ беті
D. Тығыздық
Е. Газ тығыздығы
$$$ 35
Пуассон коэффиценті сусымалы материалдың қай қасиетіне критерий болып табылады?
А. Күштік
В. Структуралы- механикалық
С. Аэродинамикалық
D. Жылуфизикалық
Е. Электрофизикалық
$$$ 36
Сусымалы материалдың структура-механикалық қасиеті дегеніміз:
А. Күш жұмсау механизмімен анықталады
В. Оның бөлшектерінің бірігуі
С. Дән көлеміне тәуелділігі
D. Сусымалы материалдың бөлшектерінің орналасуы, тығыздығының оның салыстырмалы жылжуына тәуелділігі
Е. Ауаның салыстырмалы ылғалдылығы тәуелділігі
$$$ 37
Астықтың қандай ылғылдылығы критикалық болып табылады?
А. 12,0%
В. 14,0%
С. 15,8%
D. 18,6 %
Е. 20,0%
$$$ 38
Бір өлшеудің ұзақтығы қай формуламен есептеледі?
А. Қабылдау, тазалау, 1-27
В. Қабылдау, тазалау, кептіру, ішкі қозғалыс, тиеу және инвентаризация, 3-4
С. Тазалау, кептіру, сорттау, 1-30
D. Қабылдау, тазалау, кептіру, 1-80
Е. Қабылдау, жіберу, 1-90
$$$ 39
350 тсағ жұмыс ғимаратындағы норияның өнімділігі силос корпустағы силостардың орналасуы қандай?
А. Шахматты
В. Қатарлы
С. Силостар арасындағы қондырғылар
D. Квадратты
Е. Алты жақты
$$$ 40
Жинақтау графигінің қолданылуы:
А. Автотаразылардың орналасуы үшін
В. Тәулік, смена кезіндегі операциялардың реттерін жүргізуін жобалау
С. Технологиялық жабдықтардың қабаттарға орналасуы
D. Бір жылда дәнді сақтау
Е. Бір жылда дәнді жіберу
$$$ 41
Нория өнімділігі мынадай болғанда силостарды шахматты қолданады.
А. 100 тсағ
В. 175 тсағ
С. 350 тсағ
D. 50 тсағ
Е. 100 және 175 тсағ
$$$ 42
Силос корпустары көтерілу бұрышы дәннің қандай қасиетіне байланысты болады:
А. Қондырылған жылдамдық бойынша
В. Элеватордың жұмыс үйінің тереңдігінің биіктігі бойынша
С. Нория көтерілу жылдамдығы бойынша
D. Норияның паспорттық ұзындығы бойынша
Е. Силос астындағы транспортердың көтерілу биіктігіне байланысты
$$$ 43
Силостың жоғарғы бетіндегі қызу қай тереңдік аралығында болады?
А. 10-15 см
В. 300-400 см
С. 30-40 см
D. 400-500 см
Е. 70-150 см
$$$ 44
Су транспорттан астықты түсірудің механикалық тәсіліне:
А. Тұрақты қондырғы
В. Шынжырлы қондырғы
С. Трансмиссиялық қондырғы
D. Станционарлы жіберу және грейдверлі кран
Е. Көтергіш крандар
$$$ 45
Технологиялық кранның қарқындылығына қандай шарттар сәйкес келеді?
А. Түсу кезегінің рұқсатымен
В. Дайындау кәсіпорынның сағаттық графикке сәйкс егестіктердегі астықты жеткізу туралы алдын-ала сапасын бағалау
С. Лабораторияда сапаны анықтау
D. Дайындау элеваторына астықты өз уақытында өткізу
Е. Алдын- ала анықталған сапамен
$$$ 46
Астықты жинаудан кейін өңдеудің үш бөлімді жүйесінін жүргізу реттерінің орындалуы:
А. Комбайын-дайындау элеваторы- тұтынушы
В. Комбайын- автомобиль-аралық элеватор
С. Комбайын-ТОК-дайындау элеваторы
D. Комбайын-дайындау элеваторы
Е. Комбайын-ТОК-фондық элеватор
$$$ 47
ІІІ категорияға қандай астық қалдықтары жатады?
А. Құрамында 2-ден 10%-ке дейін дәні бар
В. Құрамында 1-ден 5%-ке дейін дәні бар
С. Құрамында 1-ден 3%-ке дейін дәні бар
D. Құрамында 1%-ке дейін
Е. Құрамында 2%-ке дейін
$$$ 48
Қазіргі жазық еденді типтік қоймалардың сыйымдылығы:
А. 33800 және 66000 т
В. 33100 және 52000 т
С. 22800 және 46000 т
D. 13900 және 62000 т
Е. 3200 және 5500 т
$$$ 49
Силоста шашыранды күйінде тұқымды қандай биіктікке дейін сақтауға болады:
А. 6 ге дейін
В. 12 м
С. 100 м
D. 200 м
Е. 150 м
$$$ 50
Дайындау уақытында уақытша технологиялық желілерді жасайды:
А. Қоймаларда
В. Арнайы асфальтталған жерлерде
С. механикаландырылған мұнараларда
D. Элеватордың жұмысшы үйінде
Е. СОБ-та, МОБ-тарда
$$$ 51
Қандай төменгі температурада зиянкестердің өлуі мүмкін?
А. 20C
В. 40C
С. 50C
D. 55C
Е. 12C
$$$ 52
Әртүрлі дақыл тұқымдарын шашыранды күйінде силоста сақтағанда оны биіктігі болуы керек:
А. 60 м
В. 50 м
С. 110 м
D. 12 м
Е. 120 м
$$$ 53
Дайындау кәсіпорындарында СОБ неге арналған?
А. Астықты орналастыру
В. Астықты қабылдау, тазалау, кептіру, өлшеу, қоймаларда сақтауға жіберу, автокөлік және темір жолға жіберу
С. Сутранспортына жіберу
D. Калибирлеу
Е. Гидротермиялық өңдеуге жіберу
$$$ 54
Күшті бидай сортының астығын қай сапаға байланысты бөлек орналастыруға тура келеді.
А. Күлділігі
В. Ылғалдылығы
С. Сортына қарай
D. Сағызы
Е. Ақуыз құрамы
$$$ 55
Зауыттың және цехтың желінің технологиялық желіден айырмашылығы
А. Өңдеу кезінде қызылшаны қолдау
В. Тұқымдық дақылдарды қолдану
С. Ылғалдылығы жоғары дәнді дақылдарды жүгерінің гибритті және сортты тұқымдарын өңдеуге қолдану
D. Өңдеу кезінде газды дәнді қолдану
Е. 120 м
$$$ 56
Оңтүстік аудандардағы дайындау мекемелерінде МОБ- СЭЧ конструкциясы не үшін керек?
А. Барлық дақылдың тұқымдық дәнімен жұмыс істеу үшін
В. Тұқымдық жүгерінің жұмысына
С. Фураждың бидай жұмысына
D. Майлы дақылдармен жұмысқа
Е. Тауарлы жүгері жұмысына
$$$ 57
Астық қалдығының ІІ категориясында дәннің қандай құрамы болады?
А. 2-10%
В. 21-25%
С. 10-30%
D. 41-53%
Е. 20-50%
$$$ 58
Сұлыны, жүгеріні, күріш дәнінде, тарыдағы ылғалдық сақтау кезінде мынадан аспау керек?
А. 25%
В. 24,5%
С. 14,0%
D. 23,5%
Е. 25,5%
$$$ 59
Зауыттарда жүгерінің үгітілген тұқымын уақытша сақтау үшін қайсыларын салады?
А. Жабық қоймалар
В. Кіші өлшемді силостар
С. Пунтты
D. 5 бункерлі типті қоймалар
Е. Қалдықтарды сақтауға арналған қоймалар
$$$ 60
Ұнды қапсыз сақтау үшін қолданатын силостар қай жерде қондырылады?
А. Құрама жем зауыттың ғимаратында
В. Өндірістік Корпустың және бөлек цехтардың ішінде
С. Астық үшін қоймалар мен қаптар
D. Астық сақтайтын қойма ішінде
Е. Дәнге арналған бос силостар ішінде
1-нұсқа
$$$ 1 В
$$$ 2 А
$$$ 3 А
$$$ 4 С
$$$ 5 D
$$$ 6В
$$$ 7 Е
$$$ 8 С
$$$ 9 Е
$$$ 10 D
$$$ 11 В
$$$ 12 В
$$$ 13 В
$$$ 14А
$$$ 15Е
$$$ 16А
$$$ 17А
$$$ 18 С
$$$ 19 А
$$$ 20 С
$$$ 21 С
$$$ 22 Е
$$$ 23 А
$$$ 24 А
$$$ 25 А
$$$ 26 D
$$$ 27 В
$$$ 28 А
$$$ 29 Е
$$$ 30 Е
2-нұсқа
$$$ 31 С
$$$ 32 А
$$$ 33 D
$$$ 34 D
$$$ 35 В
$$$ 36 D
$$$ 37 В
$$$ 38 А
$$$ 39 А
$$$ 40 В
$$$ 41 Е
$$$ 42 Е
$$$ 43 Е
$$$ 44 Е
$$$ 45 А
$$$ 46 А
$$$ 47 А
$$$ 48 Е
$$$ 49 В
$$$ 50 В
$$$ 51 С
$$$ 52 D
$$$ 53 А
$$$ 54 D
$$$ 55 С
$$$ 56 Е
$$$ 57 А
$$$ 58 С
$$$ 59 D
$$$ 60 В