Зертханалық сабақ

Скачать


ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ ШАКАРИМА ГОРОДА СЕМЕЙ
3 деңгейлі СМЖ құжаты
Документ СМК 3 уровня

20.04..06. № 1 басылым
Ред. № от 20.04.06.

Ф 042-13.1.24-2006
Күнтізбелік жоспар
Календарный план

БЕКІТЕМІН:
УТВЕРЖДАЮ

Кафедра меңгерушісі________________
Зав.кафедрой
_____________________2015 ж. г.

КҮНТІЗБЕЛІК ЖОСПАР
КАЛЕНДАРНЫЙ ПЛАН

Ветеринариялық микробиология және вирусология -1 пәнінің оқу сабақтары
Учебных занятий по дисциплине __________________________________________________
топ (лекпоток ВС-303 4 семестр ___________ 20142015 оку жылы
группа(лекпоток) _____на ________ семестр 200____ 200___ учебного года
Сағат саны – 45 (3 кредит ) Количество часов Студенттердің есеп беруі емтихан Отчетность студентов

Айы күні
Дата
Сабақтың түрлері мен тақырыптары
Виды и темы занятий
Сағат саны
Кол-во часов
Жұмыс түрлері
Виды работ
1
2
3
4

Модуль 1 микроорганизмдердің құрылысы және морфологиясы

1
19-25.01.15
1.Микробиологияның тарихы, дамуы,
маңызы
1
Дәріс
2.
26-01.02.15
2.Микроорганизмдердің морфологиясы мен жіктелуі
1

Дәріс

Модуль 2 Микроорганизмдер физиологиясы

3
02-08.02.15
3.Микроорганизмдер физиологиясы
1
Дәріс
4.
09-15.02.15
4.Микроорганизмдер физиологиясы
1
Дәріс
5
16-22.02.15
5.Микроорганизмдер генетикасы
1
Дәріс

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

6
23-01.03.15
6.Инфекция туралы ілім
1
Дәріс
7
02-08.03.15
7.Иммунитет туралы ілім
1
Дәріс
8
09-15.03.15
Індет және иммунитет тәжірибелік оқудың маңызы
1
Дәріс

Модуль 4 жеке микробиология

9
16-22.03.15
Инфекциялық ауруларды балау әдістері. Патогенді коккалар
1
Дәріс
10
23-29.03.15
Бруцеллалар
1
Дәріс
11
30-05.04.15
Энтеробактериялар.Эшерихиялар туыстарына жалпы сипаттама
1
Дәріс
12
06-12.04.15
Топалаң қоздырғышы (сібір жарасы)
1
Дәріс
13
13-19.04.15
Патогенді анаэробтар
1
Дәріс
14
20-26.04.15
Микобактериялар.Туберкулездің қоздырғыштарына жалпы сипаттама
1
Дәріс
15
27-03.05.15
Дерматомикоздар. Микотоксикоздар.
1
Дәріс

Барлығы
15 сағ

Зертханалық сабақтар

Модуль 1 Микроорганизмдердің құрылысы мен морфологиясы

1
19-25.01.15
1Микробиологиялық зертхананың жұмысы. Мақсаты. Микроскоптың иммерсиялық жүйесімен жұмыс істеу.
1
Зертханалық сабақ
19-25.01.15
2. Бояулар, ерітінділер. Бактериялардан препараттар жасау әдістері. Жай ( қарапайым ) бояу әдісі.
1
Зертханалық сабақ
2.
26-01.02.15
3. Бояудың күрделі әдістері: Грам және Циль- Нильсен әдісімен бояу, боялу механизмдері.
1
Зертханалық сабақ
26-01.02.15
4. Бактериялардың спорасын және капсуласын анықтау
1
Зертханалық сабақ
3
02-08.02.15
5. Микроскопиялық саңырауқұлақтардың, актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың морфологиясы.
1
Зертханалық сабақ

Модуль 2
Микроорганизмдердің физиологиясы

02-08.02.15
6. Стерилизациялау әдістері.Қоректік орталар, компоненттері, олардың жіктелуі
1
Зертханалық сабақ
4.
09-15.02.15
7. Микробтардың таза өсіндісін алу әдістері. Аэроб және анаэроб микроорганизмдерді өсіру.
1
Зертханалық сабақ
09-15.02.15
8. Микроорганизмдердің өсінділік қасиеттері
1
Зертханалық сабақ
5
16-22.02.15
9. Микроорганизмдердің ферментативті қасиеттері.Микробтың түрін анықтау
1
Зертханалық сабақ
16-22.02.15
10. Антибиотиктер мен бактериофагтар, алу жолдары, жіктелуі.
1
Зертханалық сабақ
6
23-01.03.15
11.Микроорганизмдердің молекулярлы-гендік біркелкілігін анықтау әдістері (ПЦР)
1
Зертханалық сабақ
23-01.03.15
12. Судың, ауаның және топырақтың микрофлорасы.
1
Зертханалық сабақ
7
02-08.03.15
13. Бактериологияда зертханалық жануарларды пайдалану
1
Зертханалық сабақ
02-08.03.15
14. Межелік бақылау-1
1

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

8
09-15.03.15
15. Агглютинация реакциясы (АР) Преципитация реакциясы (ПР)
1
Зертханалық сабақ
09-15.03.15
16. Комплементті байланыстыру реакциясы(КБР)
1
Зертханалық сабақ
9
16-22.03.15
17. Иммунофлуоресценттік реакциясы ИФР, имммуноферменттік анализ реакциясы ИФА
1
Зертханалық сабақ

Модуль 4 Жеке микробиология

16-22.03.15
18. Бактериалды індеттердің балау схемасы
1
Зертханалық сабақ
10
23-29.03.15
19. Патогенді коккалар
1
Зертханалық сабақ
23-29.03.15
20. Бруцеллезді балау әдістері
1
Зертханалық сабақ
11
30-05.04.15
21. Колибактериоз қоздырушысы
1
Зертханалық сабақ
30-05.04.15
22. Сальмонеллез қоздырушылары
1
Зертханалық сабақ
12
06-12.04.15
23. Шошқа тільмесі қоздырушысы. Листериялар
1
Зертханалық сабақ
06-12.04.15
24. Пастереллалар. Антропозооноз обасының қоздырушысы.
1
Зертханалық сабақ
13
13-19.04.15
25. Топалаңды (сібір жарасы) балау әдістері
1
Зертханалық сабақ

13-19.04.15
26. Патогенді анаэробтар. Қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.
1
Зертханалық сабақ
14
20-26.04.15
27. Патогенді микобактериялар. Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары.
1
Зертханалық сабақ
20-26.04.15
28. Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары.
1
Зертханалық сабақ
15
27-03.05.15
29. Микоз және микотоксикоз қоздырушылары..
1
Зертханалық сабақ
27-03.05.15
30. Межелік бақылау-2
1

Барлығы
30 сағ

Білімалушылардың өздік жұмыстары (БӨЖ)
3
02-08.02.15
Микробиология және вирусологияның даму кезеңдері. Л.Пастер, Р.Кох, И.Мечников, Д.Ивановский, Л.Ценковский т.б. ғалымдардың еңбектерінің маңыздылығы
5
16-22.02.15
Төменгі сатыдағы саңырауқұлақтар (хитридиомицеттер, оомицеттер, зигомицеттер), жоғарғы сатыдағы саңырауқұлақтар (аскомицеттер, дейтеромицеттер, базидиомицеттер) морфологиялық ерекшеліктері.
6
23-01.03.15
Бактерия үшін көміртегі, азот, сутегі, микроэлементтер және витаминдер қоры. Бактерияның метаболизмінен пайда болған биологиялық белсенді заттар. Аэробтық және анаэробтық тотығу схемасы.
10
23-29.03.15
Судағы ауру тудырғыш микробтар. Суды санитарлық бактериологиялық зерттеу әдістері.Суды залалсыздандырудың физикалық, химиялық әдістері. Су сапасын микробиологиялық бағалау
13
13-19.04.15
Микроорганизмдердің өзара қарым-қатынастары. Симбиоз, метабиоз, сателлизм, синергизм, антогонизм, вирогения, мутуализм, паразитизм және комменсализм
14
20-26.04.15
Инфекциялық аурулардың иммундық жолмен алдын алу және иммундық емдеу. Вакциналар, иммунды қан сарысулары, аллергендер, диагностикумдар.

Күнтізбелік жоспарды жасаған: _________________________________________________
Составил календарный план:
_____________________________________________________________________________
Қызметі аты-жөні, тегі
должность фамилия
______________________________2015 ж.

Ветеринариялық микробиология және вирусология - 1 пәнінің зертханалық сабақтары 2014-2015 оқу жылы, 2-ші семестр

Апта және дата
Зертханалық сабақтардың тақырыптары
БОӨЖ
Әдебиеттер
1
2
3
4

Модуль 1 Микроорганизмдердің құрылысы мен морфологиясы


1
19-25.01.15
1.Микробиологиялық зертхананың жұмысы. Мақсаты. Микроскоптың иммерсиялық жүйесімен жұмыс істеу.
Биологиялық микроскоптың құрылысы. Иммерсиялық жүйенің ерекшеліктері. Суретінт салу
4. 3-9

19-25.01.15
2. Бояулар, ерітінділер. Бактериялардан препараттар жасау әдістері. Жай ( қарапайым ) бояу әдісі.
Бактериологиялық препараттарды дайындау және оларды бояу әдістерін меңгеру.Суретін салу1
4.10-15
2.
26-01.02.15
3. Бояудың күрделі әдістері: Грам және Циль- Нильсен әдісімен бояу, боялу механизмдері.
4.10-11555,2.21-28
4.15-20
1.34-40,55
26-01.02.15
4. Бактериялардың спорасын және капсуласын анықтау
Спораны Вирц әдісімен бояу, капсуланының дайын препаратын қарау, кескіндерін дәптерге салу 1
4. 17-20
3
02-08.02.15
5.Микроскопиялық саңырауқұлақтардың, актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың морфологиясы.
Саңырауқұлақтардың актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың дайын препараттарын қарап кескінін дәптерге салу
4.23-27
1.47-55

Модуль 2
Микроорганизмдердің физиологиясы

02-08.02.15
6. Стерилизациялау әдістері.Қоректік орталар, компоненттері, олардың жіктелуі
Дезинфекция, Пастеризация, Асептика, Антисептика ұғымдарына түсінік
4 27-33
2.6-14
1.56-60
4.
09-15.02.15
7. Микробтардың таза өсіндісін алу әдістері. Аэроб және анаэроб микроорганизмдерді өсіру.
Бактериялардың таза өсіндісін алу. Аэроб және анаэробтарды өсіру1
4.33-43
1.60-65
09-15.02.15
8. Микроорганизмдердің өсінділік қасиеттері
Ет пептонды сорпа, Ет пептонды агарда миробтардың өсу белгілерін анықтау
4.38-43
5
16-22.02.15
9. Микроорганизмдердің ферментативті қасиеттері.Микробтың түрін анықтау
Микробтардың протеолитикалық, сахаролитикалық қасиеттерін анықтау. Шұбарқатарға егу, Индол, күкіртті сутек түзуін анықтау
2.17-23
1.65-70

16-22.02.15
10. Антибиотиктер мен бактериофагтар, алу жолдары, жіктелуі.
Микробтардың антибиотиктерге сезімталдығын анықтау әдістерін қарастыру
2. 32-36
1.134
6
23-01.03.15
11.Микроорганизмдердің молекулярлы-гендік біркелкілігін анықтау әдістері (ПЦР)
Полимеразды тізбекті реакцияны практикада қолдану
1.223-227
23-01.03.15
12. Судың, ауаның және топырақтың микрофлорасы.
Қоршаған орта объектілерінен сынама алып ондағы микробтардың жалпы санын, коли-титр, коли-индекін анықтау
4.46-50
1.91-98
7
02-08.03.15
13. Бактериологияда зертханалық жануарларды пайдалану
Зертханалық жануарлармен танысу, оларды егу әдістері және өлекселерін сойып одан патматериал алу.
4.43-46
2.27-36
02-08.03.15
14. Межелік бақылау-1
1-6 апталарда өткен тақырыптар бойынша ауызша-практикалық-микроскопиялық бақылау

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

8
09-15.03.15
15. Агглютинация реакциясы (АР) Преципитация реакциясы (ПР)
Агглютинация, Преципитация реакцияларының компоненттерімен танысып оларды қою әдістерін үйрену
2.23-27, 41-42

09-15.03.15
16. Комплементті байланыстыру реакциясы(КБР)
Коплементті байланыстыру реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227
9
16-22.03.15
17. Иммунофлуоресценттік реакциясы ИФР, имммуноферменттік анализ реакциясы ИФА
ИФР реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227

Модуль 4 Жеке микробиология

16-22.03.15
18. Бактериалды індеттердің балау схемасы
Бактериялық инфекцияларды балаудың кестесі, әдістері. Сызбасын талдау
2.6-7
10
23-29.03.15
19. Патогенді коккалар
Сақау,Желінсау, Пневмококктар,Диплококтер, Энтерококтардың морфологиялық, культуральдік қасиеттерін қарастыру
2.183-212
1.232-244
23-29.03.15
20. Бруцеллезді балау әдістері
Бруцеллез қоздырғышы, биотиптері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.328-341
2.49-60
11
30-05.04.15
21. Колибактериоз қоздырушысы
Энтеробактериялар, Эшерихиялар- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.248-258
2.212-221
30-05.04.15
22. Сальмонеллез қоздырушылары
Сальмонеллалар морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.258-285
2.221-233
12
06-12.04.15
23. Шошқа тільмесі қоздырушысы. Листериялар
Эризипелотрикстер, Шошқа тілмесі, Листерийлер морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.306-319
2.168-183,98-109
06-12.04.15
24. Пастереллалар. Антропозооноз обасының қоздырушысы.
Пастереллалар, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.291-296
2.87-98
13
13-19.04.15
25. Топалаңды (сібір жарасы) балау әдістері
Сібір жарасының қоздырғышы, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.341-350
2.40-49

13-19.04.15
26. Патогенді анаэробтар. Қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.
Анаэробты жұқпалы аурулар- қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.350-380
2.109-158
14
20-26.04.15
27. Патогенді микобактериялар. Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары.
Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары. -морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.381-396
2.60-74
20-26.04.15
28. Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары.
Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары - морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары 1
1.404-420
2.74-87
15
27-03.05.15
29. Микоз және микотоксикоз қоздырушылары..
Микоз және микотоксикоз қоздырушылары –Трихофития, микроспория, фавус, аспергиллез қоздырғыштары. Диагноз қою жолдары.
1.420-441
27-03.05.15
30. Межелік бақылау-2
8-14 апталарда өткен материалдардан бақылау

Барлығы
30 сағ

ӘДЕБИЕТТЕР
1 Толысбаев Б.Т., Бияшев К.Б., Мықтыбаева Р.Ж. Ветеринариялық санитариялық микробиология. Оқулық.-Алматы-2008, 590 бет.
2 Кіркімбаева Ж.С., Орынтаев Қ.Б. Малдың жұқпалы ауруларын бактериологиялық балау. Оқу құралы.-Алматы, 2011, 245 бет.
3 Кіркімбаева Ж.С. Жекеше микробиология.Оқу құралы.-Алматы, 2010,178 бет.
4 Булашев А.Қ., Сураншиев Ж.Ә., Жумабаев Х.Ж. Жалпы микробиология. Әдістемелік нұсқау. Астана. 2005.50 бет.


Скачать


zharar.kz