ҚҰС, БАЛЫҚ, АРА ЖӘНЕ ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ – САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ ІІ пәнінен
5В120200- Ветеринариялық санитария мамандығының 4 курс студенттеріне арналған 2 межелік бақылау сұрақтары
1. Жұқпалы емес ауруларда және улануларда балық және балық шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау және санитариялық бағалау
2. Механикалық зақымданудан, толық құнды емес, теңгерілмеген қоректенуден болатын балық аурулары. Балықтың тұншығып қырылуы. Осы зақымдануларда балық және балық шаруашылығы өнімдерін всс және санитариялық бағалау.
3.Балықтың әртүрлі пестицидтермен, өндіріс қалдықтарымен, ауыр металдардың жоғары концентрациясымен, фенол, мұнай өнімдерімен, синтетикалық қара маймен, химиялық заттармен улануда балық және балық шаруашылығы өнімдерін всс және санитариялық бағалау
4. Ара шаруашылығы, саланың эканомикалық тиімділігі мен маңызы
Ара шаруашылығының қысқаша сипаттамасы, бал ара тұқымдары, бал ара үйірі және омарта өнімдері жөнінде мәліметтер. Ара шаруашылығы өнімдерінің түрлері және олардың сипаттамасы. Бал аралары өндіретін және өңдейтін өнімдер
5. Ара балы, химиялық құрамы, қасиеттері мен балдың тағамдық құндылығы
Ара шаруашылығы өнімдерін всс және санитариялық бағалау. МЕмСт мен Республикалық техникалық шарттар мен ережелерге сәйкес балды сезімдік және зертханалық зерттеу әдістері. Балдың бұрмалануы және оларды анықтау тәсілдері
6. Жұқпалы ауруларда ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау және санитариялық бағалау
Бал араларының вирусты, бактериалы және саңырауқұлақты зеңдік жұқпалы аурулары (американдық және европалық шіріктер, қапшықты тұқым, перицистоз, аспергиллез, меланоз, паратиф, септицемия, салдану)
7. Инвазиялық ауруларда ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау және санитариялық бағалау
Бал араларының акарапидозы, амебиозы, браулезі, мелеозы, физоцефалезі, мермитидозы, лейшамниозы, сенотаинозы, варроатозы және т.б.
8. Бал араларының жұқпалы емес ауруларында ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау және санитариялық бағалау
Токсикоздар, ашығу, бал ара ұрлығы, құрғақ себінді, үсіген тұқым, саудайылылық т.б. ауруларында ара шаруашылығы өнімдерін всс және санитариялық бағалау
9. Омарталарды ветеринариялық санитариялық бақылау
Өнімдерін всс және санитариялық бағалау. Омартадағы аурудың алдын алу және ауру ошақтарын жою шаралары.
10. Балықтарды зооантропонозды паразиттерге тексеру тәртібі және ветеринариялық санитариялық сараптау және бағалау
Модуль 2. Ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
11. Ара балының және өнімдерінің түрлері. Балды ветсансараптау және санитариялық бағалау. Балды сезімдік және зертханалық зерттеулер. Балдың жұмыстық ерітіндісін дайындау, балдың ылғалдылығын, тұтқырлығын анықтау
12. Балдың бұрмалануын зерттеу, борық қамыс немесе қызылша қантының, қантты шырынды ертіндісініңқоспаларын анықтау
13. Инверттелген қанттың диастаза санына қарай қоспаларын анықтау
14. Ұн, крахмал және желатиннің қоспаларын анықтау.
15. Шіре балын зерттеу – спиртпен, әк суымен және сірке қышқылды қорғасын ерітінділерімен реакциялар жүргізу
16. Балдың қыздырылғандығын және балдың улылық дәрежесін анықтау