Микроорганизмдер биотехнологиясы пәнінің
БЛ-309 Биология мамандығы студенттеріне арналған
1-ші аралық бақылау сұрақтары,
2015.2016 Оқу жылының 2-ші семестрі
1 Микроорганизмдер биотехнологиясы пәнінің даму кезеңдері, мақсат міндеттері. Биотехнология өндірістің бір саласы және пәнаралық ғылыми бағыты.
2 Биотехнология өндірісінің процесіне арналған шикізат.
3 Қоректік ортаны дайындау принциптері.
4 Микроорганизмдерді культивирлеу түрлері
5 Биотехнология өндірісінің процесіне арналған шикізат.
6 Биотехнологиядағы негізгі технологиялар.Типтік технологиялық сызба –нұсқа
7 Өндірістік ферментация. Өндірісті басқару,бақылау және оптимизациялау.
8 Микроорганизмдер селекциясы
9 Қоректік орталарға қойылатын талаптар. Классификациясы.
10 Микроорганизмдерді өсіру және сақтау әдістері
11 Микробиологиялық синтездің дайын өнімін бөліп алу сатысы
12 Биотехнологиялық өндірісте ауаны залалсыздандыру әдістері
13 Культуральді сұйықтықтан биомассаны бөліп алу және концентрлеу сатысы
14 Микроорганизмдерді таңдау, мутанттар алу
15 Өсімдік шікізатының гидролизатын алу
16 Азықтық ашытқыны алу технологиясы
17 Аэроб және анаэроб микроорганизмдерді өсіру.
18 Прокариоттардың морфологиясы. Өлшем бірлігі, мөлшері.
19 Микробтардың таза өсіндісін алу әдістері.
20 Актиномицеттердің морфологиясы және олардың практикалық маңызы.
21 Стерилизация және оның әдістері
22 Микробтардың фенотиптік өзгеруі (модификация, диссоциация).
23 Микроскоптық саңырауқұлақтар және олардың морфологиясы мен маңыздылығы
24 Бактериялардың генотиптік өзгергіштігі.Өздігінен пайда болған және. индукциялық мутация.
25 Бактериялардың тұрақсыз элементтері - спора, капсула және жіпшелеріне сипаттама.
26 Микроорганизмдерге физикалық факторлардың әсері.
27 Микроорганизмдердің классификациясы және таксономиясы. Түр, штамм, клон, өсінділерге сипаттама.
28 Микроорганизмдерге химиялық факторлардың әсері.Бактериостатикалық және бактерицидтік әсерге түсінік.
29 Микроорганизмдер генетикасының ерекшеліктері. Генетикалық код.
30 Микроорганизмдердің пайдалы және зиянды қасиеттері.
31 Микроорганизмдер, антибиотиктер және биологиялық активті заттарды түзушілер.
32 Бактериялардың рекомбинативті өзгергіштігі. Гендерді өзара алмастыруда трансформация, конъюгация, трансдукция әдістерін қолдану.
33 Микроорганизмдердің химиялық құрамы.
34 Бактериофагтар. Пішіні.Құрамы. Микроб клеткасына әсер ету механизмі. Бактериофагтарды практикада қолдану .
35 Микроорганизмдер ферменттері және олардың классификациясы.
36 Микроорганизмдердің тыныс алуы бойынша классификациясы.
37 Микроорганизмдердің қоректену типтері.
38 Микроорганизмдердің классификациясы неге негізделген токсономиялық белгілерге не жатады.
39 Бактериялардың морфологиялық формасы және олардың бір – бірінен айырмашылықтары
40 Бактерия жасушасының анатомиясы. Бактерияның тұрақты және тұрақсыз элементтеріне не жатады.
41 Цитоплазмалық мембрананың атқаратын қызметін атаңыз
42 Бактерия ядросының химиялық құрамы және функциясы
43 Бактерия клеткасының цитоплазмасының қай органоидында белок синтезделеді және энергетикалық процесс атқарылады?
44 Бактерия жіпшелері, түкшелері және олардың химиялық құрамы мен атқаратын қызметі. Бактерия қозғаласын анықтау
45 Бактерия клеткасы цитоплазмасында қандай қоспалар болуы мүмкін және олар қандай функция атқарады
46 Бактерия клеткасының қабырғасы қандай функция атқарады. Грам оң және теріс бактерияларда клетка қабырғасы бойынша қандай айырмашылықтар бар?
47 Саңырауқұлақтар сипаттамасы, ерекшеліктері
48 Түр, штамм, клон, таза өсінді (культура) деген терминдерді түсіндірініз
49 Мукор, Аспергилла және Penicillum саңырауқұлақтарының морфологиялық айырмашылықтары
50 Дрожжылар (ашытқы саңырауқұлақтар) морфологиялық ерекшеліктері қандай?