Биологиялық ерекшеліктері

Скачать

1-ШІ РЕЙТИНГТІҢ СҰРАҚТАРЫ

1. Кіріспе. Мал шаруашылығы ауыл шаруашылығының саласы.
2. Жануарлардың сыртқы пішіні мен дене бітімін бағалау.
3. Организм жеке дамуының заңдылықтары.
4. Ауылшаруашылық малдарын сұрыптау.
5. Сұрыптаудың мәні, генетикалық алғы шарттары.
6. Сұрыптаудың түрлері, малдың фенотипі мен генотипі бойынша бағалау
әдістері.
7. Жұп таңдау түрлері және оларды жіктеу.
8. Мал тұқымы туралы ілім.
9. Мал тұқымы тұралы түсінік.
10. Мал тұқымын жерсіндіру.
11. Сирек және жоғалып бара жатқан тұқым генофондын сақтау.
12. Қазақстан Республикасында мал тұқымдарын жетілдіру мен тұқымдар
шығарудың жоспары.
13. Ауылшаруашылық малдарын өсіру әдістері.
14. Таза тұқым өсіру мақсаты мен міндеті, оны қолдану жағдайлары.
15. Инбридинг.
16. Аталық ізбен аналық ұя бойынша өсіру, оның мақсаты мен міндеттері.
17. Будандастыру және гибридтеу. Биологиялық ерекшеліктері.
18. Мал шаруашылығында гибридтеуді пайдалану жетістіктері.

2-ШІ РЕЙТИНГТІҢ СҰРАҚТАРЫ

1. Ірі қараның биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері.
2. Сүт бағытындағы ірі қара тұқымдары, оларың сипаттамасы.
3. Сүт өнімділігі және оны есептеу әдістері.
4. Сиыр сүттілігін сипаттайтын көрсеткіштерді атаңыз.
5. Сауым маусымында нақтылы бір сиырдан сауылған сүт мөлшерін
анықтайтын тәсілдерді атап, олардың дәлділігіне сипаттама беріңіз.
6. Ет бағытындағы ірі қара тұқымдары. Сипаттама.
7. Сауым маусымы дегеніміз не? Оның ұзақтылығы.
8. Сервис мерзімі дегеніміз не? Оның ұзақтылығы.
9. Суалу кезеңі дегеніміз не? Оның ұзақтылығы.
10. Сүттің құрамы. Ол неге байланысты өзгеріп тұрады?
11. Сүтті-етті бағыттағы ірі қара тұқымдарына сипаттама.
12. Қойдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері.
13. Биязы жүнді қой тұқымдары, оларың сипаттамасы.
14. Биязылау жүнді қой тұқымдары, оларың сипаттамасы.
15. Ұяң жүнді тұқымдары, оларың сипаттамасы.
16. Қылшық жүнді қой тұқымдары, оларың сипаттамасы.
17. Жүннің қандай түрлерін білесіз және олардың басты айырмашылығы
неде?
18. Қойдың жүн өнімділігін сипаттайтын көрсеткіштер және оларды
анықтау жолдары?
19. Жүн талшығы қандай түрлерге бөлінеді? Құрамына байланысты
қаншаға бөлінеді?
20. Жүннің таза шығымын қалай анықтаймыз?
21. Таза жүн шығымы қай жүн бағытында жоғары болады?
22. Шошқаның өсіп өну қасиеттерін сипаттайтын көрсеткіштер және
оларды анықтау жолдары?
23. Мегежіннің сүттілігін қалай анықтайды? Торайларды енесінен қай
мезгілде бөледі?
24. Шошқаның биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері.
25. Шошқа тұқымдары, оларың сипаттамасы.
26. Мегеженнің буаздылық мерзімінің ұзақтылығы.
27. Шошқа шаруашылығында гибридтеудің ерекшелігі неде?
28. Шошқаның өсімталдығының ерекшелігі және адаптациялық мүмкіндігі
неде?
29. Үй құстарының биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері.
30. Тауық тұқымдары, оларың сипаттамасы.
31. Құстың жұмыртқалағыштығына баға бергенде қандай көрсеткіштері
есепке алады?
32. Тауықтың жұмыртқалағыштығын қалай анықтайды?
33. Жұмыртқа салу интенсивтілігі қалай анықталады?
34. Үйрек тұқымдары, оларың сипаттамасы.
35. Қаз және күркетауықтар тұқымдары, оларың сипаттамасы.
36. Құстың жұмыртқа өнімділігі, оған әсер етуші факторлар.
37. Жылқының биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері.
38. Салт мінетін әрі жегілетін жылқы тұқымдары.
39. Желісті жылқы тұқымдары, оларың сипаттамасы.
40. Ауыр жүк тарататын жылқы тұқымдары, оларың сипаттамасы.
41. Ет және сүт өндіру үшін өсірілетін жылқы тұқымдары, оларың
сипаттамасы.
42. Салт мініс жылқысының көліктік қасиетін оның қандай көрсеткіш –
белгілеріне қарап баға беріледі?
43. Жүк тартатын жылқының күш көліктік қасиетін қандай
көрсеткіштерімен бағалайды?
44. Жылқының ет және сүт өнімі.
45. Малдың еттілік қасиетіне, оның тірі кезінде қандай белгі
көрсеткіштеріне қарап баға беруге болады?
46. Малды сойғаннан кейін, оның еттілік қасиетін сипаттау үшін
анықталуға тиісті көрсеткіштерін атаңыз.
47. Малдың еттілік коэффициентін есептеу жолын көрсетіңіз.
48. Бие сүтінің химиялық құрамы мен қасиеті.
49. Түйе тұқымдары мен будандары, оларың сипаттамасы.
50. Інгендердің сүт өнімі. Түйенің жүн өнімі.


Скачать


zharar.kz