Тазарту процесі

Скачать


1. Дәнді-дақылдар шикiзатын тазартуды нешеге бөледі?
А) 2
В) 3
С) 4
D) 5
Е) 6

2. Дәнді-дақылдардың сақталуына (бұзылуға алып келетін, сапасын төмендететін, шығынды көбейтетін) және машина жұмысына (тастар, металл бөлшектер) кері әсер ететін дәнді-дақыл массасынан шаң-тозаңды, зиянды қоспаларды жою қандай тазартудың мақсаты
А)біріншілік
В) екіншілік
С) үшіншілік
D) төртіншілік
Е) мақсаты жоқ

3. Дәнді-дақылдар шикiзатын тазартуды қандай түрге бөледі
А)біріншілік және екіншілік
В) біріншілік және үшіншілік
С) төртіншілік және екіншілік
D) алдын ала және қайта
Е) алдын ала және біріншілік

4. Қай кезеңде қойма иісі, жеке қарайған дәндер пайда болады, дән бетінде бос ылғал бөлінеді?
А)бірінші
В) екінші
С) үшінші
D) төртінші
Е) бесінші

5. Қай кезеңде?Уыт иiсі пайда болады. Дән суланып, қараяды. Еритiн көмiрсулар жиналады, қышқылдылығы жоғарлайды, спирт пайда болады, ақуыздардың жылулық денатурация процесі басталады.
А)бірінші
В) екінші
С) үшінші
D) төртінші
Е) бесінші

6. Қай кезеңде? Борсыған иіс пайда болады. Түсі қара-қоңырқай болып кетеді. Дән кесекке айналады. Гидролитикалық ферменттер белсенді түрде әсер етеді, дәннің органикалық заттарының ыдырауы жүреді. Аммиак бөлінеді, шiру процесi жүреді. Массаның ары қарай қызуы баяулайды, өйткенi тыныс алу қарқыны төмендейдi.
А)бірінші
В) екінші
С) үшінші
D) төртінші
Е) бесінші
7. Дәннің бастапқы ылғалдылығы
А) 15-16%
В) 16-17%
С) 17-18%
D) 14-15%
Е) 13-12%

8. Суландырылған дәннің ылғалдылығы
А) 43-45%
В) 44-45%
С) 43-44%
D) 45-47%
Е) 42-45%

9. Суландыру үшiн қаттылығы 7 мг-эквл (20° қаттылық) аспайтын су қолданылуы мүмкін.
А) 7 мг-эквл
В) 6 мг-эквл
С) 5 мг-эквл
D) 4 мг-эквл
Е) 3 мг-эквл

10. Дәнді-дақылдарды суландыруды неде жүргізеді.
А) суландыру чандарында
В) суландыру қаптарында
С) центрифугада
D) автоматта
Е) термостатта

11. Бұл суландыру әдісінің маңыздылығы дән кезекті түрде су ішінде және сусыз күйде болып, сумен және оттегімен қанығуы жүзеге асады.
А) әуелі-суландыру
В) үздіксіз су
С) ауа ағынында суландыру
D) сулы (оросительная) суландыру
Е) үздікті суландыру

12. Су дән қабатынан өту арқылы оны ауамен қанықтырады, жиналған көмірқышқыл газын шығарады, дәнді ылғалдандырады, сонымен қоса суландыруда дәннің қалыпты тыныс алуын қамтамасыз етеді.
А) әуелі-суландыру
В) үздіксіз су
С) ауа ағынында суландыру
D) сулы (оросительная) суландыру
Е) үздікті суландыру

13. Сулы суландыруда дән қабатының қалыңдығы қанша метрден аспау керек?
А) 1,2 м
В) 1,3 м
С) 1,4 м
D) 1,5 м
Е) 1,6 м

14. Ашық уыт үшін суландыру дәрежесі
А) 41-43%,
В) 41-44%,
С) 41-45%,
D) 41-46%,
Е) 41-47%,

15. Қара уыт үшiн суландыру дәрежесі 44-47%.
А) 44-43%,
В) 44-44%,
С) 44-45%,
D) 44-46%,
Е) 44-47%,
16. Дән өсіру үшін арнайы жабдықталған бөлме
А) дән өсіру
В) термостат
С) уыт өсіргіш
D) центифуга
Е) кептіргіш шкаф.

17. Дән өсіруге арналған тегіс цементті пол.
А) пол
В) центрифуга
С) термостат
D) автомат
Е) суландырғыш чан

18. Өсіру ұзақтығы ашық уыт үшін
А) 7-8 тәулік
В) 7-9 тәулік
С) 6-5 тәулік
D) 6-7 тәулік
Е) 8-9 тәулік

19. Өсіру ұзақтығы қара уыт үшін
А) 7-8 тәулік
В) 7-9 тәулік
С) 6-5 тәулік
D) 6-7 тәулік
Е) 8-9 тәулік
20. Өсірудің барлық мерзімін неше кезеңге бөлуге болады.?
А) 2
В) 3
С) 4
D) 5
Е) 6

21. Уыт өсіргіш неше жәшікпен жабдықталады ?
А) 10
В) 13
С) 14
D) 15
Е) 16

22. 1 г солодтан 30°С-де 1 сағат ішінде фосфодектриндерден пайда болған мальтоза миллиграммының мөлшерін айтады.
А) физикалық қасиеті
В) амилотикалық қасиеті
С) декстринолитикалық қасиеті
D) сапалылығы
Е) құнарлығы

23. Ақшыл солод қанша сағат кептіріледі?
А) 24-36
В) 24-37
С) 24-38
D) 24-39
Е) 24-35

24. Өскін әсерінен құрғақ заттар шығыны дән массасынан қанша % тең болады?
А) 4,5-5
В) 5-20%
С) 10-20%
D) 4-20%
Е) 5-30%

25. Ашытқы өсіру процесі неше кезеңнен тұрады?
А) 3
В) 2
С) 4
D) 5
Е) 10

26. Бөгде микроағзалардың қоспасынсыз, бір ғана клеткадан өсірілген ашытқылар?
А) тауарлы ашытқылар
В) лас
С)отандық ашытқы
Д) Ашытқының таза түрлері
Е) аналық ашытқы

27. Тауарлы ашытқыларды өсірудің егу материалы ретінде қолданылатын және құрамында бөгде микроағзалардың аздаған мөлшері бар ашытқылар?
А) Табиғи-таза ашытқы
В) тауарлы ашытқылар
С) )отандық ашытқы
D) аналық ашытқы
Е) дұрыс жауабы жоқ

28. Тауарлы ашытқыларды отандық ашытқы зауыттарында неше кезеңмен алады?
А) 2
В) 3
С) 4
D) 5
Е) 6

29. Қоюландырылған ашытқыларды қалай атайды?
А) закваска
В) ашытқы сүті
Сашытқы платиналары
Dдрожжы
Е) сүт

30. Ашытқылардын сұйытқтықтан соңғы бөлінуі жинақтардағы ашытқы сүттері түсетін қандай арнайы машиналарда жүзеге асырылады?
А) дезинтегратор
В) кларификатор
С) вакуум-фильтр немесе фильтр-пресс
D) араластырғыш
Е) дұрыс жауап жоқ

31. Вакуум-фильтр немесе фильтр-пресстен ашытқы платиналары не арқылы пішіндеп-орау автоматының 18 бункеріне 17 түседі?
А) транспортер
В) ) араластырғыш
С) кларификатор
D) дезинтегратор
Е) вакуум-фильтр немесе фильтр-пресс

32. Ашытқылар әрдайым ауа берілу арқылы өсірілетін және нәрлендіру ортасының ашытқы өсіру аппаратына біртіндеп ағатын әдісті?
А) ауа-тығыздау әдісі
В)ауа беру әдісі
С)тығыздау әдісі
D) ауа-ағымдық
Е) жинақтау

33. Ашытқы зауытына түскен мелассаны негізгі неше топқа бөлуге болады?
А) 4
В) 2
С) 3
D) 6
Е) 5

34 .Ашытқының өсуін тежейтін зиянды қоспалары?
А) биотин, инозит, пантотен қышқылы
В) ұшқынды қышқылдар, сілтілі ангидрид, нитрит қалыптастырушы белсенді бактериялар
С) барлық өскінді заттар
D) Зольді заттар
Е) Көбік өшіргіштер

35. Ашытқы өсіргіш аппараттарда ашытқы өсіру процесі кезінде пайда болатын көпіршіктерді өшірудене қолданылады?
А) көбік өшіргіштер
В) зольді заттар
С)биотин
D) барлық өскінді заттар
Е) ұшқынды қышқылдар, сілтілі ангидрид, нитрит қалыптастырушы белсенді бактериялар

36. Ашытқы зауыттарына түсетін мелассаның құрамындағы биотиннің мөлшері?
А) 50-160
В) 100-200
С) 400-500
D)1000
Е) 40-140 мкгкг-нан бастап және орташа 83 мкгкг

37. Ашытқы өсіргіш аппараттарда ашытқы өсіру процесі кезінде пайда болатын көпіршіктерді өшірудене қолданылады?
А) көбік өшіргіштер
В) зольді заттар
С)биотин
D) барлық өскінді заттар
Е) ұшқынды қышқылдар, сілтілі ангидрид, нитрит қалыптастырушы белсенді бактериялар

38. Біріншілік тазартудан кейін дәнді-дақылдар сақталу үшін не арқылы дән сақтағышқа түседі
А)ваккум
В) автомат
С) нория
D)центрифуга
Е) фильтрация

39. Қандай жағдайда дән ол сақталуға жіберілмейді
А) ылғалдылығы көп болса
В) ылғалдылығы аз болса
С) қанттылығы көп болса
D)қанттылығы аз болса
Е) барлық жағдайда жіберіле береді

40. Дәнді-дақылдарды алдын-ала не істейді?
А) тазартады
В) кептіреді
С) жуады
D) мұздатады
Е) сақтайды

41. дәнді-дақыл массасынан суландыру және өсiру технологиялық процестеріне әсер ететін қоспаларды жою қандай тазартудың мақсаты
А)біріншілік
В) екіншілік
С) үшіншілік
D) төртіншілік
Е) мақсаты жоқ

42. Біріншілік тазартудан кейiн қалған, сақтау кезінде түскен қоспалар, зақымдалған дәндер қандай тазартуға жатады?
А)біріншілік
В) екіншілік
С) үшіншілік
D) төртіншілік
Е) мақсаты жоқ

43. Қандай тазарту елеуiштiк сепараторда, триерда жүргiзiледi және елеуiштер жиынтығы арқылы сорттарға бөлiнедi?
А)біріншілік
В) екіншілік
С) үшіншілік
D) төртіншілік
Е) алдын ала

44. Сапасы жақсы уыт алу үшін дәнді-дақылдарды бөлу қажет ... .
А) ашытуына қарай
В) қанттылығына қарай
С) сорттарға
D) дәрежесіне қарай
Е) бөлінбейді

45. Дәнді-дақылдар құрамындағы қоспалар нешеге бөлінеді?
А) 2
В) 3
С) 4
D) 5
Е) 6

46. Дәнді-дақылдар құрамындағы қоспалар қалай бөлінеді?
А) лас және кір
В) таза және кір
С) лас және дәнді
D) лас және таза
Е )таза және дәнді

47. Сақтау процесінде дәнде (тыныс алу, жиналғаннан соң жетілу) қандай процестер өтеді.
А) биологиялық және химиялық
В) химиялық және физиологиялық
С) биохимиялық және биологиялық
D) физиологиялық және биохимиялық
Е) физикалық және биологиялық

48. Бос ылғал пайда болатын дәннің ылғалдылығы (дәндi-дақылдар үшiн - 14, 5-15,5%) қалай аталады?
А) сорттау
В) кризистiк
С) кептіру
D) сақтау
Е) мұздату

49. Ылғалдылығын 6% жоғарлатқанда тыныс алу қарқыны қанша есеге күшейеді.
А) 30
В) 25
С)35
Д) 20
Е) 40

50. Өздiгiнен қызуды неше кезеңге бөледі?
А) 2
В) 3
С) 4
D) 5
Е) 6

51. Қай кезеңде қойма иісі, жеке қарайған дәндер пайда болады, дән бетінде бос ылғал бөлінеді?
А)бірінші
В) екінші
С) үшінші
D) төртінші
Е) бесінші

52. Қай кезеңде?Уыт иiсі пайда болады. Дән суланып, қараяды. Еритiн көмiрсулар жиналады, қышқылдылығы жоғарлайды, спирт пайда болады, ақуыздардың жылулық денатурация процесі басталады.
А)бірінші
В) екінші
С) үшінші
D) төртінші
Е) бесінші

53. Қай кезеңде? Борсыған иіс пайда болады. Түсі қара-қоңырқай болып кетеді. Дән кесекке айналады. Гидролитикалық ферменттер белсенді түрде әсер етеді, дәннің органикалық заттарының ыдырауы жүреді. Аммиак бөлінеді, шiру процесi жүреді. Массаның ары қарай қызуы баяулайды, өйткенi тыныс алу қарқыны төмендейдi.
А)бірінші
В) екінші
С) үшінші
D) төртінші
Е) бесінші

54. Сақтаудың неше негiзгi әдiстерi бар?
А) 3
В) 4
С) 5
Д) 6
Е) жауап жоқ

55.Жасыл уытты (солод) дайындау неше операциялардан тұрады?
А) 3
В) 4
С) 2
D) 5
Е)6

56. Дәннің бастапқы ылғалдылығы
А) 15-16%
В) 16-17%
С) 17-18%
D) 14-15%
Е) 13-12%

57.Суландырылған дәннің ылғалдылығы
А) 43-45%
В) 44-45%
С) 43-44%
D) 45-47%
Е) 42-45%

58.Суландыру үшiн қаттылығы 7 мг-эквл (20° қаттылық) аспайтын су қолданылуы мүмкін.
А) 7 мг-эквл
В) 6 мг-эквл
С) 5 мг-эквл
D) 4 мг-эквл
Е) 3 мг-эквл

59.Дәнді-дақылдарды суландыруды неде жүргізеді.
А) суландыру чандарында
В) суландыру қаптарында
С) центрифугада
D) автоматта
Е) термостатта

60.Су дән қабатынан өту арқылы оны ауамен қанықтырады, жиналған көмірқышқыл газын шығарады, дәнді ылғалдандырады, сонымен қоса суландыруда дәннің қалыпты тыныс алуын қамтамасыз етеді.
А) әуелі-суландыру
В) үздіксіз су
С) ауа ағынында суландыру
D) сулы (оросительная) суландыру
Е) үздікті суландыру

61.Сулы суландыруда дән қабатының қалыңдығы қанша метрден аспау керек?
А) 1,2 м
В) 1,3 м
С) 1,4 м
D) 1,5 м
Е) 1,6 м

62.Ашық уыт үшін суландыру дәрежесі
А) 41-43%,
В) 41-44%,
С) 41-45%,
D) 41-46%,
Е) 41-47%,

63.Қара уыт үшiн суландыру дәрежесі 44-47%.
А) 44-43%,
В) 44-44%,
С) 44-45%,
D) 44-46%,
Е) 44-47%,

64.Дән өсуі үшін қажет энергия көзі болып табылады
А) тыныс алу
В) қоректену
С) қозғалу
D) даму
Е) көбею

65.Тыныс алу үшін дәннің құрғақ зат мөлшерінен 6-7% көмірсу жұмсалады
А) 6-7%
В) 6-8%
С) 6-9%
D) 6-3%
Е) 6-4%

66.Дән өсіру үшін арнайы жабдықталған бөлме
А) дән өсіру
В) термостат
С) уыт өсіргіш
D) центифуга
Е) кептіргіш шкаф.

67.Өсіру ұзақтығы ашық уыт үшін
А) 7-8 тәулік
В) 7-9 тәулік
С) 6-5 тәулік
D) 6-7 тәулік
Е) 8-9 тәулік

68.Өсіру ұзақтығы қара уыт үшін
А) 7-8 тәулік
В) 7-9 тәулік
С) 6-5 тәулік
D) 6-7 тәулік
Е) 8-9 тәулік

69.Дән өсіруге арналған тегіс цементті пол.
А) пол
В) центрифуга
С) термостат
D) автомат
Е) суландырғыш чан

70. Тазарту процесі
А Минералды, органикалық қоспалар, жабайы өсетін өсімдіктердің лас ұрықтары және зиянды қоспалар
В) Дәндi-дақылдардан зиянды және пайдасыз қоспаларды жоюды
С) Негізгі культураны үлкендігі бойынша фракцияға бөлу
D) минералды, органикалық қоспалар, жабайы өсетін өсімдіктердің лас ұрықтары және зиянды қоспалар
Е) Бидай, қара бидай, сұлыдан басқа, барлық мәдени және лас өсiмдiктердiң тұқымдары; эндосперм немесе қара түсті эндосперммен толық зақымдалған бидай, арпа, қара бидай, сұлы дәндері

71.Негізгі культураны үлкендігі бойынша фракцияға бөлу
А) сорттау
В) тазарту
С) кептіру
D) сақтау
Е) мұздату

71. Сорттау (іріктеу)
А Минералды, органикалық қоспалар, жабайы өсетін өсімдіктердің лас ұрықтары және зиянды қоспалар
В) Дәндi-дақылдардан зиянды және пайдасыз қоспаларды жоюды
С) Негізгі культураны үлкендігі бойынша фракцияға бөлу
D) минералды, органикалық қоспалар, жабайы өсетін өсімдіктердің лас ұрықтары және зиянды қоспалар
Е) Бидай, қара бидай, сұлыдан басқа, барлық мәдени және лас өсiмдiктердiң тұқымдары; эндосперм немесе қара түсті эндосперммен толық зақымдалған бидай, арпа, қара бидай, сұлы дәндері

72.Егер түсетін дәнді-дақылдардың ылғалдылығы қанша % жоғары болса, онда дәнді кептiру керек
А) 17
В) 19
С) 10
D) 15
Е) 20

73.Дәннің, сонымен қатар микроорганизмдердің тiршiлiк әрекетi төмендейдi.
А) Жасанды суықты қолдану
В) Реттелетiн газды ортада сақтау (РГО)
С) Химиялық консервiлеу
D) Дәнді-дақылдарды кептіру
Е) Пісіп-жетілу

74.Азотпен (95% дейiн) және оттегімен байытылған.
А) Жасанды суықты қолдану
В) Реттелетiн газды ортада сақтау (РГО)
С) Химиялық консервiлеу
D) Дәнді-дақылдарды кептіру
Е) Пісіп-жетілу

75.Пропион қышқылының негiзiндегі препараттарды қолдану.
А) Жасанды суықты қолдану
В) Реттелетiн газды ортада сақтау (РГО)
С) Химиялық консервiлеу
D) Дәнді-дақылдарды кептіру
Е) Пісіп-жетілу

76 .Өсірудің барлық мерзімін неше кезеңге бөлуге болады.?
А) 2
В) 3
С) 4
D) 5
Е) 6

77.Уыт өсіргіш неше жәшікпен жабдықталады ?
А) 10
В) 13
С) 14
D) 15
Е) 16

78.Тары өсіру ұзақтығы 5-6 тәулік.
А) 7-8 тәулік
В) 5-6 тәулік
С) 6-5 тәулік
D) 6-7 тәулік
Е) 8-9 тәулік

79.Суланған дәнді жиналмалы жәшікке қанша метр қабатпен тізеді?
А) 0,7-1,2
В) 0,6-0,5
С) 0,7-1,0
D) 0,5-03
Е) 0,3-0,2

80.Тары солодының соңғы ылғалдылығы
А) 40-42%
В) 40-43%
С) 40-44%
D) 40-45%
Е) 40-46%


Скачать


zharar.kz