Зоогигиена және ветеринариялық санитария пәнінен 2 аралық бақылау сұрақтары
Мамандық - 5В080200 – Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
1.
Ауаның жоғарғы температурасының денеге әсері:
А)Жылу тарауды жоғарылатады
В)Жылу түзілуді төмендетеді
С) Жылу түзілуді арттырады
Д)Газ алмасуды арттырады
Е) Жылу тарауды төмендетеді
2.
Торайлы мегежіндерді ұстайтын қораның температурасы мынадан төмен болмауы керек?
А)10°С
В)12°С
С)16С
Д)18°С
Е)20°С
3.
Малдар үшін бір қалыпты жылу аймағы неге байланысты болады?
А)Жылу түзілуіне
В)Суару мөлшеріне
С)Азықтандыру мөлшеріне
Д)Температураға
Е)Ылғалдылыққа
4.
Капиллярлық қасиет мынадай құрылымды топырақта жоғары болады?
А)Структуралы
В)Торфты
С)Сазды
Д)Тастақ
Е)Минералды
5.
Мал мамандарының қораларды жобалап салудағы рөлі мынада:
А)Құрылыс жабдығын іріктеу
В)Жобаны жасау
С)Құрылысты жүргізу
Д)Құрылыс салуға орын таңдау
Е)Жобаны қарастыру
6.
Қой малының буаздығы неше күнге созылады?
А)90
В)110
С)150
Д)180
Е)200
7.
Күн құрамындағы ультракүлгін сәулесінің жер бетіне жететін мөлшері:
А)40
В)60
С)53
Д)5
Е)1
8.
Жарық сәулесі қандай әсер тигізеді?
$$$А)Тәбетін жоғарылатады
В)Тыныс алуды жылдамдатады
С)Өнімін жоғарылатады
Д)Газ алмасуды жоғарылатады
Е)Өнімін төмендетеді
9
Буаз мегежіндердің рационының қай процентінен құрама азықтың мөлшері аспау керек?
А)50
В)60
С)75
Д)90
Е)40
10.
Жоғары ылғалдылық төменгі температурада денеге қандай әсер етеді?
А)Ауа алмасуды жеделдетеді
В)Газ алмасуды жақсартады
С)Жылу тарауды арттырады
Д)Жылу түзілуді тежейді
Е)Жылу тарауды төмендетеді
11.
Қой қорада жарық коэффициенті қанша?
А)1:10
В)1:5
С)1:20
Д)1:15
Е)1:35
12.
Інгеннің буаздық уақыты қанша күнге созылады?
А)360
В)300
С)400
Д)450
Е)350
13.
Ультракүлгін сәулесінің В аймағын қандай шамның көмегімен алуға болады?
А)Бактерицидтік
В)Жылу шығарғыш
С)Люменценттік
Д)Кварцты – сынапты
Е)Вольфрамды
14.
Август психометрінің жұмыс істеу принципі неге негізделген?
А)Жылу түзілуге
В)Жылу сіңіруге
С)Судың булануына
Д)Бу сіңіруіне
Е)Судың түзілуіне
15.
Ультракүлгін сәулесінің С аймағы денеге қандай әсерін тигізеді?
А)Жылу түзілу жақсарады
В)Қан қысымы артады
С)Газ алмасуды жақсартады
Д)Тыныс алу жиілейді
Е)Микробтарды өлтіреді
16.
Хлорланған судағы қалдық хлордың рұқсат ететін шекті мөлшері?
А)0,1 мгл
В)0,5 мгл
С)0,8 мгл
Д)1 мгл
Е)1,2 мгл
17
Балапандардың алғашқы 1-10 күндік уақытында ауаның температурасы қанша болуы керек?
А)20-22°С
В)24-26°С
С)28-32°С
Д)32-35°С
Е)35-36°С
18.
Қоянды ұстау жүйесі қандай?
А)Қорада бос ұстау
В)Қорада торда ұстау
С)Аралас
Д)Қорада еденде ұстау
Е)Қорада байлап ұстау
19
Сапалы сүрлемнің құрамында қандай қышқыл көп болуы керек?
А)Май қышқылы
В)Сүт қышқылы
С)Сірке қышқылы
Д)Май және сірке қышқылы
Е)Май және тұз қышқылы
20
Көңді табиғи залалсыздандырудың тәсілі:
А)Шыбын ұрығын өсіру
В)Микробалдырларды өсіру
С)Оттегілі-оттегісіз шіріту
Д)Биологиялық тоғаннан өткізу
Е)Ауа жіберу
21
Құс қараңғыда қалай көреді?
А)Жақсы көреді
В)Қанағаттарлық көреді
С)Көрмейді
Д)Суды таппайды
Е)Қондырғыдан түспейді
22.
Ауыз судың жоғарғы шекті иіс мөлшері,балл:
А)5
В)10
С)2
Д)6
Е)8
23.
Жұмыртқалайтын тауықтарға арналған қораны жарықтандыру неше сағаттан кем болмауға тиіс?
А)6
В)10
С)15
Д)18
Е)20
24.
Мал қораларының 1м³ ауасындағы күкіртті сутегі газының шекті рұқсат етілетін мөлшері:
А)5 мг
В)10 мг
С)20 мг
Д)30 мг
Е)25 мг
25
Мал азық қызылщасын пысырып қайнатқан соң оның уландыру қасиеті қанша сағаттан соң пайда болады?
А)0,5
В)1
С)3
Д)5
Е)2
26
Ірі малды суаруға рұқсат етілетін судың температурасы:
А)5°С
В)10°С
С)12°С
Д)15°С
Е)20°С
27
Ауру қоздырғыш саңырауқұлақтарды өлтіретін дәрі пестицидтер қалай аталады?
А)Инсектицидті
В)Акарацидті
С)Фунгицидті
Д)Зооцидті
Е)Репеленттер
28
Қатаң азықты сақтау кезінде оның ылғалдылығы қанша пайыздан жоғары болмауға тиіс,%:
А)14%
В)17%
С)3-20%
Д)25%
Е)30%
29
Бордақы шошқаларды ұстау жүйелері:
А)Жайылым
В)Тұрғызып ұстау
С)Серуенсіз
Д)Серуенді
Е)Аралас
30
Ұнтақ азықтарды сақтау кезінде оның ылғалдылығы қанша пайыздан жоғары болмауға тиіс?
А)10%
В)12%
С)15%
Д)17%
Е)20%
31.
Ауыз суға рұқсат ететін колититрдің шекті мөлешері,мл;
А)50 мл
В)100 мл
С)200 мл
Д)300 мл
Е)500 мл
32.
Ірі қара малының әр басына шаққанда ауа шығаратын каналдың бетінің ауданы мынадай болады,см²:
А)50 см²
В)100 см²
С) 80 см²
Д) 250 см²
Е)500 см²
33
. Топырақты биологиялық тұрғыдан бағалауды қандай көрсеткіштер бойынша өткізеді?
А.химиялық көрсеткіштері бойынша
В.фтор және аммиак бар болуына қарап
С.кобальт және стронций мөлшері бойынша
Д.физикалық көрсеткіштері бойынша
Е.гельминтологиялық көрсеткіштері бойынша
34
. Сарқынды суларға қандай сулар жатады?
А.тоған суы
В.өзен суы
С.өнеркәсіптік кәсіпорындар суы
Д.дистелденген су.
Е.құдық суы.
35
Жоғары температура қай малдар үшін аса қауіпті?
А.жылу сүйгіш малдар
В.мал төлдері
С.сау малдар
Д.терлегіш малдар
Е.терлемейтін малдар
36
Универсал газ анализаторының ( УГ-2) жұмыс принципі ауаны не арқылы өткізуге негізделген?
А.қайнаған су
В.индикаторлық түтікше
С.боялған спирт
Д.құрғақ топырақ
Е.дымқыл топырақ
37
Ауаның иондануына анықтама беріңіз?
А.газдар молекуласы мен атомының ыдырау нәтижесінде ауада газ иондарының түзілуі
В.булану нәтижесінде ауада шық тамшаларының түзілуі
С.атмосферадағы ауа шандарының шектеулі мөлшері
Д.бір куб метр ауадағы граммен есептелген су буларының шектеулі саны
Е.жер бетіне келетін сәулелі энергия ағыны
38
Топырақтың капиллярлығы бұл топырақтың қандай қабілеті?
А.суды жоғарыдан төмен өткізу
В.суды төменнен жоғары өткізу
С.суды ұстап қалу
Д.ауаны ұстап қалу
Е.ауаны және суды жоғарыдан төмен өткізу
39
Ішетін суды зарарсыздандыру үшін қандай әдіс қолданады?
А.дегазациялау
В.дезодорациялац
С.қайнату
Д.сүзу
Е.коагуляциялау
40
Денеге су тамшысы мен дем түсіп туғызған ауру бұлай аталады:
A. Тамшы инфекциясы
B. Шаң-тозаң инефекциясы
C. Өсімдік инфекциясы
D. Су инфекциясы
E.Жел инфекциясы