Кәдімгі керамикалық кірпіштің өлшемі

Скачать

Құрылыстық керамика 2
2-ші аралық бақылау тестілері

$$$1
Шикіөнімді кептіру және күйдіру сатысының технологиясын жоғарылатуда, керамикалық тастар мен кірпішті қуысденелі етіп қалыптаудың нендей мақсаттары қарастырылған?
А) кептіруді жылдамдату, кернеуді төмендету, күйдіру кезінде қыздыруды жылдамдату;
В) тығыздығын және салмағын төмендету
С) агрессивті орталардағы ұзақ уақытқа жарамдылығын жоғарылату
D) аязға төзiмдiлiктi жоғарылату
$$$2
Аязға төзiмдiлiктері бойынша керамикалық кiрпiш және тастар келесi маркаларға жіктеледі:
А) F15, 25, 35, 50
В) F35, 75, 100, 150
С) F10, 15, 20, 35
D) F35, 50, 200, 300
$$$ 3 Беттік кiрпiш үшін мынандай аязға төзiмдiлік маркасы рұқсат етiлмейдi:
А) F15
В) F25
С) F35
D) F10
$$$4
Толық денелi керамика бұйымдарының орташа тығыздығы, кгм3:
А) 700-900
В) 1000-1800
С) 1500-1600
D ) 950-1050
$$$5 Қуыс керамика бұйымдарының орташа тығыздығы, кгм3:
А) 1000-1200
В) 700-1500
С) 500-700
D ) 600-700
$$$ 6
Құрылыс керамикасының өндiрiстерi үшiн шикiзат болып табылады :
А) карбонат жыныстары
В) сазды шикiзат
С) кварциттер
D) бокситтер
$$$ 7
Сазды шикiзаттың балқыта-пісірілуі - бұл:
А) саздардың жоғарғы температуралар әсерінен су сіңіргіштігі 5% болатын тас тәрізді черепокқа айналуы
В) саздардың ұзақ уақытқа дейін жоғарғы температураға шыдау қабілеттілігі
С) саздардың жоғарғы температуралар әсерінен шыны тәрізді денелерге айналу қабілеттілігі
D) саздың жоғарғы температураға қарсы тұру қабілеттілігі
$$$ 8
Сазды шикiзаттың отқа шыдамдылығы – бұл
А) саздардың жоғарғы температуралар әсерінен су сіңіргіштігі 5% болатын тас тәрізді черепокқа айналуы
В) саздардың ұзақ уақытқа дейін жоғарғы температураға шыдау қабілеттілігі
С) саздардың жоғарғы температуралар әсерінен шыны тәрізді денелерге айналу қабілеттілігі
D) саздың жоғарғы температураға қарсы тұру қабілеттілігі
$$$ 9
Керамикалық кірпіш өндірісінде құм қандай мақсатқа қолданылады?
А) ширатушы қоспалар
В) илемдендiрушi қоспалар
С) негiзгi сазды шикiзаттар
D) кеуектейтiн қоспалар
$$$ 10
Керамикалық кiрпiш өндiрiсінде ағаш үгiндiлерін қандай мақсатта қолданады?
А) ширатушы қоспалар
В) илемдендiрушi қоспалар
С) негiзгi сазды шикiзаттар
D) жанып кететiн қоспалар
$$$ 11
Керамикалық кiрпiш өндiрiсіне көмiрқышқыл барийін не үшін қолданады?
А) тұздауларды жоюға
В) массаны ылғалдандыруға
С) пісіре-балқуды жақсартуға
D) берiктiктi жоғарылатуға
$$$ 12
Марганец рудаларын керамикалық кiрпiш өндiрiстерінде не үшін қолданады?
А) тұздауларды жоюға
В) массаны ылғалдандыруға
С) пісіре-балқуды жақсартуға
D) бояуды –боялғыштықты күшейтуге
$$$ 13
Керамикалық кiрпiш өндiрiстерінде ұсақталған бор не үшін қолданылады?
А) тұздауларды жоюға
В) массаны ылғалдандыруға
С) пісіре – балқуды жақсартуға
D ақ сары түске дейiн черепокты тазартуға
$$$ 14
Керамикалық кiрпiш өндiрiсінде ЖЭС және көмiр байытудың қалдықтары, күлдер осы қасиеттері бойынша қолданылады:
А) ширатушы (отащающей) қоспалары
В) иілімділікті күшейту қоспалары
С) негiзгi сазды шикiзаттары
D) кеуектейтiн қосымшалары
$$$ 15
Иілімді әдіс бойынша қалыптауда қандай пресс қолданылады?
А) гидравликалық пресс
В) ленталық вакуум-пресс
С) пресс-қалып
D) механикалық пресс
$$$16
Кеуектенетін саздар қандай материалдарға шикізат болып табылады?
А) керамика кiрпiшiне
В) керамзитке
С) клинкер кiрпiшiне
D) керамикалық тақташаларға
$$$ 17
Каолинит – бұл:
A) сазды шикiзаттың құрама бөлiгi
B) саздан бұйым
C) жанып кететiн қосымша
D) зиянды қоспа
$$$ 18
Глинозем – бұл
A) сазды шикiзаттың құрама бөлiгi
B) саздан бұйым
C) жанып кететiн қосымша
D) зиянды қоспа
$$$ 19
Кремнезем – бұл
A) сазды шикiзаттың құрама бөлiгi
B) саздан бұйым
C) жанып кететiн қосымша
D) зиянды қоспа
$$$ 20
Саз, шихта сақтайтын жерде не үшін ұзақ жатулары керек?
A) шикiзат және үзiлiссiз жұмыспен қамтамасыз етуiне қор қажеттiлігі үшін
B) технологиялық қасиеттерінің жақсартылулары үшiн
C) жақсы ылғандандыру үшiн
D) отын шығынын үнемдеу үшiн
$$$ 21
Саз қоймаларының арналуы:
A) бұйымдар дайындауда шикiзат және үзiлiссiз жұмыспен қамтамасыз етуiне қор қажеттiлігі мақсатында
B) технологиялық қасиеттердің жақсартулары мақсатында
C) жақсы ылғандандыру мақсатында
D) отын шығынын үнемдеу мақсатында
$$$ 22
Шликерлі өндiру тәсiлi қолданылады:
A) қуыс керамика кiрпiшiн
B) толық денелi керамика кiрпiшiн
C) керамзитті
D) клинкерлі кiрпiш
$$$ 23
Глинеземның формуласы қайсы?
А) SIO2
B) Al2 O3
C) CaO
D) Fe2O3
$$$ 24
Кремнеземның формуласы қайсы?
А) SIO2
B) Al2 O3
C) CaO
D) Fe2O3
$$$ 25
Көркемқыш (майолика) – бұл
A) 20% көмiрқышқыл кальцидiң қосындысы бар әкке ұқсас оңай балқығыш саздардан жасалған қаптайтын плиталар ;
B) кварцтық құм және балқымалар қосылған, отқа төзімді саздардан жасалған қаптайтын плиталар;
C) диатомит қосылған қиын балқитын саздардан жасалған қаптайтын плиталар;
D) каолиннен, кварцтік құм және дала шпатынан жасалған қаптайтын плиталар;
$$$ 26
Фаянсалық плита – бұл:
A) 20% көмiрқышқыл кальцидiң қосындысы бар әкке ұқсас оңай балқығыш саздардан жасалған қаптайтын плиталар ;
B) кварцтық құм және балқымалар қосылған, отқа төзімді саздардан жасалған қаптайтын плиталар;
C) диатомит қосылған қиын балқитын саздардан жасалған қаптайтын плиталар;
D) каолиннен, кварцтік құм және дала шпатынан жасалған қаптайтын плиталар;
$$$ 27
Керамикалық шикiзаттың құрамындағы қай оксид черопокты қызыл түске бояйды?
А) SIO2
B) Al2 O3
C) CaO
D) Fe2O3
$$$ 28
Саздық шикiзаттың кебуге сезімділігін қандай құралдың көмегiмен анықтайды?
A) Вика құралы
B) Васильев құралы
C) стандарттық конус
D) Чижский приборы
$$$ 29
Саздық шикiзаттың иілімділігін қандай құралдың көмегiмен анықтайды?
A) Вика құралы
B) Васильев құралы
C) стандарттық конус
D) Чижский приборы
$$$ 30
Сазды шикiзаттың ауалық шөгуі – бұл:
A) кебу сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi;
B) күйдiру сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi;
C) кебу және күйдіру сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi
D) күйдiруден кейiн өлшемдердiң үлкеюi
$$$ 31
DСазды шикiзаттың оттық шөгуі - бұл:
A) кебу сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi;
B) күйдiру сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi;
C) кебу және күйдіру сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi
D) кебуден кейін өлшемдердiң үлкеюi
$$$ 32
Сазды шикiзаттың толық шөгуі – бұл:
A) кебу сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi;
B) күйдiру сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi;
C) кебу және күйдіру сатысының ықпалымен, қалыпталған үлгiлердiң сызықты өлшемдерiнiң өзгерiсi
D) күйдiруден кейiн өлшемдердiң үлкеюi
$$$ 33
Иілімділік өндiру тәсiлдерiне қарағанда шала құрғақ өндіру тәсілдерінің технологиялық сұлбаларының маңызды айырмашылығы неде?
A) кебу процессiнің жоқтығы
B) ұсақталу процессiнің жоқтығы
C) күйдiру процессінің жоқтығы
D ) қалыптау уақытының жоғарылығы
$$$ 34
Керамикалық кірпіш бұйымдарының бетiндегi тұзды оңуларының пайда болуына қай қоспалар әсер етеді?
A) карбонаттар
B) сульфаттар
C) кварциттер
D) пирит
$$$35
Сапа көрсеткiштері бойынша керамикалық кiрпiш және тастар қай талаптарға жауап беруi керек?
А) МСТ 530-96
В) МСТ 530-81
С) МСТ 530-2007
D) МСТ 530-85
$$$36
Саздардың түйiрөлшемдiк құрамдарын қай әдiсі бойынша анықтайды?
А) Б.И. Рутковский әдісі
В) Чижский әдісі
С) Охотина әдісі
D) Васильев әдісі
$$$37
Чижский әдісімен нені анықтайды?
А) саздардың кебуге сезгiштiгiн
В) саздардың түйiршіктік құрамын
С) саздың иілімділігін
D) шикiзаттың қалдық дымқылдығын
$$$38
Васильев құралы нені анықтайды?
А) саздардың кебуге сезгiштiгiн
В) саздардың түйiршіктік құрамын
С) саздың иілімділігін
D) шикiзаттың қалдық дымқылдығын
$$$39
Шикі кірпіштің кептiргiштен шыққаннан кейін негізгі қандай қасиеттерін анықтайды?
А) саздардың кебуге сезгiштiгiн
В) саздардың түйiршіктік құрамын
С) саздың иілімділігін
D) шикiзаттың қалдық дымқылдығын
$$$40
Қандай саздар ең үлкен иілімділікке ие болады?
А) каолинит саздары
В) монтмориллонит саздар
С) гидрослюдалы саздар
D) карбонатты саздар
$$$41
Қандай саздар ең кіші иілімділікке ие болады?
А) каолиниттік саздары
В) монтмориллониттік саздар
С) гидрослюдалық саздар
D) карбонаттық саздар
$$$42
Керамикалық массаны күйдірген кезде қандай температурада физикалық ылғалдылығын жоғалта бастайды?
А) 2000 С- 2500С
B) 3000С -4000С
C) 5000С -6000С
D) 6000С -7000С
$$$43
Керамикалық массаны күйдірген кезде қандай температурада каолиниттің бұзылуы және толық иілімділіктің жоғалуы басталады?
А) 2000 С- 2500С
B) 3000С -4000С
C) 5000С -6000С
D) 6000С -7000С
$$$44
Шикі кірпіштің қалдық ылғалдылығы :
А) 25%
B) 10%
C) 3%
D) 6-8%
$$$45
Саздық шикізаттың құрамындағы СаСО3 шектік ауытқу шамасы қандай мөлшерде болуы мүмкін ?
A) 1%
B) 2%
C) 2-2.5%
D) 3% max
$$$46
SiO2 дегеніміз не?
A) бейделит
B) гидрослюда
C) карбонат
D) кремнезем
$$$47
Сазға қай оксид иілімділік қасиет береді ?
А) SiO2
B) Al2O3
C) СаО
D) Ғе2О3
$$$48
Абсолютті ылғалдылықты аңықтайтын формула қайсы ?
А) С=m-∙100%
B) C=∙100%
C) R=PF
D) W=∙100%

$$$49
Шликерлік әдіспен өндіргенде максималды жоғары ылғалдылық қанша ?
А) 8-13%
B) 13-20%
C) 18-26%
D) 45-60%
$$$50
Иілімді әдіс бойынша қалыптауда керамикалық массаның ылғалдылығы қандай болады?
А) 8-13%
B) 13-20%
C) 18-24 %
D) 45-60%
$$$51
Кептіру қасиетін жақсарту үшін иілімді сазға не қосады ?
А) кварцты құм
B) пластификатор
C) шлак
D) зола-унос
$$$52
Кәдімгі керамикалық кірпіштің өлшемі ?
А) 265х100х55 и 250х110х75
B) 260х110х 60 и 255х100х50
C) 250х120х65 и 250х120х88
D) 250х120х65 и 255х115х66
$$$53
Керамикалық бұйым дегеніміз:
A) минералдық шикізатты алып, қалыптап және жоғары температурада күйдіру арқылы алынатын тас бұйымдар
B) сазды балқыту арқылы алынатын
C) бетон араласпасын қалыптау арқылы алынатын
D) шлакты нығыздау арқылы алынатын
$$$54
Құрылымдарына қарай керамикалық құрылыс материалдары екі негізгі топтарға бөлінеді: - олар
A) тығыз және кеуекті
B) қатты және жұмсақ
C) женіл және ауыр
D) толық және қуысты
$$$55
Қандай керамикалық бұйымдар тығыз құрылымды ?
A) еденге арналған плиткалар және жол кірпіштері
B) барлық бұйымдар
C) қабырғалы және шатырлы
D) панелдер
$$$56
Бентонит дегеніміз не?
A) жоғары дисперсті саз
B) төмен дисперсті саз
C) орташа дисперсті саз
D) дөрекі дисперсті саз
$$$57
Керамикалық бұйымдарды не үшін глазурь не ангобпен сырлайды:
A) декоративтік және қорғау қасиеттерін жоғарылату үшін
B) тығыздығын жоғарылату үшін
C) кеуектілігін жоғарылату үшін
D) кірпіштің ақауларын түзету үшін
$$$58
Клинкерлі (жолдық) кірпішті саздың қай түрінен дайындайды?
А) жеңіл балқитын саздан
В) ауыр балқитын саздан
С) жанғыш саздан
D) саздақтардан
$$$59
Фарфорды неден дайындайды?
А) жеңіл балқитын саздан, кварцты құмнан
В) ауыр балқитын саздан, дала шпатынан
С) жанғыш саздан, дала шпаты, кварцтан
D) саздақтан, кварцтан
$$$60
Керамикалық бұйымдар қандай топқа жатады?
А) шикізатты материалдар
В) табиғи тасты материалдар
С) минералдар
D) жасанды тасты материалдар
$$$61
Кірпіштің аязға төзімділігі немен өлшенеді?
А) пайызбен
В) циклмен
С) децибелмен
D) МПа
$$$62
Өндіріс құрылыс керамикасын мынандай түрде шығарады:
А) кірпіш, тасты қабырға
В) жабынды плита
С) cанитарлы- техникалық бұйым
D ) іргетас блоктар
Е) іргетас ұстындар
$$$63
Керамикалық құрылыс материалдары балқыта пісіру дәрежесіне байланысты былай бөлінеді:
А) тығыз және кеуекті
Б) иілімді және ширатушы
С) отқа төзімді және қиын балқитын
D) жұқа дисперсті және ірі дисперсті
Е) күйдірілген және күйдірілмеген
$$$64
Күйдіру арқылы қойылатын, бұйымға сыртқы әсерлерге қарсы тұраалатын , су өткізбеушілік және жоғары сәндік қасиеттер беретін шыны тәрізді қаптауды не деп атайды ?
А) ангоб
В) глазурь
С) торкрет
D) бояу
Е)шыны
$$$65
Саздың құрамына негізгі қандай минералдар кіреді ?
А) кремнезем, глинозем
В) калий және натрий оксиді
С) сілті және натрий оксиді
D) кремнезем және азот оксиді
Е) мыс және темір оксиді
$$$66
Керамикалық материал үшін иілімді шикізат болып табылатын не?
А) каолин және саз
В) шамот және кварцтық құм
С) перлит және шлак
D) кварцтық құм және күл
Е) шлам және ағаш үгіндісі
$$$67
Керамикалық материалдар үшін ширатушы шикізат- ол:
А) шамот, кварцтық құм, шлак, шыны сынықтары
В) перлит, каолин, саз, опилка
С ) дегидратталған саз, шлам, ұсақталған көмір
D) жасанды шыны, перлит
Е) нефелинді концентрат, құм
$$$68
Керамикалық материалдар үшін балқыма шикізаты болып табылады:
А) перлит, нефелинді концентат, шлак, жасанды шыны
В) каолин және саз
С) шамот, кварцты құм, шлак
D) саз, ағаш үгіндісі , ұсақталған көмір
Е) күл, шлам, шыны сынықтары
$$$69
Керамикалық материалдар үшін технологиялық қоспалар:
А) дегидратталған саз, ағаш үгіндісі, ұсақталған көмір, күл, шлам
В) каолин және саз
С) шамот, кварцтық құм
D) нефелинді концетрат, шлак және жасанды шыны
Е) перлит, шлак, бұйым шыны сынықтары
$$$70
Иілімділік бұл :
А) Сумен араластырылған саз илеменің сырттан түсетін механикалық күштің әсерінен тұтастығын бұзбайтын (бөлінбей, жарылмай) және кептіргенде де , күйдіргенде де қабылданған пішінін сақтайтын қабілетін айтады
В) Құрғақ күйінде сырттан түсетін механикалық күштің әсерінен тұтастығын бұзбайтын (бөлінбей, жарылмай) және кептіргенде де, күйдіргенде де қабылданған пішінін сақтайтын қабілетін айтады
C) Саз илеменің сырттан түсетін механикалық күштің әсерімен тұтастығын бұзатын ( бөлінетін, жарылатын) қабылдаған пішінін сақтамайтын қабілетін айтады
D) Саз илеменің сырттан түсетін механикалық күштің әсерімен тұтастығын бұзбай және кептіру, күйдіруден кейін пішінін сақтамайтын қабілетін айтады
Е) престеуден кейін, беріктік және отқа төзімділігінің артуы
$$$71
Каолиндер пайда болған:
А) далашпатынан және басқа да алюмосиликаттардан, темірдің тазаланған окистарынан
В) ферриттерден, доломиттерден
С) шамоттардан, жанғыш қалдықтардан
D) жанғыш қалдықтардан, құрамында темірі бар минералдардан
E) дала шпаттары және басқа алюмосиликаттардан, темірдің аралас окистарымен
$$$72
Саздар – деп құрамы өте майда түйіршікті, сумен араластырып илегенде: ,
А) созымталды илеме, күйдіру сатысынан кейін кеуекті тасқа айналуын айтады
В) кристалдық құрамын және күйдіру сатысынан кейін қасиетін жоймауын айтады
С) Қатты дене, күйдіру сатысынан кейін өз қасиетін сақтауын айтады
D) созымталды илеме, кептіру және күйдіру сатысынан кейін суға тұрақты, берік тас сияқты денені айтады
E) илеме, кептіру сатысынан кейін ұнтаққа айналуын айтады
$$$73
Саздар иілімділік санына байланысты былай бөлінеді:
А) жоғары иілімді П25; орташа иілімді П=15-25;
аз иілімді П=7-15, өте аз иілімді П7, иілімді емес
В) жоғары иілімді П30; орташа иілімді П=0-25;
өте аз илімді , П—10-18, аз иілімді П10, иілімді емес
С) жоғары иілімді П35; орташа иілімді П=5-30;
өте аз иілімді П=15-25, аз илімді П12,
D) жоғары иілімді П40; орташа иілімді П=0-35;
өте аз илімді П=22-30, аз илімді П5, иілімді емес
$$$74
Қиын балқитын саздың отқа төзімділік температурасы:
А) 1580 С жоғары
В) 1580 С төмен
С) 1350-1580 С
D) 1350 С төмен
Е) 1350 С жоғары
$$$75
Отқа төзімді саздың балқу температурасы :
А) 1580 С жоғары
В) 1580 С төмен
С) 1350-1580С
D) 350 С төмен
Е) 1350С жоғары
$$$76
Жеңілбалқитын саздың отқа төзімділік температурасы:
А) 1580 С жоғары
В )1580 С төмен
С) 1350-1580 С
D) 1350 С төмен
Е) 1350С жоғары
$$$77
Саздың су қажеттілігі мен ауалық шөгуі көп болған сайын, соғұрлым оның қандай қасиеті жоғары болады?
А) байланыстылығы
В) иілімділігі
С) құмдануы
D) кеуектілігі
Е) тығыздығы
$$$78
Саз иілгіштігі бойынша былай жіктеледі:
А) жоғары иілімді, орта иілімді, аз иілімді
В) қатты,құйылмалы, құрғақ
С) құрғақ, иілімді, қатты
D) жоғары иілімді, құрғақ, қатты
Е) құйылмалы, құрғақ, қатты
$$$79
Саздың абсолюттік ылғалдылықтары арасындағы айырмашылығын,соған сәйкес илеу шегі мен төменгі шектік ағуын анықтайды:
А) иілімділік санымен
В) су қажеттілігімен
С) қаттылығымен
D) ілінісуімен
Е)байланысу қабілетімен
$$$80
Статикалық жүк түсірген кезде қалыптау массасының көтеріп тұруы, қозғалту күшінің шектік шамасын қалай атайды?
А) иілу беріктігі
В) сызатқа төзімді
С) байланыстылығы
D) байланысу қабілеттілігі
Е) тығыздығы
$$$81
Саздың гранулометриялық құрамы:
А) құмдық фракция-5,0-0,14мм, шаңтәрізді фракция 0,14-0,005мм;сазды фракция0.005
В) құмдық фракция-5,0-0,14мм, шаңтәрізді фракция 0,5-0,1мм;сазды фракция0,1
С) құмдық фракция-5,0-0,14мм, шаңтәрізді фракция 0,14-0,005мм;сазды фракция0,1
D) құмдық фракция-5,0-1,25мм, шаңтәрізді фракция 0,14-0,005мм;сазды фракция0,005
Е) құмдық фракция-5,0-0,14мм, шаңтәрізді фракция 0,5-0,1мм;сазды фракция0,005
$$$82
Саздың механикалық қасиетіне мыналар жатады:
А) созылуы, байланысы, байланысу қабілеті
В) ылғал өткізушілік, пісіре балқуы , кеуектілік
С) отқа төзімді, байланыстылығы, ауада шөгу
D) байланысу қабілеті, иілімділік, оттық шөгу
Е) сызатқа төзімді, шөгу, сырғанау
$$$83
Саздың кептіру қасиетіне не жатады?
А) ауалық шөгу, кебу сезімталдығы, ылғал өткізу
В) созылуы, байланысуы, байланысу қабілеті
С) байланыстылығы, ылғал өткізушілік, отқа төзімділік
D)созылу, ауалық шөгу
Е) байланыстылық, кептіруге сезімталдық
$$$84
Саздың термиялық қасиетіне қайсысы жатады?
А) оттық шөгуі , жылуөткізгіштігі
В) созылу, оттық шөгуі
С) ауалық шөгуі , тығыздығы
D) ылғал қажеттілік, отқа төзімді
Е) отқа төзімділік, оттық шөгу, балқыта-пісіру
$$$85
Үзілуге дейінгі саздың салыстырмалы ұзаруының шегі қалай аталады ?
А) созылу шегі
В) байланыстылығы
С) иілімділігі
D) қаттылығы
Е) кептіруге сезімталдығы
$$$86
Саз бөліктерінің ілінісу күш (адгезия) көмегімен, кептірілген саздық илеме өз қалпын сақтайды.Саз бөліктерін бөлу үшін кетірілетін күштік дәреженің сипатталуы:
А) байланысу қабілеттілігі
В) жабысқақтық қабілеті
С) иілімділк қабілеті
D) қаттылық қабілеті
Е) ылғал өткізгіштік қабілеті
$$$87
Иілімді материалдардың массалық қалыптау қасиетін сақтауы және кептіргеннен кейін бұйымға беріктік беретін қасиеті:
А) ілінісу қасиеті
В) байланыстырғыш(жабысқақ) қасиеті
С) тығыздық қасиеті
D) иілімділік қасиеті
Е) қаттылық қасиеті
$$$88
Кебу үрдісіне байланысты жаңақалыпталынған үлгілердің сызықтық өлшемдерінің өзгеруі дегеніміз:
А) қысу
В) ауалық шөгу
С) кебу
D) сызатқа қарсы тұру
Е) кеуектілік
$$$89
Саздық илеменің ішкі ылғалдылығының тез өзгерісі немен сипатталады:
А) ылғал өткізгіштігімен
В) майдалану коэффициентімен
С) сызатқа қарсы тұруымен
D) кеуектілігімен
Е) тығыздығымен
$$$90
Керамикалық материалдар мен бұйымдардың жоғары температураға балқымай қарсы тұру қасиеті - ол:
А) өртке төзімділік
В) өртке қарсылық
С) беріктілік
D) оттық шөгу
Е) қаттылық
$$$91
Ауалық кепкен үлгілердің күйдіру кезінде физикалық және химиялық әсерлерге байланысты, сызықтық өлшемдерінің өзгеруі ол:
А) ауалық шөгу
В) оттық шөгу
С) ылғал өткізгіштік
D) отқа төзімділік
Е) каттылык
$$$92
Сазды күйдіргендегі шөгу,тығыздалу,беріктену процесстер жиынтығы калай аталады?
А) балқыта-пісіру
В) оттық шөгу
С) черептің пайда болуы
D) отқа төзімділік
Е) кұрылым қалыптасуы
$$$ 93
Керамикалық массаға қосымша ширатушы(отощающие)материалдар не мақсатта енгізіледі?
А) кептіру және күйдіру процессінде шөгудің төмендеуі үшін
В) күйдіру процессі жылдамдығының ұлғаюы үшін
С) күйдіру температурасының төмендеуі үшін
D) саздың ылғал өткізгіштігінің төмендеуі үшін
Е) керамикалық бұйымның саздық байланыстырғышының ұлаюы үшін
$$$94
Керамикалық бұйымдардың өндірісінде жанғыш қоспаларға жататындар:
А) ағаш қалдықтары,ТЭС күлдері,көмір
В) ағаш,спирт өндірісіндегі қалдықтар,шамот
С) жанған сланцы,кварцты құм
D) кварциттер,дала шпаты
Е) кварц,трепел,диатомиттер
$$$95
Қабырғалы бұйымдар дайындаудағы шихтаға қосатын лигин ролі:
А) бұйымдардың кептіру қасиетін жоғарылату
В) саздың иілімділігін жоғарылату
С) саздың пісуіне әкелу
D) бұйымның аязға төзімділігін жоғарылату
Е) бұйымның беріктілігін жоғарылату
$$$96
Шихтаға балқыма қосқанда
А) балқыта-пісіру температурасының төмендеуі,отқа төзімділік
В) черепок тығыздығы жоғарылайды,бұйымның оттық шөгуі
С) бұзылуға беріктігі жоғарылайды
D) шихтаның иілімділігі төмендейді
Е) бұйымның аязға төзімділігі төмендейді
$$$97
Керамикалық қабырға материалдарын дайындау кезінде шихтаға қосылатын пластифицирлік қоспаларды неден дайындайды?
А) бетониттер, сабын қайнату қалдықтары, май өңдеу өндірістерінен
В) көмір өндірісіндегі қалдықтар, ЖЭС күлдерден
С)ЖЭС күлдер,көмір,каолиндерден
D) күйдірілген саздар,каолиндерден
Е) спирт өндірісінің қалдықтарынан
$$$98
Сазды қай әдіспен алады?
А) ашық
В) жабық
С) жерастылық
D) тарту
Е) камералық
$$$99
Сазды шикізатпен үздіксіз қамтамасыз ету үшін кәсіпорын алаңында тұрғызатын –ол :
А) шикізат дайындау цехы
В) сазсақтағыш
С) траншеи
D) жабық қойма
Е) бункер типті қоймасы
$$$100
Саздық массаны ауа-райының климаттық өзгеріс факторлары және уақыт өзгеріс факторларына байланысты қасиетін өзгерту ол:
А) сазды табиғи өңдеу арқылы
В) езгілеу арқылы
С) қатыру арқылы
D) сазды жасанды өңдеу арқылы
Е) сақтау арқылы

Құрылыстық керамика2 пәнінен №2 аралық бақылауға арналған сұрақтар

1. Құрылыстық жабын материалдары ретінде қолданатын құрылыс өндірісінің технологиялық негізі.
2. Санитарлық керамикалық бұйымдарды дайындауда техникалық бакылау жүргізудің негізгі мақсаты.
3. Беттік құрылыстық керамикалық кірпіштердің жалпы қасиеттері және оларға қойылатын талаптар.
4. Керамикалық кірпіш өндіру тәсілдері мен оларға қолданатын шикізаттық материалдар.

ӘДЕБИЕТТЕР

Негізгі әдебиет
1 Бисенов Қ,А. Құрылыс материалдары мен бұйымдары: Оқу құралы. – Алматы: ИздатМаркет, 2007.-224 бет.
2 Б.С.Сатеков. Табиғи және жасанды құрылыс материалдары мен бұйымдары. М.Х.Дулати атындағы Тарази мемлекеттік университеті. 2 том 267-295 б.
3 Хамзин С.Қ. Құрылыс материалдары (зертханалық-практикалық жұмыстар): Оқу құралы.-Астана: Фолиант,2007.-140б
4 Қаныбеков Ж.К. Керамикалық құрылыс материалдар технологиясы. Оқу құралы, Шымкент, 2004
5 Сайбулатов С.С. Полусухое прессование керамического кирпича на основе суглинка. Алматы, КазГАСА, 2000.
6 Үдербаев С.Н Құрылыс материалдары мен бұйымдары. Алматы: 2006, 169 б.
Қосымша әдебиет
1 Золотарский А.З., Шейнман А.Ш. Производство керамического кирпича. М.:Высшая школа, 1989
2 Наназишвили И.Х. Строительные материалы, изделия и конструкций. Справочник. –М.:Высшая школа, 2004


Скачать


zharar.kz