Ветеринариялық микробиология және вирусология пәнінен 1-ші аралық бақылауға арналған сұрақтар
1.Бактериологиялық лабораторияда жұмыс істеу ережесі.Негізгі принциптері.
2.Иммерсиялық жүйемен жұмыс істеу тәртібі.
3.Микроорганизмдердің классификациясы неге негізделген токсономиялық белгілерге не жатады.
4.Бактериялардың морфологиялық формасы және олардың бір – бірінен айырмашылықтары
5.Бактерия жасушасының анатомиясы. Бактерияның тұрақты және тұрақсыз элементтеріне не жатады.
6. Капсуланың бактерия тіршілігіндегі рөлі қандай?Химиялық құрамын айтыныз?
7. Спораның бактерия тіршіілігіндегң рөлі, химиялық құрамы қандай? Бактериялардың спора мөлшері орналасуы бойынша қандай түрлерге бөлінеді.
8. Цитоплазмалық мембрананың атқаратын қызметін атаңыз?
9. Сферопласт, протопласт дегеніміз не? Қандай жағдайда пайда болады және олар өз тіршілігін сақтап қалады?
10.Бактерия ядросының химиялық құрамы және функциясы
11. Бактерия клеткасының цитоплазмасының қай органоидында белок синтезделеді және энергетикалық процесс атқарылады?
12.Бактерия жіпшелері, түкшелері және олардың химиялық құрамы мен атқаратын қызметі. Бактерия қозғаласын анықтау
13. Бактерия клеткасы цитоплазмасында қандай қоспалар болуы мүмкін және олар қандай функция атқарады
14. Бактерия клеткасының қабырғасы қандай функция атқарады. Грам оң және теріс бактерияларда клетка қабырғасы бойынша қандай айырмашылықтар бар?
15. Грам әдісімен бояудың механизмі неде?
16. Циль - Нильсенәдісімен бояудың механизмі
17.Саңырауқұлақтар сипаттамасы, ерекшеліктері
18. Микробиолог ғалымдардың еңбектері (Левенгук, Пастер, Кох, Ивановский т.б.)
19.Түр, штамм, клон, таза өсінді (культура) деген терминдерді түсіндірініз
20. Бактериялық препараттар дайындау техникасы, мақсаты
21. Мукор, Аспергилла және Penicillum саңырауқұлақтарының морфологиялық айырмашылықтары
22.Дрожжылар (ашытқы саңырауқұлақтар) морфологиялық ерекшеліктері қандай?
23.Мына терминдерге түсіндірме береңіз: мицелий, псевдомицелий, гифтер, спонрангиялар, конидиялар, споралар
24. Зең саңырауқұлақтары, дрожжылар қалай көбейеді.
25. Л- формала бактериялардың тұрақты және тұрақсыз түрлері немен сипатталады.
26. Риккетсиялар және хламидиялар туралы сипаттама беріңіз.
27. Жағынды (мазок) фиксациялау не мақсатта жүргізіледі және қандай әдістер бар.
28. Шар тәрізділерді атаңыз (латынша)
29. Таяқша тәрізділерді атаңыз (латынша)
30.Ирек формаларды сипаттаңыз (латынша)