ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
СМЖ 3-деңгейдегі құжат
ПОӘК
ПОБ 042-18-7.1.33-2013-01
Пәннің оқу бағдарламасы
Өңдеу өнімдерінің тағамдық концентраттары мен қоспалары
№1 басылым
___________2014 ж
Өңдеу өнімдерінің тағамдық концентраттары мен қоспалары
ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
6М072800– Өңдеу өндірістерінің технологиясы мамандығына
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2014
Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Ет Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж.
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы кафедрасының мәжілісінде
№1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж.
Кафедра меңгерушісі ____________ Б.К. Асенова
2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде
№1 хаттама 5 қыркүйек 2014 ж.
Төрайымы ______________ С.С.Толеубекова
3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды
№1 хаттама 11 қыркүйек 2014 ж
ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
Мазмұны
1
Қолдану аясы
4
2
Нормативтік сілтемелер
4
3
Жалпы ережелер
7
4
Оқу пәнінің мазмұны
6
5
Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі
7
6
Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы
8
7
Әдебиеттер
8
1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ
Өңдеу өнімдерінің тағамдық концентраттары мен қоспалары пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – Өңдеу өндірістерінің технологиясы мамандығы бойынша оқытылатын Білім алушытарға арналған. Білім алушыларды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады.
2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
Өңдеу өнімдерінің тағамдық концентраттары мен қоспалары пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800– Өңдеу өндірістерінің технологиясы мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
Өңдеу өнімдерінің тағамдық концентраттары мен қоспалары пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
- 6М072800 - Өңдеу өндірісінің технологиясы мамандығы бойынша жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР МЖБС, Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2012 жылғы 23 тамызда № 1080 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған;
- 6М072800 - Өңдеу өндірісінің технологиясы мамандығы бойынша типтік оқу жоспары;
- СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар;
- ДП 042-01.01-2014 Құжаттық процедура Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрамы мен құрлымы;
- Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің 2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген мамандық бойынша элективті пәндердің жиынтығы.
3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
3.1 Пәннің қысқаша мазмұны
Білім алушы бұл пәнді оқу барысында астық түйір және астық түйір өнімінің сапасына әсер ететін факторлармен танысып, астық түйір сапасын жоғарлату мақсатында жаңа және дәстүрлі әдістермен, оны сақтау ерекшеліктері, сондай-ақ астық түйірды егуден бастап, өңдеу, сақтауға дейінгі ережелер, стандарттарды, технологиялық үрдістердің дұрыс жүру реттілігін және осы үрдістер барысында болатын кемшіліктер мен стандартқа сай болмаған жағдайда және де сақтау кезіндегі әсер ететін факторлардың астық түйір сапасына ықпал етуімен танысып, олардың алдын алу жолдарын үйренеді. Білім алушытар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірибе жүзінде кәсіпорында өңдеу үрдістерінің технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Осы пәнді оқыту нәтижесінде болашақ арнаулы инженерлік пәнді таңдауға және өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі.
3.2 Пәнді оқыту мақсаты:
Бұл халықтың әлеуметтік жағдайының жақсаруына әсерін тигізіп, тұтынушыларға тек сапалы өнім жасауға мүмкіндік береді. Білім алушытарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу.
3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
Білім алушыларды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндірісінде қолданылатын физикалық, биохимиялық, молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру.
3.4 Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
Білім алушы өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Білім алушытар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады.Пәнді игеру нәтижесінде Білім алушы білуі қажет:
- өнімдерінің сапасын анықтауға арналған зертханалық жұмыстарды үйрену;
- өнімдерінің сынауға дайындау;
- өнімдерінің түрлері мен ерекшеліктерін оқып білу;
- құрылымы мен қасиетін оқып білу;
- өнімдерінің сапасына әсер ететін факторлардың алдын алу;
3.5 Курстың пререквизиттері: жоқ
3.6. Курстың постреквизиттері:
3.6.1 Шикізаттардың, астық және жарма өнімдерінің сапасын бақылау
3.6.2 Астық түйірлердің сапасына әсер ететін факторлар
3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді
1-кесте
Курс
Семестр
Несие
саны
Дәріс
тер
Зертханалық сабақтар
МӨЖ (сағ.)
Барлығы (сағ.)
Жиынтық
тексеру формасы
1
2
3
30
15
67
135
Емтихан (ауызша)
4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ
2-кесте
Тақырыптар аты және мазмұны
Сағаттар саны
Дәрістік сабақтар
Модуль 1.
1. Өңдеу өнімдерін микробиологиялық талдау
2
2. Ұнның сапалық көрсеткіштері
2
3. Металлдық қоспалардың мөлшерін және қышқылдықты анықтау
2
4. Өнімнің химиялық құрамын анықтау
2
5. Өнімнің сапалық корсеткіші
2
6. Тұрақтандырғыштар, реттегіштер, алмастырғыштар және гелтуғызғыштардың қасиеті мен мінездемесі
2
7. Химиялық құрамы
3
8. Өңдеу өндірісінде өнімнің сапасын нормалау
2
9. Қолданудың технологиялық нұсқаулықтары
3
10. Карбомидті концентратты өндіру технологиясы
2
11. АДҚ өндіру технологиясы
2
12. САЦ өндіру технологиялық сызбанұсқасы
2
13. Астықты сақтаудағы техно-химиялық бақылау
2
Тәжірибелік сабақ
1 Өнімдегі ылғалдылықтың мөлшерін анықтау
1
2 Ақуыз мөлшерін анықтау
1
3 Май мөлшерін анықтау
1
1. 4 Шикізат мөлшерін анықтау
1
2. 5 Асқын тотық саны
1
6 Аминқышқылды құрамды анықтау
1
7 Оксипролинді анықтау
1
8 Микро және макроэлементтердің мөлшері
2
9 Органолептикалық көрсеткіштерді анықтау
1
10 Дайын өнімнің шығысын анықтау
1
11 А дәруменінің колориметриялық әдіспен анықтау
1
12 Тиамин (В1 дәрумені) флуориметриялық анықтау
1
13 Рибофлавинді (В2 дәрумені) флуориметриялық анықтау
1
14 Аскорбин қышқылын титрометриялық әдіспен анықтау
1
5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ
№1 БАӨЖ тақырыптары
5.1.1 1. Өнім сапасын қалпына келтірудің мәні
5.1.2 2. Ұнның сапалық көрсеткіштері
№2 БАӨЖ тақырыптары
5.2.1 3. Астық түйірлеріндегі минералды заттар құрамы
5.2.2 4. Бидай дәнінің анатомиясы мен морфологиясы
№3 БАӨЖ тақырыптары
5.3.1 5. Сапасында кемшіліктері бар бидай дәнінің морфологиялық және биохимиялық ерекшеліктері
5.3.2 6. Астық түйірлерін сақтау барысындағы ферменттердің ролі
№4 БАӨЖ тақырыптары
5.4.1 7. Астық түйірлерін сақтау кезіндегі қойма температурасы және қоршаған ортаның әсері
5.4.2 8. Тұқым үлгілерін дұрыс таңдау тәртібі
№5 БАӨЖ тақырыптары
5.5.1 9. Астық түйір партиясын дайындауда сапасын бағалау
5.5.2 10. Астық түйірлерінің технологиялық, тамақтық, жемдік артықшылығы
5.5.3 11. Астық түйірдің сапасына дәннің тегістігі, пішіні, өлшемі және көлемі
5.5.4 12. Тұқымдық астық түйірлердің сапасының көрсеткіштері және оны анықтау әдістері
6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
3-кесте
Оқу әдістемелік оқулықтардың атаулары
Дана саны
Білім алушы
лар саны
Қамтамасыздандырылу пайызы
1
2
3
4
Егіншілікте өнім сапасын арттыру. Н. Әлдеков. Алматы, Қайнар, 1980 ж. 168 б.
1
2
100
Назаров Н. И. Общая технология пищевых производств - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 360 с
1
2
100
Основы физиологии, гигиены и санитарии питания Смольникова Ф.Х., Асенова Б.К., Туменова Г.Т., Кажибаева Г.Т., Нурымхан Г.Н.- Алматы.: 2013. - 527 с.
1
2
100
7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі әдебиеттер:
7.1.1 Основы физиологии, гигиены и санитарии питания Смольникова Ф.Х., Асенова Б.К., Туменова Г.Т., Кажибаева Г.Т., Нурымхан Г.Н.- Алматы.: 2013. - 527 с.
7.1.2 Пищевая химия под ред. А.П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2001.-529
7.1.3 Өндірістік технология және өнім сапасы: Оқулық С.Т. Дүйсенбаев, Қ.Ж. Әмірханов. – Астана: Арман – Пв, 2008. – 356 б. (Сер. Кәсіптік білім)
7.2. Қосымша әдебиеттер:
7.2.1 Матюхина З.П., Королькова Э.П. Товароведение пищевых продуктов: Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр Академия, 2000. – 272 с.
7.2.2 Амирханов К.Ж. Использование биофизических методов для обработки мяса. Монография. РИО СемГУ им. Шакарима, 2008. 212 с.
7.2.3 Журнал Хранение и переработка сельскохозяйственного сырья
7.2.4 Амирханов К.Ж., Тулеуов Е.Т. Методические указания к лабораторным работам по дисциплине Физические методы обработки пищевых продуктов. Алматы, РУМК, 1990, 28с.
7.2.5 Журнал Пищевая промышленность
7.2.6 Журнал Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана
7.2.7 Журнал Вестник СГУ
7.2.8 Российский диссертационный фонд